Gündem

Batı Karadeniz'in tek kadın ekspertizi hem usta hem patron

Düzce'de 3 sene evvel açmış olduğu oto ekspertiz dükkanında hem usta hem patron bulunan Mübin Keleş, vasıtaların kontrollerini inceden inceye yaparak görenleri kendine fanatik bırakıyor. Batı Karadeniz'in tek kadın oto ekspertiz ustası, azmi ve hırsıyla da ölçüm topluyor.

Batı Karadeniz'in tek kadın ekspertizi hem usta hem patron
12-12-2021 11:23

Düzce'de canlı 30 yaşındaki Mübin Keleş, senelerce ayrımlı sektörlerde çalıştıktan sonradan sanayide emek vermek sonucu aldı. 3 sene geçmiş endüstri sitesine oto ekspertiz dükkanı açan Keleş, bu bölgede kendisini geliştirdikten sonradan usta oldu. Batı Karadeniz'in tek kadın oto ekspertiz ustası bulunan Keleş, eş hâkim mesleğini başarıyla sürdürüyor. Sabah er saatte işinin başına güzeşte Keleş, müşteri ve satıcıların getirmiş olduğu vasıtaların kontrollerini yaparak, raporunu hazırlıyor. Mesleğini bayıla bayıla tay tay arabası Mübin Keleş, görenleri kendine fanatik bırakıyor.

"Ortamda benim olmam kavgayı engelliyor"

Araçların problemlerini bilmeyen müşteri ve satıcıların ortada ekspertiz muayenesi hemen sonra ağız dalaşı çıktığını kail Keleş, "Bence sanayide yanında kadının olması mükemmel yanında durum. Çünkü ortamdaki gerginliği, kabalaşmayı ve öbür eksiksiz problemleri hanımlar adına sünger kabil çekmiş oluyoruz. Bazen dükkanda insanoğlu şimşekli yada damarsız üstelik olsa, benim olmam kavgayı engelliyor. O nedenden sanayide kadının olması aşırı önemli. Hele ki ekspertiz kabil ayrıntı talip yanında işlemde kadının gözü ve sağ açıklık elan çarpıcı olmakta diyerek düşünüyorum. Batı Karadeniz branşında de bildiğime göre benden bambaşka kadın oto ekspertizi yok. Olsa bilirdim, onlarla irtibata makbul görüşürdüm" halinde konuştu.

"En dobra yapabildiğim iş sanayide olmak"

Ailesinin de otomotiv sektöründe olduğunu, bu nedenle araçlarla ilgilenmeyi sevdiğini kail Keleş, "Ailemiz filhakika otomotiv sektöründe çalışkanlık yürütüyor. Bende bu sektörden ayrımlı yanında manzume yapabilir miydim bilmiyorum. Geçmişte elan ayrımlı işlerde çalıştım. Ama en bahtiyar olduğum, hakkıyla en dobra yapabildiğim iş sanayide olmak. Oto ekspertiz sektöründe idman beni aşırı bahtiyar ediyor" dedi.

"Araçların gelişigüzel noktasını arama ediyoruz"

Mübin Keleş, dükkana getirilen araçları öbür ustaları ile beraberce titizce arama ettiğini belirterek, şöyleki konuştu:

"Bir taşıt buraya ulaştığında en evvela kaporta ve boya aksamını arama ediyoruz. Değişen, boya ve parçalarını doğrulama ediyoruz. Daha sonradan ast bina ve fevk bina motosiklet mekaniklerini arama ediyoruz. Bazen satıcı, aracındaki beş altı zerre karşı bilgelik sahibi olamayabiliyor. Alıcı ve vandöz da araçtaki sorunu burada öğrendiği düşüncesince etraf ortada gerginlik oluyor, bu kabil vakalara aşırı tanık oldum. Şahıslar kişi aralarında tartışıyor, bağrışmalar oluyor. Bende anca halde aşırı yanında tomar müdahalede bulunamıyorum. Taraflar kızgın halde birbirlerine saldırdıkları anda yanında tomar yanında nesne yapamıyorum, elimden yanında nesne gelmiyor. Bazı vakitler sesimi üstelik duyuramadığım oluyor. Ama yayıncı kadın peyda etmek bu kuvvet vakalarını yüzdelik 80 oranında indiriyor."

"Aracı aşırı dobra bilseniz üstelik ekspertize gidin"

Araç alacaklara ehemmiyetli uyarılarda mevcut Keleş, laflarını şöyleki noktaladı:

"Aracı kardeşinizden almaktadır olsanız da, otomobilin geçmişini aşırı dobra biliyor olsanız da, ayrıca bakir taşıt almaktadır olsanız üstelik kesinlikle ekspertiz yaptırın. Bazen bakir araçlarda tıra indirilip, bindirilirken türlü sorunlar olabiliyor. Boyalı, dernekevi boyalı, ezik, çizik, çökmüş vs. kabil vasıtalar olabiliyor. 2. el taşıt sektöründe de ayrımlı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Geçtiğimiz günlerde dükkanımıza yanında taşıt getirildi. Beyefendi uzlaştırıcı eşinin kardeşinden almış ve taşıt bitik çıkmıştı. Alan kişi, 'Ben bunu eşime de söyleyemem, eşimin kardeşine de söyleyemem' diyordu. Keşke uzlaştırıcı almadan geçmiş ekspertize getirseydi. Yaklaşık 50 bin liraya DOĞRU yanında dokunca kaybı he ve aşırı yanında tomar bilakis satması gerekti. Böyle yanında durumla karşılaşmamak, paranızı hüsran etmemek ve aşırı elan önemlisi akıllıcasına oranda ifa gerçekleştirmek düşüncesince kesinlikle araçlarınızı ekspertize götürmenizi öneriyoruz."

Enes Bektaş - Selçuk Akyol
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?