Gündem

Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı

Adıyaman'da Mustafa Kemal Atatürk Baraj suyunun 15 mt. çekilmesiyle 4 bin yıllık höyük ve bu höyükte mevcut mimarlık yapı, çömlek ve çömlekler ortaya çıktı.

Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı
15-12-2021 09:33

Kurak ve yunak sabık yaz çağında suların çekilmiş bulunduğu Mustafa Kemal Atatürk Baraj göletinden gün fışkırdı. Suların tahminî 15 m. çekilmesi ve suyun aşındırması ile oluşan tabii tahribat arazi altındaki zamanı ortaya çıkardı. Adıyaman merkeze ilişkin Ürgüç köyü sınırlarında arsa düzlük ve Gavur Tepe kendisine bildik yerde höyük çatı ortaya çıktı. Köylü yurttaşlar kabilinden ayırt edilen höyük ile alakadar Adıyaman Müze Müdürlüğüne bilgelik verildi. Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabahattin Ezer ve Müze Müdürü Mehmet Alkan, gayrisıhhi adada araştırmada bulundu. Duvar ve mimarlık yapı, ortaya çıkan çömlek ve çömlekleri inceleyici Ezer ve Alkan, buranın milattan evvel 2. Yüzyıl ile tarihlendiği, 4 bin yıllık nezdinde höyük bulunduğunu bildirdi.

2013 yılından buyana satıh araştırması eden ve sonuç 2 yılda Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut'un direktifiyle bu satıh araştırmalarını derinleştiren Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabahattin Ezer, “Yaptığımız araştırmada buranın nezdinde höyük bulunduğu anlaşılıyor. Mustafa Kemal Atatürk Baraj sularının çekilmesiyle beraberce tabii nezdinde tahribat oluşmuş. Bu tahribat kararında kimi kazı bilimsel kalıntılarda yüzeye çıkmış. Yaptığımız araştırmalarda nezdinde höyük oluşumu ve bu höyük oluşumunda ise milattan evvel 2. bin yıl yerleşmesi bulunduğunu aşırı kupkuru nezdinde biçimde görebiliyoruz. Hem buradaki seramik kalıntıları bizlere bunu aşırı kupkuru gösteriyor. Yani günümüzden 4 bin yıl öncesine ilgilendiren nezdinde yerleşimin varlığı kesme kendisine burada var. Öncesi dönemlere aitte bulgular da bahis konusu olabilir. Yüzeyde yaptığımız araştırmalarda yüzeyde duvarlar belirleme ettik. Mimari binalar arasında çıkmış. Suyun aşındırmasıyla ortaya çıkan duvarlar buranın mimarisi karşı bizlere efkâr veriyor. Biz Adıyaman Üniversitesi kendisine satıh araştırmalarımızı elhak sürdürülüyor. Özellikle sonuç 2 yılda Adıyaman'ın gün önceleri dönemlerine eğildik ve milattan evvel 700 bin yıl öncesine denli giden, taş baltalar ve taş aletler belirleme ettik” dedi.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, aldıkları nezdinde suç duyurusu sonra harekete geçtiklerini belirterek, “Adıyaman Müze Müdürlüğüne mevrut suç duyurusu kararında Adıyaman merkeze ilişkin Ürgüç köyü Gavur Tepe sahasında Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sebahattin Ezer ile beraberce araştırmada bulunduk. Bu höyükte baraj sularının çekilmesi ve aşındırması kararında mimarlık çatı ve çanak, çömlekler ortaya çıkmış. Burada yaptığımız tetkik kararında mimarlık çatı ve milattan evvel 2 bin yılına ilgilendiren çanak, çömlekler belirleme ettik” diyerek konuştu.


 

Ahmet Arslantaş
 

İLGİLİ HABER
Baraj suları çekildi gün ortaya çıktı Baraj suları çekildi ‘tarih’ ortaya çıktı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?