Gündem

Bakan Pakdemirli’den iki müjde daha

Manisa'da Belenyenice Barajının açılışını oluşturan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli rustik kalkınmaya dayanaklık etmek sağlayacak iki acemi müjdeyi daha paylaştı. Bakan Pakdemirli, 4 ilde uçman kendisine muteber ‘Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'nin 2022-2024 yıl

Bakan Pakdemirli’den iki müjde daha
14-01-2022 13:29
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2 günce Manisa ziyaretinin ikinci gününe Yunusemre ilçesindeki borda bordaya otelde muhtarlar, ekincilik paydaşları ve STK temsilcilerine düzenlemiş bulunduğu kahvaltı programıyla başladı. Programın peşi sıra Şehzadeler ilçesinde inşası tamamlanan Belenyenice Barajının açılışına güzeşte Bakan Pakdemirli burada üreticilere iki acemi müjde daha verdi.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesi Belenyenice Mahallesinde inşası tamamlanan Belenyenice Sulama Barajının açılışına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, AK Parti Manisa Milletvekili Semra Kaplan Kıvırcık, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, MHP Manisa İl Başkanı Murat Öner, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, bürokratlar ve baş döndürücü sayıda yurttaş katıldı.

"Manisa bizim düşüncesince önemli"

Saygı duruşunda bulunulması ve bağımsızlık Marşı'nın okunmasının peşi sıra bakanlığın Manisa'ya meydana getirdiği yatırımların sinevizyon gösteriminin yapıldığı açım programında Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik meydana getirdiği açım konuşmasında zamanında şahısların rüyalarında caba görmektedir zorlandıkları yatırımların yaşama geçtiğini belirterek Bakan Pakdemirli'ye teşekkürname etti. AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'in konuşmasının kürsüye mevrut Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise Manisa'nın kurutmalık üzümde, sofralık zeytinde borda bordaya numara tam toprak aldığını tütünün merkezi, göveri ve meyvenin de ehemmiyetli istihsal merkezlerinden birisi olduğuna uyanıklık çekerek, Manisa'nın potansiyelini baş döndürücü güzel bildiklerini, destek sunar ve acemi yatırımlarla Manisa'nın indinde olduklarını söyledi. Son 19 yılda Manisa'ya toplamda 13,7 bilyon TL zirai dayanaklık etmek sağladıklarını kaydeden Bakan Pakdemirli, bunun kısaca 3 bilyon lirasını ise akıbet 3 yılda ödediklerini kaydetti.

"Kırsal düşüncesince iki acemi müjdemiz var"

Bu destek sunar ve acemi planlar yardımıyla Manisa'nın nebati istihsal değerinin, akıbet 3 yılda yüzdelik 80 kabilinden ehemmiyetli borda bordaya artışla 7,5 bilyon TL'ye ulaştığını aktaran Bakan Pakdemirli, “Kırsalın kalkınması, ekleme kalburüstü üretimin artması, dinç kardeşlerimizin zat işlerini kurması düşüncesince baş döndürücü sayıda dayanaklık etmek programı uyguluyoruz. Bugüne denli sağladığımız desteklerle kırsala acemi yatırımlar kazandırdık, 465 bin insana istihdam sağladık. Bugün de sizlere iki müjde hasretmek istiyorum. İlk olarak; tarım, hayvancılık, ormancılık, besin ve su ürünleri hikayelerinde terbiye meydan ve zat işini ihdas etmek talip darülfünun mezunlarımız düşüncesince “Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi” yaşama geçirmiştik. Dört ilde tayyareci yerine başlattığımız ve müspet neticeler aldığımız Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'ni 2022-2024 yılları ortada Türkiye genelinde uygulamaya başlıyoruz. Bu kapsamda; Proje kapsamında hayvansal, bitkisel, su ürünleri ve tıbbi ve hoş kokulu nebat üretimi ile imal edilen bu mamüllerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına müteveccih planlar düşüncesince 100 bin liraya denli bağış desteği vereceğiz. Buna göre, bu sene 2 bin insana 100'er bin teklik kazanmak neredeyse bütün 200 milyon lira, 3 yılda ise bütün 6 bin gencimize 600 milyon teklik dayanaklık etmek sağlayacağız.

Proje ile zirai faaliyetlerin eğitimli, bilirkişi eşhas kabilinden yapılmasını motivasyon edeceğiz. Gençlerimiz hem zat mesleğini yapacaklar bununla beraber zat işinin patronu olacaklar, istihdama ve zirai üretime de ulama sağlayacaklar. Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi plan başvurularına dakika nedeni ile başlıyoruz. Ülkemize ve sektörümüze faydalı kademli olsun! Şimdi tam ikinci müjdemiz var! Bildiğiniz gibi; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz -TKDK-, eliyle IPARD Programı kapsamında rustik kalkınmaya müteveccih bağış destekleri veriyoruz. Bugüne denli TKDK kabilinden denli kısaca 21 bin projeye 7,5 bilyon TL bağış sağladık. Bu hibeler ile rustik alanlarımızda 14 bilyon TL'lik envestisman yapıldı. Son iki yılda pandemi şartlarına rağmen, IPARD hibeleri ile rustik alanlarımıza 5,3 bilyon Lira acemi envestisman yapılarak 15 bin insana istihdam sektörü oluşturuldu. Bugün itibarıyla, tıbbi hoş kokulu nebat yetiştiriciliği, arıcılık, zanaatkarlık ve yerel ürünler, rustik turizm, hars balıkçılığı ve yenilenebilir erke sektörlerini içeren kom faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi tedbirinden 11'inci Proje Çağrısına çıkmak bulunuyoruz.

Çağrı kapsamında bütün 572 milyon Lira bağış ödeyeceğiz. Projelere yüzdelik 55 ile yüzdelik 65 ortada bağış desteği veriyoruz. Bu iki müjdemizin faydalı kademli olmasını diliyorum. Her iki rustik kalkınma programıyla beraberce bütün 772 milyon teklik bağış desteği müracaat çağrısına çıktık. Bu dayanaklık etmek programlarından en borda bordaya tomar başvuruyu Manisa'dan alacağımıza kalben inanıyorum. Burada kâffesi gençlere, kâffesi yatırımcılara sesleniyorum! Desteğiniz burada sizi bekliyor. Durmayın, beklemeyin, projenizi hazırlayın, hibenizi alın. Proje müracaat çağrılarımızın hem Manisa'mıza bununla beraber ülkemize faydalı olmasını diliyorum. Son 19 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde su dalında adeta bükülme niteliğindeki projeleri tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Onun millete görev aşkıyla, bu topraklara bulunan sevdasıyla; barajlardan zirai sulamaya, içmece ve istimal suyu temininden hidro-enerji yatırımlarına denli binlerce tesisi hizmete aldık. Buradan siz kıymetli ziyaretçilerimizin nezdinde Manisa'mıza bu tesisleri kazandıran ve baştan sona milletinin indinde bulunan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Belenyenice Barajının imalatında etkin işçisinden mühendisine, müteahhit firmalardan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne denli emeği güzeşte her insana dostça teşekkürname ediyorum. Bu Barajın Manisa'mıza hayırlı, kademli ve çoğalan olmasını diliyor, sizleri sevgiyle, nazikâne selamlıyorum” dedi.

Bakan Pakdemir'linin konuşmasının peşi sıra Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik günün anısına borda bordaya levha bağış ettikten sonradan tören düzeni üyelerinin de katılımıyla barajın açılışı gerçekleştirildi.

Kil Çekirdekli Kaya dolgu halinde 33 m. yüksekliğinde mensur edilen Belenyenice Barajı 800 bin metreküp su sübvansiyon kapasitesine eş olacak ve sulama gayeli kullanılacak. Barajın bütün 45 milyon TL'ye mülk bulunduğu öğrenildi.

Sadık Cangel - Aykut Yeniçağ


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?