Ekonomi

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak için yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları destek olmak hakkında yapıldı." dedi.

Bakan Nebati: Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak için yapıldı
29-12-2021 23:50
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, CNN Türk yayınında iktisat gündemine bağlı soruları yanıtladı.

Nebati, bitirdikleri açıklamaların bazısı kimi değişik anlamlar boşaltmak düşüncesince cımbızlandığını tabir ederek, bunları ciddiye almadığını belirtti.
Bakan Nebati, bazısı "cins tip" insanoğlu bulunduğunu vurgulayarak, "Şimdi bunlar içtimai medyada şişman birlikte punt yakaladı. Adı aile adı namevcut ki bulunduğu muhtemelen değil, dilediği denli taşlama ve kalay ediyor. Bir de bunları hevesli yerine yapanlar var, cımbızlama üstünden idrak operasyonu çekiyorlar." niteleyerek konuştu.

Dolarda yaşanmış bulunan yükselişlerin düşünce donör olmadığını dile getiren Nebati, şu halde bitmeme etti:

"Dolar çağ 12,64 liralık dediniz, kılıç 18 liranın üstünden bugüne denli mevrut durumdayız. Dönem ortamında doların bu köklü düşüşten sonraları aşırı çabuk birlikte halde salınımlarının elden dengeye gelmesi beklenemez, salınımlar fevk alçak oynayarak dengeye gelecek. Mutlu oluyoruz, salınımı görüp izlem edebiliyoruz, oyuncuların davranışlarını okuyabiliyoruz. Moralimiz bozulmadı keyfimiz yerinde. Her nesne arama altında. Bunun da altını çizelim, bizlere daima şurası söylüyorlar, 'Hiçbir şeyi arama etmeyin, engelleme etmeyin, ırak durun seyredin.' Bir diyar amme otoritesi ırak durup izler mi? Serbest etraf bu değil, muhtemelen kavait çerçevesindeki yazışma ağının sağlandığı ve kavait çerçevesinde akım edebilme yeteneğini ortaya koymaktır. Ama çerçevesinin dışına çıktığında veya bazıları dilediği halde birlikte ameliyat hazırlamaya himmet ettiğinde amme oraya gider. Biz de başıboş etraf şartları dışındaki eylemlerin akıllıcasına olmadığını söylüyoruz evvel izliyoruz, sonraları uyarma ederiz sonraları da gereğini yapıyoruz."

Nebati, salınımın dengeye gelmesinin aşırı etraflıca sürmeyeceğini belirterek, Türkiye’nin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmayan bileşimli birlikte sıkıntı estirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'taki açıklamalarının arkası sıra doların 18 liralık seviyelerinden 11 liraya denli gerilediğini söyledi. Nebati, "(20 Aralık’ta) Hiç kimesne birlikte müdahalede bulunmadı, Merkez Bankası ne bilvasıta ne doğruca yoldan tek halde müdahalede bulunmadı. 'Var' diyorlarsa kanıtlasınlar." ifadelerini kullandı.

"Bu ruh bilimsel birlikte harpti"

Dolardaki yükseliş ile ait sektöre aut hamle yapılacak kâffesi metodları kapattıklarını aktaran Nebati, "Siyasal aktörlerin, trollerin ve iktidarı sevmemeyi ülkeyi sevmemeye denli götürücü insanların köpüğü köpürterek attığı adımlar ile geliştirdiği birlikte idrak operasyonudur." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, ıvır zıvır yatırımcıların çarpıldığını belirterek, "Kılavuzları akıllıcasına değildi, troller, içtimai medya, komünikasyon araçları siyasal partilerin temsilcileri AK Parti iktidarına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza dokunca özgülemek düşüncesince köpürttükçe köpürttüler." niteleyerek konuştu.

Bu insanların ıvır zıvır yatırımcıları döviz almaya heveslendirme ettiklerini vurgulayan Nebati, sonuç 3 maaş operasyonun dâhilen birlikte idrak operasyonu ve ruh bilimsel birlikte savaş bulunduğunu söyledi.

Bakan Nebati, "Harpte de bazıları açısından ölen, yaralanan, hastalıklı artan insanların birlikte önemi yoktur. Küçük yatırımcı batmış, dokunca görmüş, halis muhlis varlığını yitirmiş onlar düşüncesince birlikte önemi yoktur." ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlara çağrıda bulunuyorum: 'Dava açın'"

Kur korumalı TL yatırım hesabının ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak düşüncesince yapıldığını tabir fail Nebati, "Zarar fail halis muhlis vatandaşlara bariz ve belirgin çağrıda bulunuyorum, ki ki Twitter’da, içtimai medyada, matbuat toplantısında, ekip toplantısında size ‘Döviz gidiyor, hazırlık karşı ve adımlarınızı atın’ diyorsa sorun açın. Bunlar sizi kusur yere yönlendirdiler. Dava açın doğruluk de mevcut bakalım ne oluyor?" niteleyerek konuştu.

Çarpılan ıvır zıvır yatırımcıya kayıpları düşüncesince yapılabilecek birlikte nesne olmadığını tabir fail Nebati, "Akşam şen dalmak istiyorsanız ‘Kur korumalı TL yatırım sistemi’ne geçin." dedi.

"Biz buradan art hamle atmayacağız"

Bakan Nebati, faizin artırılmaması gerektiğine inandığını belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Gittiğim değme toplantıda, iş dünyası ile güruh yaptım. Çok kalburüstü 67 isim ile güruh yaptım, Türkiye’nin en ehemmiyetli markaları oradaydılar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapılarını da sunuyorum. Buna layıkıyla hazırlıklarınızı yapın.’ Kararlılığımızı gördüler, Cumhurbaşkanımız filhakika kararlı. Ekonomi yönetimi aşırı azimli ve kusursuz birlikte ahenk var. Hem maliye hem mal politikalarında bununla birlikte şirketler arası kusursuz birlikte ahenk var. Çok elan ehemmiyetli birlikte yerde bariz birlikte ileti veriyorum. Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile güruh yapıyorum, diyorum ki, şurası köşeye edebiyat al kalemle ‘Faiz artırımı olmayacak, buyurun hal önerilerinizi.’ hususi bankalar başta aşırı teşekkürname ediyorum, oradaki mesajımızı aşırı belirgin yerine aldılar. Biz buradan art hamle atmayacağız. Atmama gerekçelerimiz de aşırı net."

"Faizini istiyorsan al, istemiyorsan alma"

Bakan Nebati, 'Kur korumalı TL yatırım sistemi'nin faize mebni birlikte sistemi olup olmadığının sorulması üzerinde de şu halde konuştu:

"Bu hikaye, Türkiye’de canlı fideist bulunan olmayan, paraya bakışı değişik bulunan sıfır bu toprakların insanlarına çevrik birlikte çözümdür. Bunu Amerika veya günindi devletlerinde uygulayamazsınız filhakika dolarizasyon niteleyerek birlikte nesne yok. Türk insanı faize mi yok ise dövize mi evvel bakar? Türk insanı evvel dövize bakıyor. Biz de Türk insanına denir ki mademki ki dövize bakıyorsun gel sana etkilerden arındırılmış birlikte olanak vereyim. Bu nedir? Paranı faize konuk etmek istiyorsan git faize yatır, dövizde destek olmak isterim diyorsan da ABD’de veya Almanya’da basılmış birlikte paranın bekçiliğini yapma, sana döviz döşenmemiş üstünden değer yapalım, 10 bin doların mı var? Sana 3, 6, 12 ay sonraları 10 bin dolarını güvence ediyorum. Çift güvence veriyoruz. Doları 10 liradan aldın 9 liraya düştüyse aldığın parayı da 10 bin dolarını baştan alıyorsun birlikte de faize yatırdığın veya paydaşlık bankalarında kar payına yatırdığın parayla da fazlasını cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonraları 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun adına faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma."

Bakan Nebati, 2022 yılına girerken aşırı az birlikte akan açıkla girileceğini belirterek, "Bütçe açığı sınırların altında, evren ile karşılaştırmasında en ehemmiyetli büyümeyi meydana getiren birlikte ülke, müstesna satım bitmeme ediyor, pazartesi haset birlikte üstün dereceli elan açıklanacak, uran üretimi kapasitesi büyüyor, gezim gelirlerinde birlikte patlama meydana geliyor. Türkiye 2022 senesinde akan fazlaya akıllıcasına koşuyor." ifadelerini kullandı.

20 Aralık gecesine bağlı tereddüdü olup olmadığına bağlı istifham üzerinde de Nebati, "Cumhurbaşkanıma bulunan inancım sınırsız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları, birlikte şeyler oluyor. Sözü sona eriyor acilen telefonlara takır tukur döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı." dedi.

"Kur Korumalı TL mevduatı ıvır zıvır yatırımcıları destek olmak üzerinde yapıldı"

Bakan Nebati, Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili, "Küçük yatırımcıları destek olmak üzerinde yapıldı." ifadesini kullanarak, "Kur korumalı TL mevduata katılım, çağ 51 bilyon lira. Bireysellerin döviz mevduatı 169 bilyon dolardan 162 bilyon dolara sakıt durumda." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?