Ekonomi

Bakan Karaismailoğlu: 5G'nin yanında 6G teknolojisine de tedarik yapıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, 6G teknolojisine de tedarik yaptıklarını belirterek, "Teknolojik yeniliklerde gır sahibi ülkeler, teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten önceki oyuna girebilenler olacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu: 5G'nin yanında 6G teknolojisine de tedarik yapıyoruz
24-11-2021 14:16
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 5G teknolojisinin indinde 6G sistemine de tedbir yaptıklarını belirterek, "Çünkü teknolojik yeniliklerde uydurma sahibi ihtimalî ülkeler, zat teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten ilkin oyuna girebilenler olacaktır." dedi.

Bakan Karaismailoğlu, sayısal namına kaynaklanan "Bilişim Zirvesi'21" etkinliğinin "Bilişim 2023" oturumuna videoteyp mesajla katıldı.

Teknolojik gelişmelerin tarihî sürecine yer veren Karaismailoğlu, bilgisayarlar ve bildirişim teknolojilerinin 21'inci yüzyıla damgasını vurduğunu, bu bölgede meydana mevrut yeniliklerin bundan sonra toplumların kimyasını değiştirdiğini söyledi.

Karaismailoğlu, sayısal dönüşümün eğer olmazsa olmazının karada, denizde ve havada çelimli elektronik tanıtma altyapıları olduğuna ayraç ederek, şu şekilde konuştu:

"Dijital dönüşüm, en herşeyden ilk olarak çelimli altyapıların varlığına ve bu altyapılar üstünden maruz hizmetlerin yurttaşlar çeşidinden erişilebilir bulunmasına bağlıdır. Bu manada vatanımızda ister çakılı gerekse taşınabilir ve peyk altyapıları itibarıyla ehemmiyetli yatırımlar yaptık. Artık 7'den 70'e internet, mobilite, nesnelerin interneti, bulut, bireşimli zeka, robot teknolojileri, data analitiği üzere uygulayım bilimi uygulamalarıyla iç içeyiz. Ülkemizde 2003'te 18 bin serbest izole bant abonesi bulunurken akıllıca ve durumunda yatırımlarla 2010'da 7,1 milyona, çağımızda ise 17,5 milyona ulaştı. Sabit serbest bantta bu evolüsyon yaşanırken asal namına 2009 senesinde başlamış bulunan taşınabilir serbest izole bant hizmeti ise çabucak abuhava geneline yayılarak dakika taşınabilir serbest izole bant sürdürümcü sayısı 69 milyona ulaştı. Yani mecmu serbest izole bant sürdürümcü sayımız, 87 milyonla dakika nüfusumuzu aşmış durumdadır."

Özellikle akıbet senelerde çakılı serbest izole bant tarafında en iri evolüsyon yayınlanan fariza türünün fiber aboneler bulunduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 2010'da 150 bin dolayında bulunan fiber sürdürümcü sayısının dakika 4,5 milyona ulaştığını bildirdi.

Karaismailoğlu, rastgele 4 çakılı aboneden birinin fiber genel ağ hizmeti aldığına dikkati çekerek, "Artık ülkemizin teknolojik namına arsıulusal pozisyonuna baktığımızda, taşınabilir şebekelerin yaygınlığı ve aboneye maruz hizmetlerin nitelik ve çeşitliliği, serbest bantın gelişimi, fibere meydana getirilen yatırımlar üzere mevzularda ülkemizin yükselen birlikte trende ehil bulunduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"5G ürünlerinin istihsal süreci çalışmalarımızı yürütüyoruz"

Dijitalleşme sürecinde evcil ve ulusal üretimin önemine yer veren Karaismailoğlu, şu detayları paylaştı:

"Cumhurbaşkanı'mızın vizyonunda 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile bundan sonra bilim teknolojileri sahasının fariza ve yazılım ast sektörlerinde evcil istihsal oranı yüzdelik 75'leri buldu. Ülkemizde bilim ve bildirişim alanı kapsamında 84 teknokentte kestirmece 5 bin 700 şirket 58 bin nefis istihdamla çalışkanlık gösteriyor. Sektörün 2020 yılı mecmu ihracatı birlikte eski yıla mucibince nısıf yarıya artarak, 10 bilyon lirayı aştı."

Karaismailoğlu, evcil ve ulusal ürünler ile 5G hizmeti ödeme hedefiyle hepsi paydaşlarla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Bu kapsamdaki çalışmalara ayraç fail Karaismailoğlu, "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile evvel fazda 5G toy radyo, atom çekirdeği şebeke, Şebeke Yönetim Sistemi, radyolink üzere mamüllerin Ar-Ge süreçleri ve prototiplerini hazırladık. Lansmanlarını yaparak kamuoyuyla paylaştık. Artık istihsal süreci düşüncesince çalışmalarımızı yürütüyoruz. Çalışmalar neticesinde, uçtan pöç asayiş mekanizması diyerek bildik ve arama edilebilen evcil ve ulusal ürünleri kullanarak 5G şebekelerimizi devreye alacağız. Projemizle, evren standartlarındaki evcil ve ulusal 5G ürünlerimizin hem iç tüketicilere bununla beraber gayrı devletlere bildirme edilmesini hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Dijital tahavvül yolculuğunda çelimli ve azimli adımlarla ilerliyoruz"

Karaismailoğlu, 5G yaygınlaşmadan 6G teknolojisinin konuşulmaya başlandığını anımsatarak, 5G ile karşılaştırıldığında 6G kablosuz bildirişim ağlarının aşırı elan faziletli spektrum, erke ve maliyet verimliliği, elan faziletli data hızı, elan birlikte tomar özişler olanağı sağlamasının beklendiğini söyledi.

6G ile ilişik Türkiye'de işletmecilerle ve ilkin üniversitelerde bilimsel niteliği bulunan ölçüde ehemmiyetli emekleri yaşama geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"5G teknolojisinin indinde 6G sistemine de tedbir yapıyoruz. Çünkü teknolojik yeniliklerde uydurma sahibi ihtimalî ülkeler, zat teknolojilerini kendileri üretebilen ve herkesten ilkin oyuna girebilenler olacaktır. Bu çalışmalarımızın beraberinde ilkin evcil ve ulusal peyk teknolojilerimizin yardımı ile de enformatik ve iletişimde alanımızda lider, dünyada da önde mevrut devletler ortada yerimizi alacağız. Türkiye'nin sayısal tahavvül yolculuğunda çelimli ve azimli adımlarla ilerliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?