Politika

Bakan Çavuşoğlu: “Son 60 yıldır çatışmaların yüzde 40’ı doğal kaynaklarla ilgili”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Son 60 yıldır çatışmaların yüzde 40'ı esasen doğal kaynaklarla ilgili. İklim değişikliği gündeme ulaştığında bu yüzdenin artacağını düşünüyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu: “Son 60 yıldır çatışmaların yüzde 40’ı doğal kaynaklarla ilgili”
02-02-2022 18:29

Birleşmiş Milletler Arabuluculuk Dostlar Grubu Bakanlar toplantılarının 11'incisi “Barışçı yollardan çatışma çözümünde ortak anahtar kendisine arabuluculuk: İlk BM kararının 10'uncu senesinde ortak yorum ve geleceğe bakış” temasıyla geçmiş el çevrimiçi kendisine gerçekleşti. Toplantının açım konuşmasını fail Bakan Çavuşoğlu, bu toplantıya dü yıl aranın peşi sıra seslenme etmiş olduğu düşüncesince bahtiyar bulunduğunu belirterek, “Bugün esasta aşırı kavi ve zorba ortak çatışma ile dirlik karşıyayız. Dünyada dü milyardan insanoğlu çatışmalardan etkileniyor. Çatışmalar gömlek grado hâlâ komplike bir duruma geldi ve onları tetikleyen faktörler hâlâ türlü bir duruma geldi. Son 60 yıldır çatışmaların yüzde 40'ı esasta doğal kaynaklarla ilgili. İklim değişikliği gündeme ulaştığında bu yüzdenin artacağını düşünüyoruz” diyerek konuştu.

Dijital dönüşmedeki gelişmelerin sansasyonel arabuluculuk düşüncesince şansı arttırdığına yer veren Bakan Çavuşoğlu, “Güvenlik konseyi toplantıları aykırı gerçeklerden yararlanıyor. mesela İran ve Kolombiya kabilinden mevzularda online platformlar, müstear ve sentetik zeka çeşidinden desteklendiğinde arabulucuların hâlâ ortak tomar insana erişimini sağlıyor. ABD'nin öz içindeki bu yenilikçi araçları sonuç basamak önemli. Bizler esasta fahri finansal katkıyı fail geçmiş iklim olmaktan sonuç basamak alım çalım duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyadaki zorlukların ve fırsatların değiştikçe çalışan arabuluculuk düşüncesince hâlâ ortak tomar gerekseme ortaya çıktığının altını çizen Çavuşoğlu, bu çerçevede sonuç 10 yıl içinde bu Arabuluculuk Dostlar Grubu'nun sonuç basamak ehemmiyetli emekleri bulunduğunu kaydetti. Türkiye kendisine ekip çalışmalarının dair hâlâ yenilerini mensur etmeye çalıştıklarını kail Çavuşoğlu, doğacak ay İslam İşbirliği Teşkilatı'nın önüne arabuluculukla ilgili dört acemi önerinin getirileceğini açıkladı.

Bakan Çavuşoğlu eş ve gençlerin arabuluculuk süreçlerine katılımının da ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek, “Bununla ilgili kendisine İstanbul Arabuluculuk Konferansı'nda hususi ortak seksiyon düzenleyeceğiz. Ukrayna'daki bulunan vaziyeti da delik uğrunda bulundurduğumuzda esasta hakkıyla bunun sonuç basamak ehemmiyetli bulunduğunu görüyoruz. Bir çatışma ortak çatışmadır. Gerçekten bu çatışmalar bizim düşüncesince ehemmiyetli çözümleri yanı sıra getirir. Müzakere edilmiş ortak hal yapılmaksızın hakkıyla ortak canavara dönüşebilir. O sebepten dolayı arabuluculuğa hâlâ ortak tomar odaklanmamız icap ettiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

Mevlüt İşli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?