Politika

Bakan Akar'dan tezkere değerlendirmesi: Bunun gerisinde birlikte obje aramaya ister yok

Bakan Akar, TBMM’de ikrar edilen "Türkiye'nin Irak ve Suriye topraklarına terörle savaş şartıyla hudut ötesi operasyonlar yapabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanına maruz yetkinin 2 sene uzatılmasına" müteveccih tezkere karşıtı söylemleri değerlendirdi.

Bakan Akar'dan tezkere değerlendirmesi: Bunun gerisinde birlikte obje aramaya ister yok
28-10-2021 12:25
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Mahamat İdris Debi Itno'nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısı öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Nebojsa Stefanoviç ve Çad Savunma ve Gaziler Bakanı Daud Yaya Brahim ile evvel değişik görüşmeler gerçekleştirdiğini anlatım fail Akar, görüşmelerde askeri terbiye teşrikimesai ve savunma sanayii sahalarında düşünce alışverişinde bulunduklarını aktardı.

Azerbaycan’ın karışma altından kurtardığı öz topraklarında Ermenistan kabilinden döşenen mayınların temizlenmesine müteveccih faaliyetlerdeki sonuç durumun sorulması üzerinde Akar, “Ateşkesin duyuru edilmiş bulunduğu geçmiş günden itibaren Türk Silahlı Kuvveleri unsurları mayın tasfiye faaliyetine başladı. Mayınlar, el inşası patlayıcılar temizlendikçe bahis konusu yerler elan sakıncasız bir vaziyete geliyor, tarıma, yerleşime açılıyor. Aynı faaliyeti Libya’da da yapıyoruz. Bununla ilgilendiren silahlı kuvvetler personelimiz mürebbi namına arkadaş ve ahi devletlerin silahlı kuvvetleri personelini bu mevzuda eğitiyor." diyerek konuştu.

Bir gazetecinin "Ermenistan’ın mayın döşediği alanlarla ilgilendiren haritayı paylaşmadığına" müteveccih ifadesi üzerinde Akar, "Bunların birlikte an evvela verilmesi ilişkin temaslar sürüyor. Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan ziyareti esnasında ilgi çekmiş bulunduğu konu, alanda ateşkese ilişkin birlikte istikrarın, huzurun oluşması. Sadece birlikte iklim düşüncesince değil. Geldiğimiz noktada her insanın masaya oturup, konuşup, görüşüp ateşkesin süreli bir vaziyete gelmesi, istikrarın sağlanması ve şahısların güven, bolluk ortamında yaşamalarının sağlanması önemli. Bunun düşüncesince ne yapılması gerekiyorsa tığ Türkiye Cumhuriyeti devleti namına gelişigüzel mevzuda bulunduğu üzere bu mevzuda da sonuç etap yapıcı, müzakereye, diyaloğa açık, makul, lojik çözümleri ortaya koyuyoruz." diyerek konuştu.

"Türkiye’nin bu önerilerine müspet devir olmakta mu?" sorusuna Akar, "Oluyor. Bazı sinyaller var. Bizim beklentimiz bölgenin rahata, huzura ulaşması yönünde." karşılığını verdi.

Terörle mücadelede koyu dönem

Bir gazetecinin, TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin Irak ve Suriye'de terörle savaş üzere uç ötesi operasyonlar yapabilmesi düşüncesince Cumhurbaşkanına maruz yetkinin 2 sene uzatılması ile ilgilendiren tezkerenin geçtiğini hatırlatarak, "Niye 2 sene uzatıldığına ilişkin kimi eleştiriler, sorular var" lafı üzerinde Akar, şunları kaydetti:

"Irak’ın, Suriye’nin kuzeyinde terörle savaş koyu halde bitmeme ediyor. Bu yetkinin daima namına uzatılması adına bu halde verilmesi oldukça anlaşılabilir. Bu tezkere ile birlikte esbak tezkere ortada da birlikte ayırt yok. Tatbikatlar var, terbiye var… Bu daima bulunan birlikte şey, bunun gerisinde birlikte bilinçlilik aramaya ister yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?