Politika

Bakan Akar: 'F16 tedariki ile teknik çalışma başlatıldı'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gazetecilerle birlikte araya geldiği görüşmede, “Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki bununla beraber elimizdeki kimi uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çalışma b

Bakan Akar: 'F16 tedariki ile teknik çalışma başlatıldı'
23-10-2021 10:09
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarını sürdürüyor. Bakan Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında gazetecilerle Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliğinde müşterek araya geldi. Toplantıya müteveccih değerlendirmelerde mevcut Akar, gazetecilerin sorularını yanıtladı, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“Savunma ve caydırıcılık konularının üstünde önemle duruldu"

NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın derin geçtiğini tamlayan Akar, “Savunma ve caydırıcılık konularının üstünde önemle duruldu. Ayrıca Afganistan ilkin peyda kılmak kıl payı lehçe ve global gelişmeler de bakanlar çeşidinden ele alındı. Türkiye kendisine topu topu görüşlerimizi belirgin ve kupkuru müşterek halde ortaya koyduk. Görüşlerimizin kimi ülkelerce de paylaşıldığını kıvançla rüyet ettik” ifadesini kullandı. Başta DEAŞ, FETÖ ve PKK/YPG peyda kılmak kıl payı Türkiye'nin topu topu yıldırı örgütleriyle kararlılıkla uğraş ettiğini müşterek el hâlâ vurguladıklarını aktaran Akar, “Teröristin dini ve budunsal yapısı olanaksız noktasından hareketle ‘terörist teröristtir' tanımıyla mücadelemizi sürdürdüğümüzü belirttik” dedi.

Toplantıda NATO-AB ilişkilerinin yanı esna hava değişikliğinin de gündeme geldiğini tamlayan Akar, “Türkiye'nin Paris Protokolü'nü onayladığını hatırlatarak Türkiye'nin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin bunun gereğini hazırlamaya başladığını ve artık da yapacağımızı söyledik. Ayrıca Cumhurbaşkanımızın benzeri Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde meydana gelen ‘Sıfır Atık Projesi' filhakika emlak genelinde uygulanmaya bitmeme ediyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de deli dolu gösteriş almış olduğu plan bu alandaki en ehemmiyetli çalışmalardan bir tanesi olma niteliği taşıyor” niteleyerek konuştu.

"Türkiye'nin müşterek yere gittiği yok. 70 yıldan bu yana tığ NATO'nun haysiyetli müşterek üyesiyiz"

Türkiye'nin NATO içerisindeki sorumluluklarını bugüne denli hesabına getirdiğini, artık da getirmeye bitmeme edeceğini vurgulayan Akar, “Bazıları şuurlu yahut şuursuz kendisine ‘Türkiye müşterek yere mi gidiyor' kıl payı söylemlerde bulunuyor. Türkiye'nin müşterek yere gittiği yok. 70 yıldan bu yana tığ NATO'nun haysiyetli müşterek üyesiyiz. Sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bugüne denli sorumluluklarımızı hesabına getirdik artık da hesabına getirmeye bitmeme edeceğiz” dedi.

NATO Karargahı'nda İngiltere, ABD, Yunanistan, İspanya, Polonya, Macaristan, Romanya, İtalya, Slovenya, Letonya ve Bulgaristan Savunma Bakanları ile gerçekleştirdikleri endamsız devamlı görüşmelerle defans ve düzenlilik sahalarında düşünce alışverişinde bulunduklarını anlatım fail Akar, “Bu görüşmelere dair kendisine gelecek günlerde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” niteleyerek konuştu.

“Bizim tek misyonumuz teröristlerdir”

Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki yıldırıcı unsurların varlığına dair istifham üstünde Akar, Türkiye'nin topu topu komşularının sınırlarına ve emir haklarına hürmetkâr bulunduğunu vurguladı. Hedeflerinde “sadece ve yalnızca teröristlerin olduğunu” dile getiren Akar, şunları söyledi:

“Kürt kardeşlerimize gönül rahatlığı çalışkanlık gösterdiğimiz' şeklindeki söylemler karışıklık çıkarmaya, ortalığı karıştırmaya müteveccih batıl iddialardır. Kürtlerin kardeşimiz olduğunun, ekmeğimizi, suyumuzu paylaştığımızın en belirgin işareti şehitliklerimizdir.

Örneğin Çanakkale Şehitliğimizde Suriye'den 687, Irak'tan 46, Lübnan'dan 50, Filistin'den 92, Hicaz'dan 11, Libya'dan 20 ve Tunus, Mısır ve Sudan'dan şehidimiz var. Bizim beraberlik davamızın ne denli esas bulunduğunu DOĞRU tarihimizdeki hadisat belirgin bariz göstermektedir. Bizim tek misyonumuz teröristlerdir. Asil milletimizi, 40 yıldan bu yana başına musallat bulunan yıldırı belasından kurtarmakta kararlıyız. En akıbet yıldırıcı atıl bir duruma getirilinceye denli da mücadelemiz kararlılıkla bitmeme edecek.”

"Sınırlarımızın doğrudan yakınında müşterek yıldırı koridoruna izin etmeyeceğimizi söyledik"

Akar, Türkiye'nin sınırlarını korumakla baş başa NATO'nun da sınırlarının korunmasına ulama sağladıklarını belirterek, “Sınırlarımızın doğrudan yakınında müşterek yıldırı koridoruna izin etmeyeceğimizi söyledik. Yaptığımız operasyonlarla yıldırı koridorunu engelledik” niteleyerek konuştu. Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere de yer veren Akar, şunları söyledi:

“ABD'lilerle Ruslarla yaptığımız mutabakatlar var. Bu mutabakatlarda bizlere sakıt ne var ise en güzel halde hesabına getirdik, getirmeye bitmeme ediyoruz. Muhataplarımıza da kendilerine sakıt görevleri yapmalarını hatırlatıyoruz. Sağlanan müşterek mütareke var. Zaman devir kimi ihlaller, çatışmalar, saldırılar olsa da umumi manada tahsil edilen tedbirler çerçevesinde mütareke ve abra sürüyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın Soçi'de Sayın Putin ile bitirdikleri görüşmeden sonraları düzlem hâlâ rahat müşterek bir duruma gelmişken, 20 Ekim'de Şam'da müşterek atak oldu. Bombalı atak sonrasında 14 Suriye askeri, hâlâ sonraları perhiz unsurları çeşidinden İdlib'de meydana getirilen saldırılar kararında 10 arı insanoğlu yaşamını kaybetti. İdlib'deki insanoğlu Şam'daki vakalarla tek alakası sıfır arı insanlardı.”

"Bizim oradaki çalışmamız bölgedekilerin insancasına gereksinimlerini karşılamaya yönelik"

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde teröristlerden arındırılan alanlarda yaşamın normale dönmesine müteveccih çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Akar, “Bu çalışmalarımızı birileri ‘Buralara yerleşiyorsunuz' niteleyerek hata yorumluyor. İnsanoğlu su, ekmek, tahaffuz yapılmaksızın yaşayamaz. Bizim oradaki çalışmamız bölgedekilerin insancasına gereksinimlerini karşılamaya yönelik. Bunu bambaşka halde yapmak akıllıca değil” dedi.
İdlib'deki gelişmelere yer veren Akar, “Bizim mevcudiyetimiz önemli. Bizim oradaki varlığımız rejimin katliamlarını engelliyor. Bunun engellenmesi de huruç dalgasını ve radikalleşmeyi durduruyor” niteleyerek konuştu.

“Yunan Savunma Bakanı ile olumlu, müspet müşterek müzakere yaptık"

Yunanistan ile Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'ta yaşanmış bulunan sorunlara dair değerlendirmesi sorulan Akar, Türkiye'nin problemlerin güzel komşuluk çerçevesinde diyalog kanalıyla çözümünden yana bulunduğunu yineledi. Bununla ilgilendiren temaslarını sürdürdüklerini, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos ile de NATO Karargahı'nda görüştüklerini hatırlatan Akar, “Yunan Savunma Bakanı ile olumlu, müspet müşterek müzakere yaptık. Bu görüşmenin müspet neticelerini önümüzdeki çağda görmeyi bekliyoruz” dedi.

Yunanistan-Fransa ortada imzalanan anlaşma

Bakan Akar, Yunanistan ile Fransa ortada imzalanan anlaşmaları ayraç ederek, “Biz gerilimi arttıran, provokatif aksiyon ve söylemlerin kâr sağlamayacağını değme devir dile getirdik. Bazı politik figürlerin, insanların bu mevzuda öne çıktığını, bunun önlenmesi icap ettiğini muhataplarımıza söyledik, anlatmaya bitmeme ediyoruz. Bu arada kimi devletlerin de kışkırtı ve teşvikiyle silahlanma ilkin peyda kılmak kıl payı kimi eylemler ortaya çıkıyor. Bunların ölçülü ve levent boylu vadede tek yararının olmadığının bilinmesini istiyoruz. Neden? Biz güzel komşuluk ilişkileri içre bu arada yaşamayı, zenginliklerden bu arada faydalanmayı ve ülkelerimizin inanma ve bol bolamat içre yaşamasına mücahede ediyoruz" dedi. Akar, "Bunun haricinde NATO'nun içre olmamıza karşın kimi ittifaklar aranmasının hem NATO'ya hem düet ilişkilere dokunca vereceğini, itimatı sarsacağını her insanın bilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Mevcut ittifakların ruhuna, lafzına makul akım kılmak lazım” diyen Akar, şu halde bitmeme etti:

"İçinde bulunduğumuz NATO ittifakı bu günlerde ve tarihteki en çelimli defans örgütüdür. Dolayısıyla bunun içerisindeyken bunun haricinde bambaşka arayışların makul olmadığını her insanın görmesi lazım. Eğer müttefikler ortada NATO haricinde ayrı müşterek uyuşma olursa bunlar NATO'nun 2030 vizyonuna da aykırıdır. NATO, bütünlük olmaktan, birliktelikten bahsediyor. Bunların dışına çıkmanız NATO'yu kemirmek anlamına gelir.”
"Ekonomik mesele canlı Yunanistan'ın hakeza maceralara girmesinin Yunan halkının yaşamını hâlâ da zorlaştıracağını değerlendirmek lazım”

Yunanistan'ın akıbet çevrim girmiş olduğu “silahlanma yarışına” da yer veren Akar, “Bu, ‘Türkiye'ye gönül rahatlığı değil' diyorlar. Peki kime karşı” niteleyerek sordu. Akar, Türkiye'nin müttefikleri ve ortakları düşüncesince tek devir müşterek gözdağı olmadığını belirterek, “Türkiye müttefikleri ve ortakları düşüncesince güvenilir, çelimli ve çalışan müşterek müttefiktir. Bunun hepsi çeşidinden bilinmesi lazım. Ayrıca anlatım edilmiş olduğu kıl payı hesaplı mesele canlı Yunanistan'ın hakeza maceralara girmesinin Yunan halkının yaşamını hâlâ da zorlaştıracağını değerlendirmek lazım” dedi.

"ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki kimi uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çalışma başlatıldı"

Türkiye'nin ABD'den F-16 tedarikine dair mevrut istifham üstünde Akar, “84 milyon nüfusumuzu, 780 bin kilometrekare topraklarımızı ve bu çerçevedeki doğruluk ve hukukumuzun korunması bizim vazifemiz. Bunu elbette yapacağız? Ordumuzla yapacağız. Ordu ne demek? Personel ve tesisat demek. Bunu hesabına getirmeye çalışıyoruz. Yani ordumuzu en güzel halde donatma etmeye çalışıyoruz” niteleyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde defans sanayiinde yerlilik oranının yüzdelik 80'lere yaklaştığını dile getiren Akar, “Birçok ihtiyacımızı yerel kendisine karşılayabilecek durumdayız. Bunun haricinde karşılamamız müstelzim gereksinimlerimiz da var. Bu manada elimizdeki F16'ların yenilenmesi lazım. Stratejik müttefikimiz, dostumuz ABD'den hem blok 70 Viper F16 tedariki hem de elimizdeki kimi uçakların modernize edilmesi düşüncesince teknik çalışma başlatıldı. Süreci strateji ediyoruz. Türkiye'nin, TSK'nın giderek güçlenmesi bire müşterek sürede NATO savunmasının giderek güçlenmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

ABD'li mevkiidaşı ile görüşmesi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşmesinin elbette geçtiğine müteveccih sorulan soruya Akar, “30 Ekim'de Roma'da Liderler Zirvesi yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Biden görüşecek. Buradaki temaslarla o zirvenin olumlu, yapıcı, rahat, sorunları dekoder halde gerçekleşmesine müteveccih elimizden mevrut katkıyı sağlamaya çalışıyoruz” cevabını verdi.

“Gereken yapılır”

Suriye'nin kuzeyinden akıbet çağda meydana gelen yıldırı örgütü PKK/YPG saldırılarına dair istifham üstünde de Akar, “Olayları aşırı yakından strateji ediyoruz. Yeri ve tarihi vardığında müstelzim yapılır. Hak ve menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugüne denli yapıldığı gibi, artık da yapılacak” dedi.

Personel teminine müteveccih akıbet çağda ortaya atılmış iddialara da aksülamel yayınlayan Akar, şunları kaydetti:
“Personel seçimi, alımı, terfisi, tayini hikayelerinde tek halde tek aut etkinin gösteriş oynaması bahis konusu değil. Gerçeklerle alakası sıfır bu iddialar gereksiz laftan bambaşka müşterek bilinçlilik değil. Eğer bu cehalet dolayısıyla yapılmıyorsa ülkemiz, milletimiz düşüncesince Cumhuriyeti tarihimizin en derin periyodunu canlı Silahlı Kuvvetleri personeline müteveccih karışıklık ve fesattır. Bu ordubozanlıktan bambaşka müşterek bilinçlilik değildir, onama edilemez"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?