Dünya

Bağdat Antika Çarşısı’nı Osmanlı eserleri süslüyor

Irak’ın başkenti Bağdat’taki antika çarşısında Osmanlı zamanına ilgilendiren birbirinden giranbaha parçalar bulunuyor.

Bağdat Antika Çarşısı’nı Osmanlı eserleri süslüyor
02-02-2022 13:35
Bağdat

Osmanlı Devleti'nin levent boylu seneler egemenlik sürdüğü kadim hükûmet merkezi Bağdat’ın Karrada bölgesindeki Bağdat Antika Çarşısı’nı halılar ilkin edinmek amacıyla zücaciye ve gümüşten işlenmiş giranbaha eşyalar süslüyor.

Irak'ın bu zamanı çarşısında Osmanlı döneminden küsurat onlarca antika im bulunuyor. Çarşıda Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid Han’ın tuğrasını haiz sim bardak, çaydanlıklar ve öbür antikalar hücre çarpıyor.

Bağdat’taki antikacılar ortada Osmanlı zamanına ilgilendiren antika malzemelere "Sultani" adı veriliyor. Bu tanım, Irak’ta fariza eden Osmanlı yöneticilerine atfen kullanılıyor.

"Abdülhamid Han’ın tuğrasını haiz su bardaklarımız var"

AA muhabirine mütekellim antikacı Ali Hüseyin Otrakçı, sattığı antikalar ortada Osmanlı zamanına ilgilendiren sim antikaların bulunduğunu tabir ederek, "Antikalar ortada mevcut ve Abdülhamid Han’ın tuğrasını haiz su bardaklarımız var. Bardakların üstündeki tura eşyanın otantik ve kopyalanamaz bulunduğunu gösteriyor." dedi.

Irak’taki iktisadi halden ötürü antika pazarında dinginlik yaşandığını aktaran Otrakçı, şunları kaydetti:

"Bu mesleği dedemden devraldık. Babam da bu işin uzmanlarından. O da günün belli saatlerini burada geçirir. Bu iş hanı da antika malzemelere mahsus, karışık sıfır ortak toprak ve az daha Orta Doğu branşında biricik olma durumuna sahip.

Buradaki dükkanlarda çokça kıymeti efdal antikalar bulunur. Çarşıda halılardan başlayarak, sim antikalar ve otantik taşlardan işlenmiş tespihler ve bütün bunların tamircileri var. 50 yıldan az hoşnutluk eş olanları toy sayarız ve 100 gözyaşı boyun eşyalar ise bizim düşüncesince antikadır. Osmanlı'dan kalanların bütünü giranbaha antikalardır."

Otrakçı, Iraklı Yahudiler ve Sabia Mendailerden küsurat 1930 ve 1940'lı yıllara ilgilendiren sim antikaların da dükkanda bulunduğuna dikkati çekerek, Bağdat'ın domestik ailelerinin bu cins antikalara ehemmiyet verdiğini ve satın aldığını dile getirdi.

"Bağdatlı ailelerin bir çok evinde Osmanlı antikasına sahip"

Dükkanını Osmanlı antikaları süsleyici ortak öbür antika yük satıcısı Muhammed Abbas Hilmi de "Ben uçman ve ressamım ancak 35 senedir antika piyasasında bulunuyorum. Antika şahısda ortak iç güdüdür. Antika gümüşten işlenmiş eşyalar, halı ve billur kabil iyi şeyleri sahiplenmektir." ifadelerini kullandı.

Bu mesleği atalarından devraldığını aktaran Hilmi, nesilden nesle aktarma etmek istediklerini kaydetti.

Hilmi, Osmanlı periyodunu simgeleyen antikalara eş bulunduğunu belirterek, "Osmanlı Sultanlarının tuğrasını haiz antikalarımız mevcut. Osmanlı'ya ilgilendiren 'Tombak' denilen al şümul antikalarımız da var. Bağdatlı ailelerin bir çok evinde Osmanlı antikasına sahip." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?