Gündem

Babasından devraldığı mesleği 60 yıldır sürdürüyor

Eskişehir'de babasından öğrendiği çiftteker tamirciliği mesleğini 60 yıldır bitmeme ettiren Aydın Yıkılmazoğlu, dükkanında şakirt yapılmaksızın yegâne başına çalışıyor.

Babasından devraldığı mesleği 60 yıldır sürdürüyor
26-09-2021 10:19

Eskişehir'in İstiklal Mahallesi'nde ıvır zıvır dükkana 60 yıl evvel babasının yanına işi bellemek düşüncesince giren 72 yaşındaki Aydın Yıkılmazoğlu, 60 yıldır bitmeme ettirdiği işinde şakirt bulmada ağırlık çekmiş bulunduğu düşüncesince bundan sonradan yegâne başına çalışıyor. Bisiklet tamirciliği düşüncesince üniversiteyi yarıda bıraktığını ve askeriye süreci dışında işinden on paralık ayrı kalmadığını kail Yıkılmazoğlu, “Babamın yanı sıra çıraklıkla başladım bu işe. 1962 yılından bugüne derece askeriye ve mektep hayatımın dışında temelli çiftteker tamirciliği yapıyorum. İlkokul sonlanmış oldu çıraklığa başladım. Ondan sonradan ortaokul, ortaöğretim ve darülfünun çağında sağlıksız gündüz okul, sağlıksız günde dükkânda çalıştım. Askerlikte 20 ay boyunca bu işten ırak kaldım. İlk dükkânımıza başladığımız devir her insanın mesleğini sevmesi kabil işlerimizi baş döndürücü sevdik ancak o devir ayrıksı seçenek yoktu. Ya büyüklük memuru olacaktın veya iştirakçi olacaktın. Kendi işlerimizi bitmeme ettirmeyi seçtik. Ama istediğimiz tecim yaşamına gelemedik. Bugünlere şükür olsun, sevdiğini elde edemiyorsan elde ettiğini sev demişler. Biz elde ettiğimizi sevdik” sanarak konuştu.

“Unutulan mesleklerin çokları şakirt bulamıyor”

Bisiklet tamirciliğinde şakirt bulamadığını kail Aydın Yıkılmazoğlu, baş döndürücü servet kazandıran cümle bulunmadığı düşüncesince gençlerin istemediğini belirtti. Tamircilik birlikte tomar himmet gerektirdiği ve öldürücü olmasından ötürü gençlerin fabrikalara yöneldiğini kail Yıkılmazoğlu, “Bu cümle dallarında bulunduğu kabil göz boncuğu meslekte şakirt yetişmiyor ve bu işe özengen de olmuyor. Çünkü bisikletçilerin hallerini gördükleri düşüncesince on paralık kimesne bu işe yaklaşmıyor. Unutulan mesleklerin çokları şakirt bulamıyor. Nedeni servet elde eden birlikte cümle değil. Eskiden kollar yersiz gezeceğine birlikte yerde şakirt olsun derlerdi. Ama kollar bu işi gördüğünde fabrikalara gidip iştirakçi kendisine çalışıyor. Çünkü fabrikada yersiz vakti, mesaisi ve yemeği kabil avantajları var, bu meslekte bunlar yok” dedi.

“Arkadaşlarım evlerinden çıktığında buraya gelirler”

Eskişehir'in nüfusu arttığı şekilde çiftteker tamiri yapanların sayısının azaldığını kail Yıkılmazoğlu, kendisinin ölene derece bu meslekte çalışacağını dile getirdi. Arkadaşlarıyla dükkânında görüştüğünü ve fiilen dertleştiklerini özetleyen Yıkılmazoğlu, “1960-1970 yıllarında Eskişehir nüfusu kestirmece 200 bin iken 100 isim bu işi yapıyordu. Şimdi 1 milyona yaklaştı ve dirimsel seviyesi arttığı şekilde 90 kişiyi geçmiyor. Yani dernekte aldığım bilgilere gereğince söylüyorum. Allah müsaade verirse ölene derece çalışacağım. Çünkü benim eşim dostum, dostum beni dükkânda olursam gelip bulabiliyorlar. Yoksa bizler ciharıyek tarafa çil yavrusu kabil dağılırız. Ne hastalığından ne de birbirimizin ölümünden haberimiz oluyor. Arkadaşlarım evlerinden çıktığında buraya gelirler. Hem konuşuruz hem dertleşiriz. Akşam bulunduğu devir da evlerine giderler” ifadelerini kullandı.

Kazım Ulusoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?