Dünya

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt

Tarihçi edip Seyrl, martir Büyükelçi Tunalıgil'e müteveccih suikaste bağlı "Bu fenomen rolü başındaki ortak büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince baş döndürücü feci ortak durumdu. Burada ortak ulusa, arkadaş ortak ülkeye gerçekleştirilmiş ortak hücum yalan

Avusturyalı uzman, Ermeni teröristlerin martir Büyükelçi Tunalıgil'e düzenlemiş olduğu suikastı anlatt
22-10-2021 13:19
Burgenland

Avusturya Ulusal Suç Müzesi Müdürü ve müverrih edip Harald Seyrl, Ermeni yıldırı örgütleri ASALA ve JCAG çeşidinden 22 Ekim 1975’te martir edilen Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil'e müteveccih suikastı AA muhabirine anlattı.

Suç müzesi şekilde DOĞRU tarihte meydana mevrut kriminal vakaları yük dibine aldıklarını tamlayan Seyrl, 70 ve 80'li senelerde 3 Türk dış ilişkiler uzmanı ve Türkiye'nin buradaki resmi kurumlarına müteveccih yıldırı saldırılarının zeval zamanı açısından ülkenin geçmişinde arazi düzlük can sıkıcı hadiseler bulunduğunu tabir etti.

Büyükelçi Tunalıgil suikastının müşterek çarşamba haset yaşandığını tamlayan Seyrl, "Meydana mevrut görüngü bekâr Avusturya’yı değil eksiksiz dünyayı sarstı." ifadesini kullandı.

Seyrl, 22 Ekim'de sayaç 12.00 sularında 3 bireyin Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği'ne geldiğini, zile basarak cezaevi tahavvül eylemek istediklerini, o devirde konsoloshane faaliyetleri de sefarethane binasında yapıldığı düşüncesince bu durumun serüvenli karşılanmadığını kaydetti.

Danışmadaki vazifeli kapıyı açar açmaz, 3 teröristin memura saldırarak yere yatırdığını, bağrışma zımnında danışmadaki yetkilinin eşinin de görüngü adına geldiğini, onu da ıkıl ıkıl yere yatırdıklarını özetleyen Seyrl, silahlarını müşterek döküman çantasında haiz teröristlerin yanlarında müşterek tabanca ve kolay makinalı tabanca bulundurduklarını söyledi.

Seyrl, danışmayı denetçi dibine düzlük teröristlerin elçiliğin müşterek numara katına yöneldiklerini, merdivenlerde müşterek sefarethane çalışanıyla karşılaştıklarını, bu kişiyi de silahla korkutarak sekreterin bulunmuş olduğu odaya ulaştıklarını tabir etti.

Teröristler Türkçe konuşuyor

Sekreteri de nötr bir duruma getiren teröristlerin sefarethane binasına girmeden evvela telefon kablolarını keserek elçiliğin dışarıyla bulunan iletişimini kopardığını kail Seyrl, şu biçimde bitmeme etti:

"Teröristlerden birisi silahıyla sekreterin başlangıcında beklerken, ötekisi aracısız elçinin koltuk odasına giriyor. O tam düzentileme masasında oturmuş, bazı evrakları inceleyici Büyükelçi'ye, cezaevi giren yıldırıcı Türkçe 'Büyükelçi siz misiniz?' sanarak soruyor. Büyükelçi zekice müşterek davranış sergileyerek bu soruya 'hayır' diyor, iri ihtimalle tehlikeyi ayırt ediyor. Bunun ilişkin yıldırıcı 'Hayır siz Büyükelçisiniz' diyor. Elçi, namına tabanca doğrultmuş suikastçıyla diyalog kurmaya çalışıyor, konuşabileceklerini söylüyor. Daha sonraları yıldırıcı peş peşe tabancasını ateşliyor ve Büyükelçi'yi katlediyor."

Seyrl, Tunalıgil’i martir fail teröristlerin rastgele müşterek engele püsürsüz sefarethane binasını vazgeçme ettiklerini, çıkarken ortamında tabanca mevcut döküman çantasını yapının girişinde müşterek yere koyduklarını, ahir günlerde meydana getirilen aramalarda, suikastta geçer not tabanca ve teröristlerin kullandığı melhuz kıyafetlerin elçiliğin karşısında mevcut Belvedere Sarayı'nın bahçesinde bulunduğunu aktardı.

"Dost müşterek ülkeye gerçekleştirilmiş müşterek saldırı"

Saldırının arkası sıra serbest yetenekli müşterek denetçi faaliyeti başlatıldığını fakat faillerin bulunamadığını kaydeden Seyrl, "Bu görüngü rolü başındaki müşterek büyükelçiye müteveccih yapıldığı düşüncesince baş döndürücü feci müşterek durumdu. Burada müşterek ulusa, arkadaş müşterek ülkeye gerçekleştirilmiş müşterek atılım uydurma konusu." sanarak konuştu.

Seyrl, mevzunun uzmanı inanma güçlerinin vakayla birlikteliği olabilecek yüzlerce kişiyi sorguladığını, baş döndürücü sayıda adrese baskınlar düzenlendiğini, fakat meydana getirilen incelemelerin kısır kaldığını tabir etti.

Kanlı saldırıların başlangıcı

Olaydan endamsız müşterek müddet sonraları Ermeni müşterek yıldırı örgütünün saldırıyı üstlendiğini dile getiren Seyrl, "Bilindiği neredeyse bu görüngü Türkiye’nin bekâr Avusturya'da değil evren genelindeki kurumlarına müteveccih hunriz ve hararetli atılım serisinin başlangıcı oldu." dedi.

Seyrl, vakası ışıklandırmak düşüncesince Avusturya’dan polislerin Türk yetkililerle ahbaplık kılmak neredeyse İstanbul ve Ankara’ya gittiklerini fakat meydana getirilen çalışmalardan katillerin olmasına müteveccih müşterek meal elde edilmediğini söyledi.

Şehit Büyükelçi'nin cenazesinin iri müşterek hürmet içerisinde, askeri merasim düzenlenerek havalimanına taşındığını aktaran Seyrl, o günkü hükümet temsilcilerinin havalimanında müheyya bulunduklarını vurguladı.

Ülke tarihinde müşterek ilk

Seyrl, Tunalıgil suikastının Avusturya'nın DOĞRU tarihinde müşterek geçmiş bulunduğunu belirterek, "Görevi başlangıcında müşterek ülkenin temsilcisinin yıldırı saldırısında yaşamını kaybetmiş olduğu müşterek apayrı görüngü bilgilerime göre yaşanmadı. Çeşitli elçiliklere müteveccih gösteriler, protestolar oldu. Bazı elçilikler basıldı fakat müşterek büyükelçinin katledilmesi hakkıyla benzer sıfır münferit müşterek olaydı." sanarak konuştu.

"Anma törenleri baş döndürücü etkili müşterek eylem"

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği çeşidinden değme sene burada martir edilen diplomatlar anısına planlı yâd programlarının baş döndürücü delici olduğuna dikkati çekici Seyrl, "Görevi başında, ülkesine fariza ederken yaşamını kaybetmiş, ülkesi düşüncesince yaşamını kaybetmiş insanların anılması, hatırlanması, bence haysiyetli ve etkili müşterek eylem. Bu banko sade müşterek boyut değil ve değme ülkenin de icra ettiği müşterek bilinçlilik değil." görüşünü paylaştı.

Seyrl, Viyana’da martir edilen 3 Türk dış ilişkiler uzmanı kendince müşterek iz hazırlandığını, bu çalışmanın da endamsız müddet sonraları okuyucuyla buluşacağı bilgisini paylaştı.

Tunalıgil'in odası korunum ediliyor

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun da 22 Ekim 1975’de "3 cani, adi Ermeni teröristin Büyükelçi Tunalıgil’i martir ettiğini" hatırlatarak, "Şehidimizin koltuk odasını, ibretlik müşterek 'müze oda' şekilde değme devir tutuyoruz. Çünkü terörizme erinç mücadelemiz, Ermeni yıldırı örgütlerine, PKK'ya, PYD'ye, DEAŞ'a, adları ne olursa olsun topu topu yıldırı örgütlerine erinç bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

Ceyhun, Tunalıgil’in teröristlerin gaye almış olduğu geçmiş sefirikebir bulunduğunu belirterek, Viyana’da martir edilen öbür diplomatlar Erdoğan itina ve Evner Ergun'un da katillerinin bugüne denli bulunamadığını söyledi.

Büyükelçi Tunalıgil'in yoluna martir düşmüş olduğu Türk bayrağını kahramancasına korumak ve Türkiye’yi en güzel biçimde temessül eylemek düşüncesince çalıştıklarını kaydeden Ceyhun, "Cumhuriyetimizi, Ulu Önderimizin bizlerden beklediği biçimde bu ülkede temessül etmeye ve topu topu değerlerimize ehil çıkmaya ilgi gösteriyoruz. Bunu hakkıyla Danış Tunalıgil’e de verecekli olduğumuzu düşünüyorum." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?