Politika

Avukatlık Kanunu'nda ayrım teklifinin önce 2 maddesi benimseme edildi

TBMM Genel Kurulunda, Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geçmiş dü maddesi onama edildi.

Avukatlık Kanunu'nda ayrım teklifinin önce 2 maddesi benimseme edildi
07-06-2022 23:04
Ankara

Kabul edilen maddelere göre, avukatlık stajına çalışarak bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı çalışılması avukatlık stajının yapılmasına bariyer teşekkül etmeyecek.

Adli ve yönetsel kaymakamlık bilge ve müddeiumumi adayları ile bilge ve müddeiumumi mesleğinden olanlar hariç, amme gurur ve kurumlarının ekip yahut pozisyonlarında fariza yapanlar da görevleri esnasında avukatlık stajı yapabilecek. İlgili birimlerce stajın yapılması dair müstelzim suhulet sağlanacak.

Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu illerde, değme ortak baro kabilinden adli iane bürosu oluşturulacak.

Yargı mercilerinin talebi üzerinde gerçekleştirilecek görevlendirmeler, Türkiye Barolar Birliğince (TBB) açılan elektronik enformatik sistemi üstünden o ildeki avukatlar ortada akreditasyon gözetilerek yapılacak.

Görüşmelerden

İYİ Parti Grubu hesabına gır düzlük Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, "Her sene izinli bulunan on binlerce gencin yetişim sorunlarına, iş ve aş sorunlarına, kalifiye hukukçu yetiştirme rahatsızlığına ve avukatların kesif pıtrak şiddete sunulan kalmasına bağlı bu anayasa teklifinde ne mevcut dersek; çözüme çevrik tek nesne yoktur." niteleyerek konuştu.

Sorunun çözülemeyecek boyutlara ulaştığını, bundan böyle ahbaplık fakültesi açmamanın, evvel hazırlık olması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Subaşı, "Günübirlik siyasal tatlılık düşüncesince açık ahbaplık fakülteleri yüzünden karşımızda duran devasa dava stajyerleri, avukatları, baroları, on binlerce aileyi ve beniz binlerce seçmeni ilgilendirir bir duruma geldiği düşüncesince görünür olmuştur. Büyüyen probleminin altında artan nüfuz gine müsekkin pansuman tedbirine başvurmayı akıllıca görmüştür." ifadesini kullandı.

MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, adli yardımın hem Anayasa bununla birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bağlamında adalete erişim, hafriyat kontrol özgürlüğü ve adaletli yargılanma hakkının en ehemmiyetli unsurlarından bir tanesi olduğuna ayraç etti. Atay, çabucak aşkın baro kurulabilmesiyle ilgilendiren düzenlemeden sonraları adli yardımın yürütülmesi hususunda birtakımı sorunlarla karşılaşıldığını anlattı.

Atay, "Görüşmekte olduğumuz anayasa teklifiyle adli iane hizmetinden müstefit olmak talip vatandaşların adalete erişimi ve diledikleri avukatı yeğleme edebilmeleri düşüncesince kodifikasyon de yapılmaktadır. Birden aşkın baronun bulunmuş olduğu bölgelerde, vilayetlerde değme ortak baro kabilinden adli iane bürosu oluşturulacak ve yurttaşlar istedikleri barodan avukat tercihinde bulunabileceklerdir." bilgisini verdi.

"Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak"

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, avukatlık mesleğinin piyasalaştırılmaya çalışıldığını ati sürerek "Teklifle, 2020'de çoklu baroya geçişle kaymakamlık sahasının bütünlüğüne maruz dokunca derinleştirilmek, mesleğin kendisi itibarsızlaştırılmak isteniyor." görüşünü savundu.

Kerestecioğlu, adli iane hizmetleri düşüncesince kullanılmak kabil Hazineden TBB'ye dökme ödeneğin barolar arasındaki dağıtımının adaletsizliğe defa anahtar biçimde baştan belirlendiğini kanıt ederek "Özellikle lehtar baroların işine yarayacak bu değişiklikle, vilayetlerde popülasyon sayısı da avukat sayısı da ortak çarpılıyor, ortak bölünüyor; böylelikle 2 nolu barolara şimdikinden az hâlâ 4 sert hâlâ aşkın eşme muktebes oluyor." niteleyerek konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, TBB "Staj hâlâ kalifiye yapılsın" derken avukatlık stajının on paralık yapılmamasının istendiğini savunarak "Amaç avukatlık mesleğini yıpratmak. Şu an Türkiye'de 165 bin avukat var. Her sene 20 bin yetişmen avukat geliyor, mesleğe kestirmece 15 bin ila 20 bin ortada avukat katılıyor ve bunlar 2 bin teklik ile 3 bin teklik ortada maaşlarla çalışmaya zorlanıyorlar; özellikleri düşüyor, görgü bilimi bilimi kalitesi düşüyor." dedi.

Yargının serbest ve nötr olması icap ettiğini vurgulayan Antmen, "Türkiye'yi kip ortak yurt durumuna iletmek istiyorsanız yargıyı nötr ve serbest bir duruma getirin, yeter." değerlendirmesinde bulundu.

"İnsan odaklı hafriyat anlayışıyla çalışmaya bitmeme edeceğiz"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, anayasa teklifinde avukatlık stajı, çabucak aşkın baro bulunan vilayetlerde adli iane bürosu oluşturulması, adli iane ödeneklerinin dağıtımı ve görevlendirmelerle ilgilendiren mevzularda tensikat yapıldığını anlattı.

Teklifteki, "Avukatın stajına bariyer olmamak şartıyla rastgele ortak ahacık sigortalı şekilde emek harcaması avukatlık stajı yapılmasına bariyer değildir." hükmüne ayraç fail Uygur, "Yargı Reformu Stratejisi Belgemizdeki hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız düzenlemelerle Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, insanoğlu odaklı hafriyat anlayışıyla, engellenmeyen birey, çelimli toplum, hâlâ demokratik ve hâlâ çelimli Türkiye düşüncesince halis muhlis gayretimizle çalışmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, verdiği aranın arkası sıra komisyonun alegori oturmaması üzerine, birleşimi ferda vakit 14.00'te katlanmak kabil kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?