Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun doğacak sene düşmesini bekliyor

ECB Başkanı Christine Lagarde, "Enflasyonun DOĞRU vadede şimdi da yükseleceğini fakat önümüzdeki sene ortamında düşüşe geçeceğini öngörüyoruz." dedi.

Avrupa Merkez Bankası enflasyonun doğacak sene düşmesini bekliyor
28-10-2021 17:09
Brüksel

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB Yönetim Konseyi Toplantısı'nın peşi sıra Frankfurt'ta planlı matbuat toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomilerin toy yüz koronavirüsün (Kovid-19) etkilerinden kurtulmaya başladığını tabir fail Lagarde, malzeme, takım ve iş gücü kıtlığının birtakım sektörlerde üretimi engellediğini, teslimat sürelerinin ehemmiyetli seviyede uzadığını, taşımalık maliyetleri ile erke fiyatlarının da artma gösterdiğini anımsattı. Lagarde, bu gelişmelerin geleceğe müteveccih hesaplı görünümü "bulanıklaştırdığını" tabir etti.

Ekonomik faaliyetlerin sene sonuna denli müstevli öncesindeki seviyeleri geçmesini beklediklerini aktaran Lagarde, "Yüksek erke fiyatları, gelecek aylarda satın kabul etme enerjisini azaltabilir. Enflasyon, ilk önce erke fiyatlarındaki artma ile talepteki toparlanmanın arzı geçmesi dolayısıyla yükseliyor. Enflasyonun DOĞRU vadede şimdi da yükseleceğini fakat önümüzdeki sene zarfında düşüşe geçeceğini öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Enflasyondaki artışın şişman seviyede petrol, doğal doğal patırtı yağı lambası ve çarpıcılık denli erke fiyatlarındaki yükseliş, ekonominin açılmasıyla kalan alakanın arzı geride bırakması ve hazırlık sıkıntısından kaynaklandığına ayraç fail Lagarde, bahis konusu etkenlerin 2022'de hafiflemesini beklediklerini kaydetti.

Lagarde, DOĞRU çağda sunma namüsait boğazları ve kalan erke fiyatlarının toparlanmanın hızı ve pahalılık görünümüne bağlı riziko oluşturduğuna dikkati çekerek, "Arz kıtlığı ve faziletli erke tutarları şimdi etraflıca sürerse bunlar (ekonomik) toparlanmayı yavaşlatabilir." dedi.

ECB, bugün, meydan beklentileri doğrultusunda, ürem oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) mecmu büyüklüğünde değişikliğe gitmezken, tağyir alımlarının senenin ikinci ve üçüncü çeyreklerine layıkıyla şimdi bağan süratte olabileceğini duyurdu. ECB Yönetim Konseyi, yöntem faizini sıfır, tevdiat faizini yüzdelik eksiklik 0,50 ve son birim fonlama faizini ise yüzdelik 0,25'te çakılı bıraktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?