Sağlık

'Aşı karşıtlığı küresel sağlık sorunlarını arttırır'

COVID-19 ile baş başa elan aşırı gündeme mevrut ancak sonuç zamanlarda küresel hastalıklarla savaşım hesabına da korku unsuru meydana getiren “aşı karşıtlığı” ile ilişik İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Uzman Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşiresi Öğr. Gör.

'Aşı karşıtlığı küresel sağlık sorunlarını arttırır'
17-12-2021 09:29
Tüm evren ülkeleri, dü yılı borda bordaya tomar süredir hayatımızı etkileyen Korona virüs'e karşı borda bordaya tane çalışan mücadelenin başarısının aşılama ile beklenen olacağına ilişkin hem fikir. Her ne genişliğinde gündeş rakamlar aşının koruyuculuğunu gözler önüne serse de gene de aşılama karşıtlığının birlik kendisine önüne geçilemedi. Aşı karşıtlığı tartışması Korona virüs ile beraberce gine gündeme gelse de gerçekte etraflıca zamandır bireylerin muhtemelen sebeplerle çocuklarına aşılama yaptırmaması konusu doğrusu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kabilinden ziyan kendisine görülüyordu.

Konuyla dayalı rüçhan kendisine bireylerin aşılama karşıtı olma nedenleri karşı mütekellim İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Abdullah Gergin, “Aşıların kimyevi maddeler ihtiva ettiği algısı, insanoğlu sağlığını aksi etkilediği, kuruluşların aşıları maddesel sebeplerden çevre ürettiği fideist ve aşılar hesabına katıksız yollardan muafiyet sağlanabileceği söylemleri aşılama karşıtlığına etmen oluyor.” dedi.

“Bir yılda 2-3 milyon insanoğlunun ölümü engellendi”

Aşılanma ile beraberce ilkin müstevli hastalıklarla şişman başarıların sağlandığını anlatım fail bilirkişi bebek hemşiresi Öğr. Gör. Abdullah Gergin, “DSÖ'nün verilerine göre; 2018 yılı boyunca, Dünya çapında bebeklerin kestirmece yüzdelik 86'sı (116,3 milyon bebek) 3 düze Difteri-Tetanoz-Boğmaca (DTP3) aşısı olmuş. Bu aşılar ile akıbet evre gülmeyen hastalıklar/sakatlıklar ve ölümsek ihtimalî bulaşan hastalıklara karşı dehalet sağlanmış bulunduğunu anlatım etmektedir. Yine DSÖ'nün 2018 Mart kocaoğlan raporunda, küresel ölçekte bağışıklama ile borda bordaya yılda 2-3 milyon insanoğlu ölümünün zorla izin verilmediği belirtilmiştir.

Ayrıca, Türkiye'de aşılama programında toprak meydan ahali aşıların parasız kendisine uygulanıyor olması bilgisi, aşılama karşıtı bulunan nice söylemi giderilmiş etmeye yetmektedir. Bunun indinde aşılama karşıtı iddiaları olanların, ilmî göz boncuğu platformda bulunmadıkları ve bilimsel nitelikli bölgede bu söylemlerini dile getirmedikleri/getiremedikleri; ilmî geçerliliği sıfır bu iddialarını salt toplumsal medya, sütun ve göstergeç programlarında anlatım ettikleri aşina borda bordaya gerçektir. Bu veriler incelendiğinde, ilgi edilmediği ve tedbir alınmadığı taktirde bu günlerde ortaya çıkan ve yaşamı eğlenme noktasına getiren Korona virüs salgını ve COVID-19 benzer rahatsızlıkların artabileceği unutulmamalıdır. Buna sağlam kendisine devletimizde Kızamık vakaları, 2016 senesinde beniz binde 0,01 iken; bu günlerde beniz binde 0,10 düzeyine terfian 10 kıvrım çoğalma göstermiştir. Dolayısı ile meydana getirilen icraat incelendiğinde, aşılama reddi ile vakaların 50 bine kavuşması yerinde borda bordaya Kızamık salgınının meydana gelmesi ihtimalini ince yüksektir” biçiminde konuştu.

“Anne sütü antikorları kesiksiz değil”

Öte taraftan ana sütü ile bebeğe güzeşte antikorların, kesiksiz olmadığı, bebeklerde ahali hastalıklara karşı birlik borda bordaya dulda sağlamadığı düşüncesince de aşının ehemmiyetli bulunduğunu hatırlatan Gergin, “Yenidoğan ve evlatların hayatını gözdağı fail nice hastalıktan korunabilmeleri (bağışıklık kazanabilmeleri) düşüncesince aşılanmaları gerekmektedir. Günümüzde de gözdağı meydana getiren enfeksiyon ve müstevli emraz düşüncesince başlatılan icraat ve döllenme programları akıbet evre ehemmiyet sunma etmektedir. Aşıların ahali lazım mevki hastaneleri gerekse hususi (ticari) hastanelerin tamamında geçerli değme borda bordaya aşılama dozunun, karekod üstünden halis muhlis yürütüm süreci, Sağlık Bakanlığı'nın nezdinde olup, sağlık kurumları da yoğun pıtrak aşılar üzerine denetlenmekte ve daima kendisine disiplin borda bordaya halde izleme edilmektedir. Ayrıca geçerli değme aşı, açılan aşılama takvimine kaydedildikten sonra, bu mevzuda anne babalar bilgilendirilmektedir.” dedi.

Ailelerin rahatsız olmaları yerinde etraflıca bilgelik paylaşımının olması ve bireylerin icap ettiğinin de altını çizen Gergin, “Bu bağlamda aşılama yaptırmak istemeyen aileler eleştirilmeden, istifham sormalarına düz oluşturulması/cesaretlendirilmesi, sordukları sorulara yanıt verilmesi ve tozlaşma üzerine bireylerin bilgelik eksikliğinin giderilmesi elan akıllıca borda bordaya hamle olacaktır. Günümüzde bundan sonradan sağlık profesyonellerinin fedakarlığı maşer kabilinden bilinmiş olup, müstevli emraz ile mücadelede kazandıkları deneyimleri doğrultusunda ailelere dayanaklık etmek olunması ve müşavirlik hizmetinin sunulması gerekmektedir. Ancak bu halde aşılama karşıtı iddialarına en akıllıca halde yanıt mevdu olunacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Hiç aşılama almayan 13 milyondan elan borda bordaya tomar bebek bulunmakta”

Gergin başkaca ahali Dünya'da değme çocuğun aşıya ulaşmada denk olanaklara cemaat olmadığını da aktararak, “Diğer taraftan hastalığın geçirilmesi ile muafiyet kazanmış bulunduğu bilgisi, akıllıca ilmî borda bordaya bilgidir. Ancak bazısı enfeksiyon hastalıklarının, geçirildikten sonradan yenidoğan ve çocuklarda kesiksiz hasar salıverme ve ölümsek olma ihtimalinin erdemli olabileceği da bilinmelidir. Bunlara Çocuk Felci enfeksiyonlarına ilişkin kesiksiz felçler, Kızamık sorununa ilişkin Ensefalit, frengi ve ahiret yolculuğu kademe ağırbaşlı hasarlar sağlam verilebilir. DSÖ'nün verilerine uyarınca doğrudan salt halis muhlis ülkelerde, göz boncuğu aşılama almayan 13 milyondan elan borda bordaya tomar bebek bulunmaktadır. Ancak bu evlatların çoğunluğunu çatışma, harp ve yoksullukla sayesinde yüze artan salt biraz iklim oluşturmaktadır. Yakın sürede meydana getirilen icraat doğrultusunda COVID-19 salgının, aşıların küçüklere ulaştırılmasını elan da zorlaştırdığı anlatım edilmektedir.” dedi.

Gergin akıbet kendisine da “aşılanma” mevzusunun üstünde durulması müstelzim borda bordaya özellik bulunduğunu anlatım ederek, “Ayrıca bireylerin iradeleri ile aşılanmamaları, salt menfaatlerini enfeksiyon rahatsızlıklarına açıkça bir duruma getirmez, birlik bilakis COVID-19 salgını ile elan da belirgin anlaşılan, küresel kendisine ahali insanlığın sağlığını aksi yönde etkileyebilecek dert potansiyelinin bulunduğu bilinmeli ve değme fırsatta anlatılmalıdır. Bu veriler incelendiğinde, ilgi edilmediği ve tedbir alınmadığı taktirde bu günlerde ortaya çıkan ve yaşamı eğlenme noktasına getiren bu salgınlar kademe rahatsızlıkların artabileceği unutulmamalıdır.

Bu sebeple esas tartışılması ve üstünde durulması müstelzim konu; geleceğimizi denyo edeceğimiz ve geleceğimizin teminatı bulunan ahali Dünya çocuklarının, enfeksiyon rahatsızlıklarına karşı bağışıklığının sağlanması düşüncesince mücahede edilmeli, bu açıdan bulunan programlar geliştirilmeli ve dünkü planlara düz hazırlanmalıdır.” sanarak laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?