Gündem

Anzak askerlerin torunları Çanakkale'den dünyaya sulh mesajı verdi

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı nedeniyle Gelibolu Yarımadası'na gelenlerden Avustralyalı Michael O'Grady, "Bugün birlikte çağ sonraları her daim bu arada Türkler ve Avustralyalılar kardeş. Bu aşırı önemli." dedi.

Anzak askerlerin torunları Çanakkale'den dünyaya sulh mesajı verdi
23-04-2022 11:45
Çanakkale

Çanakkale Kara Savaşları'nın 107. yılı zımnında Gelibolu Yarımadası'na mevrut ve hissî anlamış olur canlı Avustralyalılar dünyaya sulh mesajı verdi.

Tarihin en hunriz savaşlarına oyunluk bulunan yarımadaya Avustralya'dan mevrut 12 yabanlık grup, çatışmaların yaşandığı yerleri gezdi.

Anzak askerlerinin Şarapnel Vadisi'nde mevcut temsili mezarlarını da görüşme fail Avustralyalılar, bölgedeki rehberlerden de savaş üzerine bilim edindi.

Dedelerinin mezarının bulunmuş yer aldığı topraklarda hissî anlamış olur canlı Avustralyalılar, dünyaya sulh çağrısında bulundu.

Avustralya'nın Queensland eyaletinden mevrut Michael O'Grady, AA muhabirine, şişman dedesinin Çanakkale'de savaştığını söyledi.

Büyük dedesinin harbe önceki sürüm vaktiyle katıldığını tamlayan O'Grady, "Omzundan 2 mermi yarası alıyor. Buradan sonraları otama düşüncesince bambaşka birlikte yere götürülüyor. Ben buraya geldiğim düşüncesince baş döndürücü hissî hissediyorum. Çünkü burada baş döndürücü sayıda gailesiz Avustralyalı ve Türk insanoğlu yaşamını kaybetti." sanarak konuştu.

O'Grady, harpte yaşamını yitirenleri gönül borcuyla andıklarını aktararak, şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyadaki kâffesi insanoğlu sulh süresince birleşmeli. Barış düşüncesince bütünlük yapmalıyız, hukuk kurulmalı. Mesela buradaki savaştan sonraları bu ilgiler olmasaydı ihtimal bugün tek Avustralyalıda Türklere dirlik birlikte sıcakkanlılık olmayacaktı. Bugün birlikte çağ sonraları daim bu arada Türkler ve Avustralyalılar kardeş. Bu baş döndürücü önemli. Burada bundan hakeza sulh mevcut ve bu daim sürecek, devletleri sulh yönetmeli."

"Bizler bundan hakeza sulh süresince yaşamalıyız"

Kızı Lauren Pilton O'Grady de Çanakkale'de mutluluğu ve hüznü birlikte arada yaşadığını anlattı.

Savaşa dahil bulunan ülkelerden ehemmiyetli kayıpların bulunduğunu aktaran Pilton O'Grady, "Bu derece sıkıntı ve bu derece acıdan sonraları hakeza birlikte kardeşliğin oluşması, sulh süresince hala bütünlük ve beraberliğin olması büyüklük verici. Biz bizler insanız. Savaşmanın, gürültü etmenin ne manası var. Bizler bundan hakeza sulh süresince yaşamalıyız, kâffesi evren olarak. Burada nice müşkülat yaşandı, insanoğlu hayatlarını kaybetti. Tüm dünyaya sulh diliyorum, harpler bitsin diyorum." ifadesini kullandı.

"Buraya gelişigüzel gelişimde baş döndürücü hissî hissediyorum"

Çanakkale'de şişman amcasını kaybeden Craig Roach da savaşın üstünden 107 sene geçtiğini ve dü iklim ortada birlikte sulh mensur edildiğini vurguladı.

"Bu topraklara gelip hissî olmamak elde değil." diyen Roach, şunları kaydetti:

"Buraya gelişigüzel gelişimde baş döndürücü hissî hissediyorum. Özellikle burada hoppadak birlikte alanda caba 6 bin bireyin yatmış yer aldığı toprakları biliyor iktisap etmek baş döndürücü önemli. Bu hissiyatıma baş döndürücü raci birlikte duygu. Avustralyalılar ve Türkler ayrımsız sürede Kore'de de ayrımsız harpte taraf yana, saf kolalama savaştılar. Onlar gelişigüzel devir ahi gibiydiler. Orada da burada yer aldığı denli birlikte baht donanması yaptılar. Dünyaya bundan hakeza savaş değil sulh gerekli. Çünkü harpte maatteessüf ele geçiren yok. Savaşta kaybeden var, kaybedenler var. İnsanlar yaşamını kaybediyor, devletler varlıklarını kaybediyor ve kişilerin familya hayatları bozuluyor."

Turist rehberi Hande Tümer de Avustralyalıların 5 günce izlence kapsamında Çanakkale'ye geldiğini dile getirerek, "Burayı gezen konuklarımız iyice duygulanıyorlar. Türkiye'de kendilerine yayınlanan tolerans ve bu topraklarda hala bu adları anıtlarda görebilmenin baş döndürücü iyi bulunduğunu söylüyorlar. Biz gelişigüzel ziyaretimizde benzeri yorumları dinliyoruz. Bunları işitmek baş döndürücü güzel." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?