Dünya

Antik Babil kentindeki 'Saddam'ın Sarayı' kapanan ortak zamanın izlerini taşıyor

Irak’ta antika Babil kentinin ortasındaki tepeye mensur edilen "Saddam'ın Sarayı", geride artan zamanın izlerini günümüze ulaştırıyor.

Antik Babil kentindeki 'Saddam'ın Sarayı' kapanan ortak zamanın izlerini taşıyor
10-11-2021 11:44
Bağdat

Antik Babil kentinde zamanı eserlerin bulunmuş olduğu bölgede açılan ortak tepenin dair 1990’lı yıllardaki Körfez Savaşı sonrası makbul iktisadi engelleyim zamanında hususi mimariyle düz yazı edilen Babil yahut Saddam'ın Sarayı, sonuç çağda berbat kalsa da alanı görüşme fail turistlerin beğenisini çekiyor.

Başkent Bağdat'ın kestirmece 100 kilometre güneyindeki Babil'in ortasında arazi meydan saray, buradaki faziletli yukarıdan Fırat Nehri’ne bakıyor.

Sarayın çevresinde eskiden ailelerin oturup devir geçirmesi düşüncesince düz yazı edilen bostan ve yeşillik alanlar bugün belediyenin dikkatsizliğine yakalanmış durumda. Burada kemirmek ve meşrubat satılan seyyah biraz arazi haricinde adeta sahn yok. Bir zamanların flaş yerlerinden antika kente de toplumsal etkinlikler haricinde uğrayan dayanıklı olmuyor.

4 bin salname tarihe ehil antika şehrin göbeğindeki Saddam’ın Sarayı, 4 kattan oluşuyor. Sarayın tavanına Irak'ta çokça mevcut hurma ağacı nakışları işlenmiş. Sarayın duvarları çizim ve yazılarla kirletilmiş, yerlerde de ihtişamlı avizelerin cıncık kırıntıları bulunuyor.

ABD güçleri 2011’e denli sarayı karargah namına kullandı

Tepede arazi meydan saraya 2003 öncesinde vatandaşların değil girip dolaşmasına, yakınlaşmasına caba müsaade verilmezdi. Yapımı 4 sene sürdüğü tez edilen saraya yatık önder Saddam Hüseyin’in de hemen ortak el geldiği söylenti ediliyor.

ABD güçleri, 2003’ten 2011 yılına denli burayı karargah namına kullandı ve vatandaşların görüşme etmesine müsaade vermedi. Günümüzde ise antika kenti görüşme edenler tepedeki saraya rahat girip dolaşabiliyor ve ülkenin 35 salname "demir yumrukla yönetilen dönemine" gezi ediyor.

Irak makamları sarayı "tarihi eser" ve "yerel göstergeç neşriyat merkezi" gerçekleştirmek istese de bahis konusu planlar politik partilerin anlaşmazlığı ve getirim çekişmesinden çevre yaşama geçirilemedi.

Antik Babil kenti 2003 sonrası önceki el 2 hafta ilkin "Uluslararası Babil Festivali"ne ev sahipliği yaptı. Iraklıların koyu dikkat gösterdiği, ilkokul güneş devam eden festivale diyar dışından Arap ahenk sanatçıları ve halk bilimi aldatmaca ekipleri de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?