Sağlık

Antidepresan kullanımı akıbet 1 yılda pik yaptı

Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan kullanımının akıbet 10 yılda arttığını, akıbet 1 yılda ise pike ulaştığını kaydetti. Yavuz, koyu stresin ruh bilimsel rahatsızlıklarına münasebet olabildiği uyarısında da bulunarak, “Yoğun stres, beyinde biyokimyasal tebeddül

Antidepresan kullanımı akıbet 1 yılda pik yaptı
28-01-2022 13:32

Antalya Memorial Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Seda Yavuz, antidepresan menfaat defa kullanımının akıbet senelerde çoğalma yaşandığını, buna etmen namına ise pandeminin olabileceğini söyledi. Son 10 yılda yaşanmış bulunan artışın akıbet 1 yılda pik yaptığını kaydeden Yavuz, “Son 2 senedir bitmeme fail pandeminin bunda tesirinin olabileceğini düşünüyorum” dedi.

“Günümüz insanı menfi müşterek his hayatta olmak istemiyor”

İnsanların arada sırada duygularla rahatsızlıkları karıştırdıklarını aktaran Seda Yavuz, hüzün, stres, bunalım ve ruhsal gerilim nedenleriyle bazısı insanların ayrıksı branştaki doktorlara başvurduklarını ve bunun antidepresan kullanımındaki artışa niçin olabildiğini söyledi. Yavuz, “Günümüz insanı negatif, zararlı müşterek his hayatta olmak istemiyor. Her zararlı duygudan doğrudan kaçma hevesi oluyor. Bazen duygularla rahatsızlıkları karıştırabiliyoruz. “Hüzün, stres, canım sıkkın, aşırı stresliyim” kabilinden gerekçelerle doktora başvuruyorlar. Bu gerekçeler genel anlamda psikiyatri doktorları haricinde hekimlere bulunan başvurular. Bu da antidepresan kullanımını az buçuk elan arttırıyor. Çünkü psikiyatri doktorları hastalıkla bu duyguları aşırı elan fark edebiliyor. Sadece müşterek duygunun giderilmesi düşüncesince antidepresan değerlendirmek akla yatkın değildir. Böyle hallerde antidepresan değerlendirmek tek işe yaramaz. Can sıkıntısını antidepresan ilaçları gidermezler, bizlere fazladan selamet kûhi vermezler” diyerek konuştu.

“Ön yargıları kırmaya başladık”

Antidepresan ilaçlarla ilgilendiren önyargılardan da bahseden Yavuz, “Kullanayım ve kendimi elan güzel hissedeyim' kabilinden müşterek ön ilçe var. Maalesef hakeza müşterek gidiş oluşturmaz. Antidepresan ilaçlar, maraz olmadan tek işe yaramazlar. ‘Bana elbette katkısı dokunacak, bu ilaçlarla çözülür mü? Konuşarak problemlerimi elbette halledebilirim? Ben bitkin değilim, şahıs problemlerimi kendim halledebilirim' kabilinden müşterek ekip motivasyonlarla aşırı da psikiyatri doktorlarına başvurmuyordu insanlar. Hatta müşterek hacim etiketlenme kabilinden müşterek gidiş uydurma konusuydu. Böyle ön yağılarla psikiyatri başvuruları olmuyordu. Ama akıbet senelerde bu önyargıları kırmaya başladık. Hatta ihtimal müşterek hacim pandemin de bunda tesiri mevcut diyerek düşünüyorum. Ruh sağlığına insanoğlu elan aşırı ehemmiyet vermeye başladılar. Şuanda müracaatlar az buçuk elan fazla” ifadelerini kullandı.

“Yoğun ruhsal gerilim beyinde biyokimyasal değişikliklere defa açabiliyor”

Antidepresan ilaçların streslere erinç hal olmadığını fakat derin stresin ise beyinde biyokimyasal tadilat olabileceğine ayraç fail Yavuz, “İşte o devir müşterek maraz ortaya menfaat ve o gayrisıhhi ide sistemini gene doğrultmak ve programı baştan ayarlamak gerekir. İlaç veya psikoterapötik yollar ile zihinde oluşan defarmasyon giderilir, ad aşırı elan metin ve güzel hisseder kendini” dedi.

“Bağımlılık yapmazlar”

Yavuz, antidepresan ilaçlar gerektiği devir kullanımının işe yarayacağının kesin olduğuna aksan yaparak, “Antidepresanlar bilinenin tersine bağımlılık yapmazlar. Fiziksel rastgele müşterek bağımlılık etme tesirleri yoktur. Ancak bu ilaçları kullanırken kesinti belirtilerine aşırı özen edilmesi gerekiyor. Kişi bu ilacı anide bırakırsa, müşterek ekip belirtiler hisseder kendinde ve bu belirtiler depresyonla aşırı karışır. Kişi kendinin düzelmediğini fikren gene menfaat defa kullanımına bitmeme edebilir. Antidepresan ilaçlar insana özgüdür. Doğru düze ve kullanılacak bulunan menfaat defa insana layıkıyla ayarlanır. Muhakkak müşterek hekim kontrolünde kesilmesi gerekir” halinde konuştu.

“Kişiye de antidepresana da eyvah olur”

İhtiyacı sıfır müşterek bireyin antidepresan menfaat defa kullanmasının müşterek işe yaramayacağını, arada sırada ise ağırbaşlı sorunları yanında getirdiğini de laflarına ekleyen Yavuz, “Kişiye de antidepresana da eyvah olur. Bazen ise aşırı ağırbaşlı problemlere defa açar. Kişinin müşterek yatkınlığı varsa, antidepresan ilaçlar, manik dönüm dediğimiz aşırılık, taşkınlık dönemlerini tetikleyebilir. O sebepten kılıç bu ilaçlara başlatırken, bireyin yatkınlıklarını gerçeklenmiş gözden geçiririz” diyerek konuştu.

Suat Metin - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?