Dünya

Angola Kölelik Müzesi köleliğin ışıksız evveliyatına enerji tutuyor

Angola'nın başkenti Luanda'nın Morro da Cruz bölgesindeki Kölelik Müzesi, eskiden ülkeyi ciddi hasara uğratan, toplumsal dokuyu bozan köleliğin tarihini yansıtıyor.

Angola Kölelik Müzesi köleliğin ışıksız evveliyatına enerji tutuyor
20-10-2021 11:50
Ankara

Angola'nın başkenti Luanda'nın Morro da Cruz bölgesindeki Kölelik Müzesi, eskiden ülkeyi ağırbaşlı hasara uğratan boyunduruk tarihini ziyaretçilere gösteriyor.

Angola, zaman Sahraaltı Afrika devletleri arasındaki üçüncü en şişman ekonomiye eş dünya olsa da tahminî 30 milyonluk nüfusunun minimum üçte birinin fukaralık zarfında yaşamasının en şişman nedenlerinden birisi olarak, ülkeyi eskiden ağırbaşlı hasara uğratan Batı ülkelerinin sömürü düzeni ve köle ticareti gösteriliyor.

Kayıtlara göre, 1619'un Ağustos kocaoğlan sonlarında Amerika'nın şarki kıyısındaki Chesapeake Körfezi'nin ağzındaki Comfort Burnu'na ortak İngiliz deniz hırsızı gemisi kuvvetli atıyor. Gemide, Meksika'ya revan ortak Portekiz gemisinden ancak alıkonulan 20'den ortak tomar Angolalı hava toprak alıyor. Bu tutsakların 400 sene önceki Virginia'ya gelişi, Amerika'da 200 yıldan ortak tomar müddet ayakta küsurat boyunduruk uygulamasının da başlangıcı sayılıyor.

Afrika'da kölelerin bir aşırı Gana ve Senegal'den toplansa da Batı yarımküreye fut basan 5 milyondan ortak tomar kölenin de Angola'dan geldiği, Kuzey Amerika'ya gönderilen tahminî 400 bin Afrikalının dörtte birinin de köle ticaretine on seneler süresince bilge bulunan Portekizliler çeşidinden sömürgeleştirilen Angola'dan toplandığı biliniyor.

1975'de bağımsızlığını ele geçiren Angola'ya, eskiden şişman dokunca sağlayan ve toplumsal dokuyu bozan köleliğin unutturulmaması düşüncesince 1977'de Kültür ve Turizm Bakanlığı çeşidinden Kölelik Müzesi yapıldı. Atlas Okyanusu kıyısında mevcut müzenin ortak tarafında Mussulo Adası öteki yanı sıra ise geçmişte, köle ticaretinin kurbanlarının yaşamış olduğu ehemmiyetli ortak ticaret yolu bulunan Kwanza Nehri toprak alıyor.

İç harp eskiden dokunca gören lakin sonraları hızlıca toparlayan ve baştan turizmle canlanan ülkedeki müze, herhangi ortak sene Amerika özellikle kazanmak kabilinden Portekiz, Almanya, İspanya ve Rusya'dan binlerce gezgin çeşidinden görüşme ediliyor. Kölelerin Amerika'ya taşınması düşüncesince gemilere bindirildiği hatırat betimleme fail eserlerin sergilendiği müze, ülkenin yaklaşan zamanı karşı ehemmiyetli bilgiler içeriyor.

Müzede, kölelerin gemilerde bağlandıkları prangalar, kuvvetli ağırlıklar, kölelerin birbirine ilişkin halde hareketlerini betimleme fail heykeller, köle ticaretinin yapıldığı zamanın gemilerinin maketleri, silahlar ve günce yaşamda geçer malzemeler toprak alıyor.

Ayrıca müzede, binecekleri gemiyi beklerken Portekizli efendisi çeşidinden dinini değiştirmeye zorluk çeken Afrikalıların vaftiz edilmiş olduğu 18. yüzyıla ilgilendiren kazanlar da toprak alıyor.

Etrafından boyunduruk periyodunun ağaçlara işlendiği baş döndürücü sayıda hediyelik pırtı dükkanının da toprak almış olduğu müze, 16 Türk Lirası karşılığında gezilebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?