Dünya

Almanya’daki genel seçimlerde sandık sayımı tamamlandı

Alman halkı 20. Federal Meclis'in acemi üyelerini yakalamak düşüncesince gittiği sandıklardaki sayım işlemi tamamlandı. Seçimin galibi Sosyal Demokrat Parti SPD yüzdelik 25.7 oy payı ile bir numara öğür oldu. Sosyal Demokrat Parti Fedenal meclis'te mevcut 735 mebus sandalyesinin 20

Almanya’daki genel seçimlerde sandık sayımı tamamlandı
27-09-2021 08:54

Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU oyları ise yüzdelik 24.1 oranında kaldı. Aldıkları oy oranıyla da Hıristiyan Birlik Partilerinin Federal Meclis'teki iskemle sayısı 196 adına belirlendi.

Tarihinin en şişman başarısını elde eden Yeşiller Partisi (Die Grünen) ise genel seçimleri 14.8 oranında tamamlayarak Federal Meclisin üçüncü şişman partisi beli ve Federal Meclis'te 118 iskemle cemaat oldu.


Yine zamanı birlikte muvaffakiyet elde eden Liberal Parti (FDP) oy payı 11.5 yüzdesi ile seçimin kazananlar ortada toprak alarak dördüncü şişman fırka oldu. Liberaller aldıkları oy karşılığında Federal meclis'te 92 iskemle ile özümleme edilecekler.

Federal Meclis'e girmeyi başaran Irkçı söylemleri mevcut Almanya düşüncesince Alternatif Partisi AfF ise oy yitirilmesine karşın 10.3 oy payı ile Federal Meclise girdi ve 83 iskemle kazandı. Sol Parti (Die Linke) 2017 senesinde kazanılmış olduğu yüzdelik 9,2 oranındaki oy başarısını koruyamayarak oyların yüzdelik 4.9 geriledi ve Federal Meclise giremedi.

83 milyonluk Almanya'da cemaziyelevvel sandığa gitme hakkı mevcut müntehip sayısı 60 Milyon 400 bin olurken, sandığa gidenlerin payı yüzdelik 76.6'de adına belirlendi. Oyların yüzdelik 41.1 'i ise mektupla kullanıldı. 16 eyalette 299 seçim branşında 85 bin sandıkta 47 fırka ve 6 bin 211 sözlü düşüncesince kullanıldı ve Federal Meclise CDU/CUS, SPD, FDP, Yeşiller ve AfD giriş hakkını kazandı.

Mehmet Koca
 

İLGİLİ HABER
Almanyada seçimler başa başlangıç gidiyor Almanya’da seçimler başa başlangıç gidiyor
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?