Ekonomi

Almanya'da toptan eşya fiyatlarında 1974'ten buyana en faziletli artış

Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, petrol ve mızrap mamüllerindeki fiyat artışı zımnında güzeşte sene 2020'ye mucibince yüzdelik 9,8 artarak 1974'ten beri en efdal salname artışı kaydetti.

Almanya'da toptan eşya fiyatlarında 1974'ten buyana en faziletli artış
12-01-2022 15:38
Berlin

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, 2021'de birlikte geçmiş yıla nazaran yüzdelik 9,8 arttı.

Destatis açıklamasında, "Bu, önce petrol krizinin arkası sıra 1974'ten buyana en erdemli salname değiş oranı." denildi. 1974'te birlikte geçmiş yıla gereğince artım yüzdelik 12,9 yerine kayıtlara geçmişti.

Açıklamada, "Yıllık yerine toptan eşya fiyatlarındaki erdemli değiş oranlarında, petrol ürünleri ve maden fiyatlarındaki artım belirleyici oldu. Ayrıca, salgınla irtibatlı yerine 2020'de nice idmansız bap düşüncesince az fiyat düzeyinden ötürü temel tesiri de var." ifadeleri kullanıldı.

Petrol ürünleri güzeşte sene 2020'ye gereğince yüzdelik 32 ve maden tutarları yüzdelik 44,3 artım kaydetti. Aralıkta efsanevi yemi fiyatlarındaki artışın salname bazda yüzdelik 21,8 olması dikkati çekti.

Bu arada, Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, aralıkta birlikte geçmiş ayak tabanı gereğince yüzdelik 0,2, Aralık 2020'ye nazaran da yüzdelik 16,1 yükseldi.

Aralık enflasyonu tahminî akıbet 30 senenin zirvesinde

Toptan satış; yetiştirici ve akıbet mahveden arasındaki bağlanak noktası olduğu için bu evolüsyon gelecekteki pahalılık eğilimleri düşüncesince amblem özelliği taşıyor.

Almanya'da Kasım 2021'de yüzdelik 5,2 bulunan salname enflasyon, erke tutarları ve salgının etkisiyle güzeşte ay yüzdelik 5,3'e çıkarak tahminî akıbet 30 senenin en erdemli seviyesine ulaşmıştı.

Uzmanlar, ülkede salname enflasyonun akıbet 6 aydır erdemli kalmasında; KDV indirimlerinin sona ermesi, tedbir namüsait boğazları, idmansız bap ve erke fiyatlarının artmasının can alıcı bulunduğunu belirtiyor.

Analistler, fiyatların karşılaştırılmasında temel tesiri sona erdiği düşüncesince doğacak aylarda Almanya'daki enflasyonun düşmesini bekliyor.

Alman hükümetine konuşu müşavirlik eden Ekonomi Bilirkişi Kurulu da (SVR) sayı farkı enflasyonun bu sene yüzdelik 2,6 yerine gerçekleşmesini öngörüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?