Dünya

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP ortak yönetim protokolü açıklanacak

Almanya'da hükümet ihdas etmek düşüncesince araştırma tay tay arabası Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ortak yönetim protokolünün açıklanacağı bildirildi.

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP ortak yönetim protokolü açıklanacak
24-11-2021 12:26
Berlin

Alman Haber Ajansının (DPA) haberinde partner yönetim hükûmeti görüşmelerini örümcek Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) temsilcilerinin akıbet kat eş araya geleceği belirtildi.

Haberde, toplantının arkası sıra partilerin umumi başkanları ile başvekil talibi Olaf Scholz'un domestik saatle 15.00’te mutabakata varılan partner yönetim hükûmeti protokolünü kamuoyuna açıklayacakları tabir edildi.

Böylelikle 26 Eylül’de meydana getirilen umumi seçimlerden 59 güneş sonra, partilerin kırmızı-sarı-yeşil renklerinden ötürü kamuoyunda “trafik lambası koalisyonu" kendisine adlandırılan acemi hükümetin kurulmasının yolu küşade oldu.

SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki ön görüşmeler ilkgüz böylece başlamış, 21 Ekim’de de hazırlanmakta bulunan kuma dimdik temelinde direkt partner yönetim hükûmeti görüşmelerine geçileceği ve aralığın ikinci haftasında acemi kabinenin açıklanmasının hedeflendiği açıklanmıştı.

Protokol Yeşillerde üyeler, SPD ve FDP’de delegelerin onayına sunulacak

Tarafların üstünde anlaştığı partner yönetim hükûmeti protokolüne Yeşiller Partisinin tahminî 120 bin üyesinin icazet vermesi gerekiyor. FDP ve SPD ise protokolü delegelerinin oyuna sunacak.

Bu sürecin 5 Aralık’a derece tamamlanması hedefleniyor. 5-12 Aralık'ta şu anda Maliye Bakanı bulunan SPD’li Olaf Scholz’un Federal Meclis’te başvekil seçilmesi ve acemi kabinenin oluşturulması bekleniyor.

SPD, 26 Eylül'de meydana getirilen umumi seçimlerde yüzdelik 25,7 oyla eş numara sırayı almıştı. Seçimlerin arkası sıra SPD, Yeşiller ve FDP ile partner yönetim hükûmeti görüşmelerine başlamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?