Dünya

Aliyev: 'Azerbaycan, Ermenistan ile sınırlarını belirleme sürecini başlatmaya hazır'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile icra ettiği müselles zirvede, “Azerbaycan, Ermenistan ile sınırlarını belirleme sürecini başlatmaya hazır” ifadelerini kullanarak, “İletişim bağlantıların

Aliyev: 'Azerbaycan, Ermenistan ile sınırlarını belirleme sürecini başlatmaya hazır'
26-11-2021 18:55

Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasındaki mülakat başladı. Üçlü formatta planlı zirvede mütekellim Aliyev, Rusya'nın Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır problemlerine verdiği desteği ölçüm ettiğini belirtti.

Azerbaycan'ın Ermenistan ile sınırlarını belirleme sürecini başlatmaya hazır olduğuna aksan eden Aliyev, “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınırlar elan belirlenmedi. Sınırlandırma sürecini başlatmaya hazırız. Ayrıca Ermeni kısmına çatışmayı sonlandırmasını, birbirimizin arazi bütünlüğünü ve egemenliğini tanımasını ve gelecekte yandaki namına hayatta kızarmak düşüncesince ortak sulh anlaşması üstünde çalışmaya başlamasını açık açık öneri ettik” dedi.

Rus sulh güçlerinin bulunmuş olduğu alanda durumun umumi namına kararlı bulunduğunu kaydeden Aliyev, “Ciddi olaylar, isteyerek meydana getirilen provokasyonlar olmadı. Sistematik hasep taşımayan küçük hadisat yaşandı. Bu sebeple Rus sulh güçlerine güzel hizmetlerinden ötürü teşekkürname ediyoruz. Bölgede güvenliği sağlıyorlar” ifadelerini kullandı.

“İletişim bağlantılarının açılmaması çözülmemiş anne sorunlardan biri”

Azerbaycan'ın, savaşın sonuçlarının ortadan kaldırılması ve haberleşme bağlantılarının açılması dair bu ortak sene süresince azami yapıcılık sergilediğini vurgulayan Aliyev, “İletişim bağlantılarının açılmaması, çözülmemiş ehemmiyetli konulardan biridir niteleyerek düşünüyorum zira güzeşte sene teşrinisani ayında imzalanan müselles bildirinin doğrudan hoppadak hepsi maddeleri uygulandı. Üçlü toplantıda bu konunun, ayrımsız sürede Azerbaycan ile Ermenistan ortada sınırların belirlenmesi mevzusunun araştırma edileceğini düşünüyorum. Danışmanlık görevi de engelleme edinmek kadar Rusya'nın bu konudaki desteğini ölçüm ediyoruz.

Azerbaycan ve Ermenistan ortada sınırlar belirlenmemiştir. Bu nedenle, tehirsiz sınırların çizilmesine başlamaya hazır olduğumuzu tekraren açık açık belirttik. Aynı sürede Ermenistan'a, çatışmayı sona erdirmek, birbirimizin arazi bütünlüğünü ve egemenliğini bilmek ve gelecekte yandaki namına yaşamaya motivasyon buyurmak düşüncesince sulh anlaşmasına müteveccih düzentileme başlatılmasını açık açık öneri ettik” dedi.

Kamil Nadirli
 

İLGİLİ HABER
Putin, Aliyev ve Paşinyan arasındaki müselles doruk Soçide başladı Putin, Aliyev ve Paşinyan arasındaki müselles doruk Soçi'de başladı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?