Gündem

Akkuyu NGS'nin ikinci güç ünitesinin reaktör basınç kabı yapım alanına ulaştı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ikinci güç ünitesinin reaktör basınç kabı ile üçüncü güç ünitesinin iç esirgeyici kabuğunun ikinci kat bölümleri, borazan çizgileri ve gayrı takım malzemeleri yapım alanına getirildi.

Akkuyu NGS'nin ikinci güç ünitesinin reaktör basınç kabı yapım alanına ulaştı
01-02-2022 12:25
Mersin

Akkuyu Nükleer AŞ'den meydana getirilen açıklamaya göre, Akkuyu NGS düşüncesince imal edilen toy gereç ve ekipmanlar sahadaki Doğu Kargo Terminali'ne konfirmasyon edildi.

Rusya'nın kuzeybatısındaki Saint Petersburg Limanı'ndan yola çıkarak Türkiye'ye mevrut ağırlık gemisi ile ikinci güç ünitesinin reaktör basınç kabının beraberinde üçüncü güç ünitesinin iç koruyan kabuğunun ikinci tabaka bölümleri, borazan çizgileri ve öbür takım ve malzemeler sahaya ulaştırıldı.

Nükleer güç santralinin en ehemmiyetli ekipmanı bulunan reaktör basınç kabı, santralin pres etabında mukteza çekirdeği de süresince barındırıyor. Yönetilebilir çekirdeksel reaksiyon ve ısı enerjisinin soğutucuya iletilmesi düşüncesince çekirdeğin içerisine çekirdeksel mahrukat ve strüktürel elemanlar konuluyor. 343,2 titrem ağırlığında, eliptik tabana ehil amudi silindirsel müşterek kapak bulunan reaktör basınç kabının yüksekliği 11,45 metreyi, çapı ise 5,6 metreyi buluyor.

Açıklamada görüşlerine toprak sunulan Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, Akkuyu NGS'nin anne ekipmanının imalatı ve sevkiyatının belirlenen takvime disiplin halde uyularak yapıldığını bildirdi.

Santralin ikinci güç ünitesine böbürlenmek neredeyse tasarlanan reaktör basınç kabının yapım alanına getirildiğini tamlayan Butckikh, şunları kaydetti:

"Reaktör basınç kabı, Saint Petersburg'dan Mersin'e derece tahminî 9 bin kilometrelik yolu başarıyla katetti. Reaktör basınç kabının Türkiye'ye girişi düşüncesince mukteza izinler, Akkuyu Nükleer AŞ Depo Lojistiği ve Gümrükleme Bölümü uzmanları çeşidinden Nükleer Düzenleme Kurumundan (NDK) makbuz ve kargonun gümrük işlemleri gerçekleştirildi. Ekipman, gemiden Doğu Kargo Terminali'ne indirildi. Daha sonraları reaktör basınç kabının antre kontrolü prosedüründen geçeceği iare ambarlama noktasına götürüldü ve yerleştirildi. Ekipmanın ikinci güç ünitesinin reaktör bölmesine montajını bu sene yapmayı planlıyoruz. hususi şartlarda etkin reaktör basınç kabı, pres sürecinde reaktörün sızdırmazlığını, sakıncasız mahrukat ikmalini ve reaktörün minimum 60 sene süreyle çalışmasını sağlamaktadır."

Akkuyu NGS'ye ilgilendiren ikinci güç ünitesinin reaktör basınç kabının imalatına Mart 2019'da İzhorsk Fabrikalarında başlandı. İmalat esnasında hidrolik testin beraberinde basınç kabı içerisindeki cihazlarla arama montaj yapılması da müdahale edinmek neredeyse topu topu testler yapıldı.

Testler kararında hususi komisyon, ekipmanın imalinde topu topu plan parametrelerine uyulduğunu ve ürünün efdal kalitede bulunduğunu doğruladı. Ekipman imalatının topu topu anne aşamaları, NDK denetçilerinin nezarete altında yapıldı.

Bu arada, Rosatom'un mühendislik ünitesi Atomenergomash'ın içerisinde toprak düzlük AEM Technology AŞ'nin Volgodonsk şubesi bulunan Atommash'ta, Akkuyu NGS'nin üçüncü güç ünitesi düşüncesince reaktör basınç kabının imalatına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?