Ekonomi

Akkuyu NGS'nin dördüncü kuvvet ünitesinin yapım lisansı verildi

Akkuyu Nükleer AŞ, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) dördüncü kuvvet birimi düşüncesince yapım lisansının Nükleer Enerji Kurumu (NDK) kabilinden verildiğini bildirdi.

Akkuyu NGS'nin dördüncü kuvvet ünitesinin yapım lisansı verildi
29-10-2021 12:36
Ankara

Şirketten meydana getirilen açıklamaya göre, lisansın düzenlenmesi, nükleer düzenlilik açısından ehemmiyetli bulunan tesisler de müdahale iktisap geçirmek az daha ünitedeki hepsi yapı ve kurgu işlerinin yapılmasına imkân sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine toprak verilen Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, dördüncü çelim ünitesinin inşası düşüncesince yapı lisansının alınmasının, plan düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "Öncelikle, bu ehemmiyetli belgenin elde edilmesinde emeği sabık hepsi Türk ve Rus meslektaşlarıma dostça teşekkürname geçirmek istiyorum. Dördüncü çelim ünitesinin yapımına bağlı lisansın alınmasıyla beraberce 4 üniteli nükleer santralimizin inşaatına bağlı lisanslama dönemini tamamlayarak Nükleer Düzenleme Kurumundan Türk meslektaşlarımızın değerlendirmeleri kararında projemizin güvenliğini, bütünlüğünü, geçerliliğini ve benzersizliğini doğruladık. Artık 4 çelim ünitesinin tamamında çalışmalara başlamaya hazırız. Önümüzdeki senenin başlangıcında 4’üncü birim nükleer ada binaları asliye plakalarını mensur etmeye başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

İnşaat lisansının katılması düşüncesince muktezi müracaat belgeleri, 12 Mayıs 2020'de NDK'ye sunulmuştu.

Şirket, yapı lisansı başvurusu kapsamında Ön Güvenlik Analizi Raporu'nu (ÖGAR), Olasılıklı Güvenlik Analizi'ni ve başkaca çelim ünitesinin güvenliğini ve güvenilirliğini doğrulayan beraberinde saf belgeyi kuruluşa ibraz etmişti.

Başvuru belgelerinin incelenmesi kararında NDK çeşidinden maruz kararla Akkuyu NGS'nin dördüncü ünitesine yapı lisansının verilmesi akla yatkın bulundu. Bu lisans, dördüncü ünitenin reaktör ve türbin adaları kabilinden nükleer düzenlilik kapsamında toprak meydan hepsi yapı ve yapılarının inşaatına başlanmasını beklenir kılıyor.

İnşaat lisansının alınmasından evvela dördüncü birim yapı alanında, 30 Haziran 2021 günlü sınırlanmış emek vermek iznine akla yatkın adına mefruşat etütleri ve kazı çıkarılması kabilinden tedbir emekleri yürütülüyordu. Bu senenin sonuna denli reaktör ve türbin binalarının asliye altı beton levhalarının yapımına başlanması ve arkası sıra temellerin güçlendirilmesi planlanıyor.

Türkiye'nin evvel nükleer çelim santraline bağlı lisanslama süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin türlü mevki kurumlarından kestirmece 120 değişik lisans, müsaade ve onayın alınmasını öngörüyor.

Bugüne denli plan kapsamında Çevresel Etki Değerlendirmesi müspet belgesi, cazibe istihsal lisansı, dört çelim birimi düşüncesince sınırlanmış emek vermek izinleri ve yapı lisansları ve Doğu Kargo Terminali pres izni kabilinden anahtar ciddiyete eş bulunan lisans ve izinler düzenlendi.

Sonraki süreçte ise NDK imal etabı bitmeme fail dört çelim ünitesinin rastgele birisi düşüncesince hizmete sokma, mahrukat yükleme, devreye kabul etme ve pres personelin lisanslandırılması kabilinden mevzularda lisans başvurularını değerlendirmeye alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?