Politika

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Ukrayna ile Rusya Savaşı'na bağlı "Türkiye, rastgele dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine eş bulunan az daha yegane ülkedir. Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz
06-03-2022 16:09
İstanbul

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) kabilinden The Marmara Hotel'de planlı Ortak Akıl Platformu Liderler Buluşması'nda mütekellim AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, dünyanın güç beraberinde süreçten geçtiğini söyledi.

Kurtulmuş, dünyada global ölçekteki dengesizlikler ve ya balans arayışlarının önümüzdeki on seneler süresince bitmeme edeceğini tabir ederek, "Öncelikle çabucak Ukrayna-Rusya krizini ve ya başlayan savaşı, biricik başına beraberinde öge şartıyla değerlendirmemiz akla yatkın olamaz kanaatindeyim. Epeyce beraberinde süredir evren iktisat politiğini yönlendiren dünyada toy gelişmelerin kapısını açan baş döndürücü tehlikeli, riskli ancak ayrımsız sürede da sonuç etap çelimli beraberinde rakiplik ortamını da barındıran global beraberinde gelişmeyle alın karşıyayız." niteleyerek konuştu.

Her bölgede şişman mücadelelerin, rekabetlerin, çatışmaların ve gerilimlerin yaşandığı beraberinde çağda olduklarına dikkati çekici Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bundan 20- 30 sene önceki dünyanın iktisadi geleceğiyle ilişik konuşmalar yapılırken 3 bölgede insanlığı muntazır riziko alanları bulunduğunu da konuşuyorduk. Bunlardan birisi su savaşları, birisi besin savaşları, beraberinde başkası ise erke savaşlarıydı. Son 20 sene içinde buna siber asayiş sahasını da dördüncü beraberinde düzlük kendisine katmak durumundayız. Dolayısıyla bundan sonraları bu güçlerin topu topu çabucak diyalekt kendisine sahada savaşım etmekle kalmayacaklar. Aynı sürede bu 4 bölgede da müthiş beraberinde mücadele, rakiplik ve gerektiği senelerde da müthiş beraberinde çatışmanın içinde arazi alacaklar. Bunu kötümser beraberinde resim ortaya değerlendirmek düşüncesince söylemiyorum. Dünyanın mevrut bulunduğu toy vaziyeti güzel belirleme geçirmek ve şartların çabucak bizlere söylenen bazı laflar ve ya bundan sonraları sloganlaşmış bulunan ifadelerin ötesinde dip köklerini değerlendirmek ve buna gereğince tedarik kabul geçirmek mecburiyetindeyiz."

Bu arbede ve yüklülük ortamlarının içinde coğrafyanın nasip olduğuna ayraç fail Kurtulmuş, "Büyük beraberinde mevki birikimine, tecrübesine erbap bulunan beraberinde ülke, sonuç etap dinç nüfusu ve şişman hedefleri bulunan beraberinde abuhava olarak, Türkiye'nin bu coğrafyada ne konumlanacağı, ne şekilleneceği, çabucak Türkiye'nin geleceğini belirleyen beraberinde öge olmayacak, hassaten coğrafyamız iktisap geçirmek şartıyla eksiksiz hayattaki siyasetçi ve iktisadi denklemleri baştan nesir edecektir." ifadelerini kullandı.

"Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz beraberinde halde çözülemez noktadadır"

Küresel ölçekte savaşım fail güçlerin alanlarının hepsinin ortasında Türkiye'nin olduğuna dikkati çekici Kurtulmuş, şu halde bitmeme etti:

"Çin ile Avrupa ve Batı arasındaki mücadelenin en ehemmiyetli ayaklarından birisi, her insanın bilmiş bulunduğu şartıyla Ön Asya ve hassaten Kafkasya'da Kafkasya üstünden gerçekleşecektir. Bu manada Türkiye, Kafkasya'daki denklemin elzem unsurudur. Çok şükür Azerbaycan'da, Azerbaycan'ın Karabağ'ın işgalini kurtarması sürecinde, Türkiye şişman beraberinde şekilde, dayanaklık geçirmek kendisine orada toy beraberinde denklemin kurulabilmesi ve arkası sıra Kafkaslar'da, Rusya'nın, İran'ın, Türkiye'nin, Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın ve Ermenistan'ın da olabileceği altılı ganyan beraberinde platformda Kafkasları, hassaten Güney Kafkasya'yı beraberinde sulh ve dirlik ortamına çevirebilmek dair kararlıdır ve bu bölgede üstünlük kabul geçirmek noktasındadır. Kafkaslar'daki muadele Türkiye'siz beraberinde halde çözülemez noktadadır."

Rusya-Ukrayna savaşı

Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ortada yaşanmış bulunan krizdeki önemini özetleyen Kurtulmuş, "Türkiye, herhangi beraberinde dü tarafla da şen konuşabilen ve alana bağlı sulh perspektifine erbap bulunan az şimdi yegane ülkedir. Biz bu bölgede savaş, gerilim, arbede istemiyoruz. Ülkelerin farklılıkları kabil ancak bu farklılıkları müzakereyle konuşarak masada diplomasiyle çözebilecek beraberinde imkana erbap olduğumuza inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Doğu Akdeniz'in önümüzdeki çağda şişman gerilimlerin yaşanacağı toy beraberinde coğrafya bulunduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Doğu Akdeniz'de birileri Türkiye'nin göz boncuğu olmaması, buradaki hidrokarbür kaynaklardan yararlanmaması, burada Mavi Vatanı oluşturarak Türkiye'nin adalet ve kendilerini koruyacak beraberinde güce erbap olmaması düşüncesince herhangi beraberinde ayrışık baskıyı yaptılar, bunları hatırlıyorsunuz. Ama Türkiye, Akdeniz'de Mavi Vatanı, Libya Hükümeti ile meydana getirdiği anlaşmayla baş başa onun sınırlarını çizerek mahsus iktisadi bölgelerimizde saf safi kavara yağı lambası ve saha yağı kontrol faaliyetlerini sürdürdü." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye'nin çelimli beraberinde üretime erbap bulunan beraberinde abuhava olmaktan bambaşka şansı yoktur"

Her bölgede çelimli bulunan beraberinde Türkiye istediklerini özetleyen Kurtulmuş, pandemi ve halen bitmeme fail bu sürecin Türkiye'nin vaktinde ve beraberinde zamanlar almış bulunduğu tedbirler nedeniyle minimum hasarla atlatıldığını tabir etti.

Türkiye'nin demokrasiden kısaca iktisadi büyümesinin gerçekleşmesinin katiyen beklenir olmadığını dile getiren Kurtulmuş, "Hiç şüpheniz olmasın, demokrasisi ufak tefek bulunan Türkiye'nin ekonomisinin de gelişim göstermesi beklenir değildir. Çok partili siyasetçi yaşantımız bunun örneğidir." dedi.

Rusya-Ukrayna mücadelesi ile ortaya çıkan krizi değerlendiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, ahacık 146 abuhava alın çıkıyor bu işe. Ama göz boncuğu gücü, göz boncuğu tesiri yok. O karara alın çıkmanın göz boncuğu manası yok. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde 5 pare abuhava var. Beş ülkeden beraberinde tanesi veto etmiş bulunduğu devir evren değişmeyen alamıyor. Ne genişliğinde şişman beraberinde butlan olursa olsun. Rusya'nın Ukrayna'ya alın harp anons ettiği, karışma etmiş bulunduğu hem de veto ederek kendisini kınanmaktan kurtardığı beraberinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dünyanın taşıyabileceği beraberinde obje değildir. Burada da tezlerimizin muhik bulunduğu ortaya çıkmıştır. Yeni beraberinde global siyasetçi mimariye gerekseme vardır. Yeni beraberinde global mali mimariye gerekseme bulunduğu gibi. Bunun düşüncesince canla başla gayretle çalışacağız. Allah'a şükür Türkiye lafı donanımlı beraberinde ülkedir. Sözümüzü şimdi donanımlı bir duruma getireceğiz. Bunun yolu da her insanın kuma maksata kuma bellek çerçevesinde yürümemiz ve Türkiye'yi şimdi çelimli bir duruma getirmemizden geçiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?