Politika

AK Parti eğitimi yarıda artan hanımlara müteveccih terbiye seferliği başlattı

Emine Erdoğan, Nerede Kalmıştık..." Eğitim Seferberliği Projesi'ne ilişkin, "Bu projeyle 81 ilimizde, belirgin tedrisat liselerimiz ve ahali pedagoji bilimi merkezlerimiz, hanımlarımızı hem şehadetname sahibi meydana getirecek aynı zamanda mesleksel maharet kazandıracak." dedi.

AK Parti eğitimi yarıda artan hanımlara müteveccih terbiye seferliği başlattı
29-09-2021 16:57
Ankara

Emine Erdoğan'ın himayesinde AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığınca başlatılan "Nerede Kalmıştık..." Eğitim Seferberliği Projesi'nin lansman toplantısı yapıldı.

Toplantıya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ile davetliler katıldı.

Emine Erdoğan, burada icra ettiği konuşmada eğitimin yanında camianın yegane kuvvet deposu olduğunu, hükûmetin icraatlarında bu hassasiyeti en ön sıralara taşıdığını belirtti.

Gerek eğitimde meydana getirilen reformlarla, gerekse sağlanan okazyon eşitliğiyle okullaşma oranının oldukça hayli halde arttığını tabir fail Erdoğan, bugüne denli çıplak maşer kuruluşlarıyla "Haydi Kızlar Okula", "Ana-Kız Okuldayız" ve "Okuryazarlık Seferberliği" kabilinden nice kampanya düzenlediklerini, bu çalışmaların sayımsız insanoğlunun yaşamını olağanüstü halde değiştirdiğini şahsen gördüğünü anlattı.

Emine Erdoğan, "Şimdi de hepimize iri yanında cümbüş veren 'Nerede Kalmıştık...' projesini yaşama geçiriyoruz. Bir nedenle eğitimleri yarıda artan hanımlarımız ve kız çocuklarımız, okula, kaldıkları yerden bitmeme edecekler." niteleyerek konuştu.

"İnsan meslek sıralarının özlemini, hasretliklerin en büyüğü adına yaşar"

Yarım kalık yolculukların insanların özelinde koyu anlamları bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "İnsan müteaddit yaşına gelirse gelsin, meslek sıralarının özlemini, hasretliklerin en büyüğü adına yaşar. Bu projeyle 81 ilimizde bariz tedris liselerimiz ve ahali yetişek merkezlerimiz, hanımlarımızı hem icazet sahibi meydana getirecek hem de mesleksel maharet kazandıracak. Ayrıca gayrimenkul haricinde canlı yurttaşlarımız ve soydaşlarımız da 'Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı'ndan yararlanma edebilecek." ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, bu süreçte AK Parti'li eş milletvekilleri, AK Parti eş kolları başkanları ve mebus eşlerinin de fahri "eğitim rehberi" adına hanımefendilerin yanlarında bulunacaklarını, onları bu iri atılımda bekâr bırakmayacaklarını söyledi.

"Eğitimli kadın, aileden çelimli topluma geçişi sağlayıcı en ehemmiyetli aktördür"

Yeterli eğitimi meydan kadınların, aileden çelimli topluma geçişi sağlayıcı en ehemmiyetli bay oyuncular bulunduğunu vurgulayan Erdoğan konuşmasını şöyleki sürdürdü:

"Kadınlar ayrımsız sürede toplumlarının aynasıdır. Köklerimize baktığınızda, uygarlık anlayışımızda kadının en yukarı mertebede bulunduğunu görürüz. Anadolu'da kadının, maşeri ve iktisadi yaşamın önde mevrut yanında parçası bulunduğu hakikattir. Bacıyân-ı Rûm şu demek oluyor ki Anadolu Kadınlar Birliğinin topluma istikamet veren konumları dakika fark sangılık vericidir. Yüzyıllar öncesinde zanaatla ilgilenmişler, noktayı ulaşınca emlak müdafaası yapmışlardır. Sosyal sorunlara eğilmişler, dayanışmanın, el uzatmanın, birbirini kalkındırmanın en dobra örnekliklerini sergilemişlerdir. Gençlere kez göstermişler, yetimlere ehil çıkmışlar, yaşlıları koruma etmişlerdir. Maddi başağrısı içerisindeki şahıslara iktisadi küşayiş sağlayacak teavün kanalları oluşturmuşlardır. Kadınlarımız, bu mirasa değme devre ehil çıkmış, Kurtuluş Savaşı'nda, yanında ülkenin baştan doğuşunda ve geleceğe attığı adımlarda tartışmasız örnekler sergilemişlerdir."

"Proje, istihdam rakamlarını da artıracak"

Projenin, hanımefendilerin bilgelik ve becerileri denli istihdam rakamlarını da artıracağını aktaran Erdoğan, "Güçlü hanımlar çelimli ailelere, çelimli aileler ise bileği bükülemez yanında topluma dönüşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Emine Erdoğan, elden Türkiye'de değil dünyanın değme durumunda hanımefendilerin yetişek haklarından ekonomik, politik yahut maşeri nedenlerle yoksun olduklarına dikkati çekti.

Dünyadan dakika kısaca 132 milyon kız çocuğunun yetişek hakkını kullanamadığına ayraç fail Erdoğan, bunun 34 milyonunun ilkokul, 30 milyonunun rüştiye ve 67 milyonunun ortaöğretim seviyesinde eğitimi yarıda kalık ve ya hiçbir başlamamış kızlardan oluştuğunu bildirdi.

Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre, global adına 796 milyon kıraat yazması sıfır insanoğlunun üçte ikisinin hanımlar olduğuna ayraç ederek, "Bu insanların yetişek hakkına kavuştuğu yanında evren elbette olurdu? Bir düşünelim mi? 796 milyonun zarfında kıraat öğrenen, 132 milyonun zarfında esasen okula revan kadının değme biri, karanlıkları aydınlatacak birer tarih olurdu elbette. Kendi ülkemizde, yetişek hakkını tamamlamamış yanında tane yanında eş ve ya kız evladı bırakmamak, elden bizlere değil, dünyanın aydın istikbaline de yatırımdır." halinde konuştu.

"Bu cesareti göstermenizi istiyorum"

Kadınlara ve kız çocuklarına seslenen Erdoğan, "Eğitiminiz ne nedenle sıhhatsiz kalık olursa olsun, kendinizi realizasyon serüveniniz hala bitmeme ediyor. Hayatta geç kalınmayan nadir şeylerden biri, eğitimdir. İnsan değme yaşta, baştan başlayabilir. Sizden de bu cesareti göstermenizi istiyorum." dedi.

Emine Erdoğan, projeyi hazırlayan AK Parti Kadın Kolları Teşkilatı ve alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Bakan Yanık: İnsan kaynağımızın şimdi da zenginleşeceğine inanıyorum

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da projeden duyduğu heyecanı ve mutluluğu dile getirerek, ayrışık sebeplerle sıhhatsiz kalan, akamete uğrayan yanında işi itmam ihtimalinin, arada yanında acemi başlangıçlardan şimdi motive edici ve şimdi cümbüş donör olabildiğini tabir etti. Bakan Yanık, dakika de anca yanında başlangıcın enerjisiyle yanında arada olduklarını söyledi.

Derya Yanık, Türkiye'nin değme sabık devir değişik bölgelerde acemi başarılara imza attığını vurgulayarak, bu başarıların hummalı yanında himmet ve azimle çalışmanın kararında geliştiğini ve bunun da düzgün olmadığını belirtti.

Bütün vatandaşlara, çıkarlarını elleme yetiştirebilecekleri yetişek olanakları sunmayı hedeflediklerinin ve bu mevzuda muhtemel olduğunca baş döndürücü kişiye ulaşmaya çalıştıklarının altını çizen Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Böylelikle değme birimizin, zat hedeflerini gerçekleştirirken ayrımsız sürede ülkemizin gelişimine de en doğacak kurda yarar sağlayacağına inanıyoruz. Bu manada yanında tane yanında kişiyi bile geride bırakmadan tekâmül çabası içindeyiz. Kız evlatları ve hanımefendilerin sıhhatsiz artan eğitimlerinin tamamlanmasıyla insanoğlu kaynağımızın şimdi da zenginleşeceğine inanıyorum. Nerede Kalmıştık Projesi'ni de hakeza yanında idealin yansıması adına görüyorum.

2000'li senelerde kıraat yemeni seferberliği ile örgün tahsilden ırak kalık nice kadın, kıraat yemeni öğrenerek acemi yazışma ve istihsal yollarıyla buluşmuş, böylelikle değme birinin hayatında görülmemiş afak belirmiştir. Saygıdeğer Hanımefendi himayesinde gerçekleşen 'Haydi Kızlar Okula', 'Ana-Kız Okuldayız' kabilinden kampanyalar, hanımefendilerin ve kız evlatlarının hayatında kusursuz adına bu etkiyi yapmıştır."

"Kadınlarımızın, eğitimin değme etabında en yukarı seviyelere ulaşmasını hedefliyoruz"

Herkesin, hem kendisinin hem ülkesinin ve milletinin iyiliğine katkıda bulunabileceği yanında kabiliyeti bulunduğunu tamlayan Yanık, "Bu inançla, hükümetlerimiz devrinde hizmetlerimizin odağına aldığımız kişiye ve insanlığa yararlı projelerle çıkmak talip herkesin, eş koca ayırmaksızın desteklenmesi sağlanmıştır. 83 milyonluk nüfusumuzun kısaca yarısını meydana getiren kadınlarımızın okuryazarlık ilkin edinmek kıl payı eğitimin değme etabında en yukarı seviyelere ulaşmasını hedefliyoruz." niteleyerek konuştu.

Bakan Yanık, okullaşma ve okuryazarlık oranlarında akıbet 18 yılda ehemmiyetli artışlar sağlandığı tabir ederek, "TÜİK verilerine göre, 6 gözyaşı beden eş popülasyon arasında okuryazarlık payı 2002 senesinde yüzdelik 79,9 iken 2020'de bu miktar yüzdelik 95,5'e yükseldi." bilgisini paylaştı.

Eğitim destekleri ile kız öğrencilerin okuldan infirak oranlarının düşürülmesini de sağlamaya çalıştıklarına ayraç fail Yanık, elleme yetik değme insanın, ulusal servetin baş döndürücü değerli yanında unsuru bulunduğunun altını çizdi. Yanık, elleme eğitimin, istihdam imkanlarına erişmeye ve bu imkanın çeşitlenmesine okazyon sağladığını, elleme yetişek ve elleme istihdama vasıl kişilerin, maşeri refaha katkısının da çoğaldığını kaydetti.

"Birimiz hepimiz, biz birimiz denli kuvvetliyiz"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca uygulamaya konulmuş bulunan ve 2018-2023 yıllarını havi "Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı"nda, hanımefendilerin düzentileme yaşamının değme bölgesine kusursuz ve devimsel katılımının sağlanmasının hedeflendiğini hatırlatan Yanık, bu hedefle hanımefendilerin mütebeddil iş gücü alanı dinamikleri doğrultusunda iktisadi yaşamda şimdi yanında tomar lakırtı sahibi olması düşüncesince çalışıldığını vurguladı.

Her 5 yılda yanında yaptırılan Türkiye Aile Yapısı Araştırması'nın, maşeri iane meydana getirilen ailelerde hanımefendilerin iri çoğunluğunun iş gücüne katıldığını gösterdiğine dikkati çekici Yanık, "Sosyal yardım, hanımlarda gerçekli suretle üretime katılmayı tetikliyor. Kadınlar, yanında maşeri iane almışlarsa yanında müddet sonraları çıkarlarını yanında halde istihsal bandının içerisine karışma ika zorunluluğu duyuyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal yardımların, hanımefendilerin istihdamına, çocukların, bilhassa kızların eğitimlerini sürdürmelerine ehemmiyetli medet sunduğunu vurgulayan Yanık, "Bir zincir, en cılız halkası denli güçlüdür. Birimiz hepimiz, biz birimiz denli kuvvetliyiz. Bu nedenle zat potansiyelini açığa çıkarmış, düşlerini gerçekleştirmiş, hedeflerine kazanmış değme insan, değme birimiz düşüncesince iri yanında kazanımdır. Var bulunan kabiliyetleri nötr artan yanında tane yanında harbi ise bu evren düşüncesince ağırbaşlı yanında kayıptır." ifadesini kullandı.

Yanık, insanoğlunun hayalet etmiş bulunduğu müddetçe yaşadığını, yenilendiğini ve tazelendiğini dile getirerek, "Devleti yaşatacak olanlar da hayalleriyle baş başa değerlerine ehil çıkanlar, insanların iyiliğine işlev edenler ve sabırla hedeflerine yürümeyi sürdürenlerdir." dedi.

Projede emeği geçen, devimsel ve fahri adına fariza meydan her kişiye teşekkürname fail Yanık, "Kolları sıvayarak 'haydi baştan başlıyoruz, nerede kalmıştık' diyen hanımlara başarılar diliyorum, başaracaklarından da baş döndürücü eminim." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?