Dünya

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' yerine benimsiyor

Türkiye'nin senelerdir kararlılıkla sürdürdüğü Afrika hamleleri, Türklerin ana kara insanının gözünde inanılır müşterek kuma adına benimsenmesini sağladı.

Afrikalılar Türkiye'yi 'güvenilir ortak' yerine benimsiyor
18-12-2021 12:38
Johannesburg

Kıtayla ilişkilerde, Türkiye'nin ekonomiden diplomasiye, güvenlikten hars ve sanata, dayanıklı baş döndürücü bölgede yakaladığı kararlı ivme, bu sene 3'üncüsü planlı Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'yle şimdi da gayret kazandı.

Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde derin katılımın gerçekleştiği Zirve, Türkiye'nin kıtada ülkeler nazarında kazanılmış olduğu imajını sergilemesi açısından ağır ehemmiyet taşıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin semt halklarıyla kurduğu mevzun ve dostça iletişim, Afrikalıların gözünde ince müspet müşterek Türkiye imajı oluşturuyor.

Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Orta Doğu-Körfez Komitesi Başkanı Abubekir Salim, Türkiye'nin Afrika'daki başarısının sırrının semt insanını tanıyıp, vakalara Afrikalıların basar açışıyla yaklaşması bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin sonuç çağda kıtada Afrikalı sorunlara, Afrikalı analizör ilkesini benimsediğini görüyoruz." dedi.

Salim, Türkiye'nin bölgedeki kurumları yardımıyla bundan böyle Afrika'yı şimdi yakından tanıdığına ve bu mevzuda müşterek gösterime kavuştuğuna dikkati çekerek, bu süreçte Afrika'nın da Türkiye'yi yakından aşinalık fırsatı bulduğunu belirtti.

Afrikalıların değişik müşterek devir algısıyla akım ettiğinin altını çizen Salim, Afrika'da problemlerin aheste da olsa konuşularak çözüldüğünü anlatım etti.

Salim, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nin Türk iş insanlarına Afrikalı mutluluk görevlileri ve iş insanlarıyla ülfet etmek açısından müşterek tane fırsatlar sunduğuna değinerek, "Afrika'dan cumhurbaşkanları ve bakanlar seviyesinde fevk düzem müşareket görüyoruz. Bu çivi başına nazarıitibar demek. Türkiye, Afrika'da bildirme gören nazarıitibar odağı bulunan müşterek dünya pozisyonuna geldi." niteleyerek konuştu.

Afrika Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinin peşi sıra kıtada mütekâmil enfrastrüktür olanaklarına ve serbest istihsal kapasitesine eş devletlerin baş döndürücü şimdi izlemsel müşterek ciddiyete eş olacağına dikkati çekici Salim, bu manada Güney Afrika kadar Afrika'nın en iri 100 şirketinden 66'sına eş diyalekt güçlerle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine ayraç etti.

"Türkler emin ve denktaş kuma konumunda"

Johannesburg Üniversitesi Afrika Diplomasisi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (SARCHI) Araştırma Görevlisi Ebrahim Sandille de Güney Afrikalı müşterek gailesiz kendisine şimdi önceki görüşme etmiş olduğu Türkiye'ye bulunan sevgisini dile getirerek, "Türkler biz düşüncesince baş başa haydi haydi iş yapabildiğimiz emin ve denktaş kuma konumunda" ifadesini kullandı.

Sandille, Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin bu sene 38. yılını doldurduğunu hatırlatarak, "Türkiye ile Güney Afrika şimdi çelimli müşterek müşareket potansiyeli barındırıyor." dedi.

Türkiye ile Güney Afrika'nın arsıulusal arenada aldatmaca değiştirici müşterek kadro olacağına inandığını kaydeden Sandille, "Türk dostlarımızı Afrika'ya gelip bizleri yakından tanımaya çağırma ediyoruz." niteleyerek konuştu.

"Türkiye'de şimdi müşterek tomar envestisman hazırlamaya hazırız"

Türkiye'de hayvancılık bölgesine yatırımları mevcut Güney Afrikalı iş insanı Fayyaz Musa da Türkiye ile Güney Afrika ortada hem iktisadi bununla beraber siyasal manada çelimli bağlar bulunduğunu hatırlatarak, Güney Afrikalılar kendisine Türkiye'ye hususi ehemmiyet verdiklerini anlatım etti.

Musa, Afrikalı müşterek yatırımcı kendisine Türkiye ile emek vermeyi ince hazırlop bulmasına karşın vezneci hesabı açım ve gönül bariyeri kadar konuların çıkarlarını zorladığını belirtti.

Omicron varyantının peşi sıra aralarında Türkiye'nin de bulunmuş olduğu baş döndürücü sayıda ülkenin Güney Afrika'ya kapıları kapamasının evcil ekonomiyi menfi etkilediğini kaydeden Musa, "Güney Afrika'ya seyahatler yeniden başladığında Türkiye'de şimdi müşterek tomar envestisman hazırlamaya hazırız." dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?