Dünya

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları beraberce atlatacağız

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Afrika Zirvesi'nin Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu belirterek, zorlukları beraberce atlatacaklarını açıkladı.

Afrika Birliği Dönem Başkanı Tshisekedi: Zorlukları beraberce atlatacağız
18-12-2021 17:20
İstanbul

Tshisekedi ve AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Afrika ilişkilerini acemi ve şimdi ati müşterek seviyeye taşıyoruz

Afrika Zirvesi'nin, Türkiye'nin ana kara ülkeleriyle ilişkilerinde tarihe geçecek özellikte bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Karşılaştığımız hastalıkların çözümü düşüncesince uzmanlığa ve yatırıma ihtiyacımız var. Türkiye de ilkin Afrika kıtasına dikkat yayınlayan ve yanımızda vakfe sergileyen müşterek ülke. Zorlukları beraberce atlatacağız." dedi.

Tshisekedi, Afrika halkları namına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin değme devir konuksever müşterek diyar bulunduğunu ve Afrika ülkeleriyle kazan-kazan temelinde müşterek kâm ortaya koyduğunu söyledi.

Türk hususi piyasasının Afrika vatanlarında iri yatırımları bulunduğunu tamlayan Tshisekedi, "Bugün burada yaptıklarımız da yapılanların pekiştirilmesi ve sağlamlaştırılması düşüncesince atık adımlardır." sanarak konuştu.

Tshisekedi, "Afrika'nın uğrunda nice güçlükler var. Özellikle enfrastrüktür dair yapılması müstelzim baş döndürücü bilinçlilik var. Afrika kıtasal başıboş tecim sahasını kurma buyurmak istiyor ve bunun düşüncesince de ana kara ile şimdi andıran alışveriş süresince olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Yeni sima koronavrüs (Kovid-19) salgınının önemine yer veren Tshisekedi, acemi varyantlara da dikkati çekerek esenlik sisteminin güçlendirilmesine gerekseme duyulduğu laflarına ekledi.

"Canlı, demir ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince müşterek ümittir"

Musa Faki Mahamat de Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilere dikkati çekerek, "Sizin canlı, demir ve görünür önderliğiniz bizim düşüncesince müşterek ümittir." dedi.

Afrika'nın 30 milyon kilometrekarelik bölgede 1,3 bilyon nüfusa erbap müşterek ana kara bulunduğunu hatırlatan Mahamat, "Kıtamızın geleceği düşüncesince 2063 isminde müşterek bütünleşme dokümanı hazırladık. Afrika devletleri şekilde birliğimizin içerisinde konuşu teşrikimesai yaparız ve müşterek ekip kararlar aldık. Serbest Ticaret Bölgesi de yürürlükte ve bu ilişkilerde ehemmiyetli müşterek adımı oluşum ediyor." sanarak konuştu.

Amaçlarının, çabucak Afrika devletleri ortada ticareti çoğaltmak olmadığının altını çizen Mahamat, Türkiye ile de ilişkileri yetiştirmek istediklerini söyledi.

Mahamat, "Afrika ülkeleriyle ortaklarımız ortada ticaretin çoğalması da önemli. Bir kere haritası belirledik ve Türk kardeşlerimizle bulunan ortaklığımızın kapsamı nedir ve beklentimiz nedir sorusuna yanıt özgülemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin sınai ve ticari şekilde ehemmiyetli müşterek kuvvet bulunduğunu dile getiren Mahamat, "Bizim kıtamızın da müşterek ekip arzuları var. Birlikte emek özgülemek dair dü yan da istekli. Sizin Afrika ile müşterek koloni geçmişiniz yoktur ve bu, öteki devletlere gereğince üstünlük oluşum ediyor. Eşit münasebat üstünden teşrikimesai yapıyoruz." dedi.

"Barış Afrika kıtasının önceliğidir"

Mahamat, Afrika kıtasında barışın önemine değinerek, "Afrika kıtası bugün terörizmin yuvalarında birisi. Kongo, Libya, Mozambik üzere devletler aşırıcı grupların gayesi durumunda." ifadesini kullandı.

Terörizmin, arsıulusal barışı da zılgıt ettiğini tamlayan Mahamat, "Birleşmiş Milletlerden rastgele müşterek kalımlı mali dayanak noktası alamamaktayız. Oysa bizim kendimizi savunma edebilmemiz gerekiyor. İstikrar ve sulh eğer olmazsa olmazlardandır ve sulh Afrika kıtasının önceliğidir. Farklı bölgelerde ortaklıklar kuracağız lakin en önce sulh mevzusuna eğilmemiz gerekiyor." açıklamasını yaptı.

Mahamat, Afrika'nın asliye ürünlerini şimdiye derece ihraç ettiğini fakat artık bu ürünleri öz vatanlarında değerlendirerek bu aşamada içtenlikle müşterek alışveriş bina yapmak istediklerini belirtti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?