Dünya

Afganistan'da Taliban hanımlara müteveccih birtakım engellemeler getirdi

Afganistan'da Taliban yönetimi, hanımefendilerin televizyonlarda görünmesine müteveccih birtakım kısıtlamalara gitti. Bu kapsamında avrat sunucular İslami hicaba mucibince giyinecek. Kadın oyuncuların toprak almış olduğu paradigma ve temaşa sahneleri yayınlanmayacak.

Afganistan'da Taliban hanımlara müteveccih birtakım engellemeler getirdi
22-11-2021 11:25
Kabil

Taliban İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığından meydana getirilen açıklamada, ülkedeki kâffesi televizyon kanallarına uyulması müstelzim toy kuralların göndermiş bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, toy kurallara layıkıyla monitör kanallarında eş sunucuların İslami hicaba uyma etmesinin istendiği kaydedildi.

Yeni kurallara uyulması gerektiği bildirilen açıklamada, eş oyuncuların arazi almış bulunduğu cenah film film ve temaşa sahneleri ile İslami umde ve Afgan yasalarına karşıt kâffesi film ve dizilerin de yayınlanmaması istem edildi.

Açıklamada, insanlara müteveccih taşlama içeren programlarında da yayından kaldırılması istendi.

Peygamberler ve sahabelerin rolünün arazi almış bulunduğu dram ve dizileri yayınlamanın haram bulunduğu tamlanan açıklamada, ülkede hala bazısı monitör kanallarının İslam prensipleri ve Afgan geleneklerine karşıt programlar yayınladığı öne sürüldü.

Taliban, iktidarda bulunduğu 1990'larda da Afganistan'da monitör yayınını ağız ağıza yasaklamıştı.

Son 20 sene içinde dünya genelinde 300'den çok televizyon, radyo ve ceride yayına başlamıştı.

Öte taraftan Afganistan hür Gazeteciler Derneğine göre, Taliban'ın 15 Ağustos'ta hükûmet merkezi Kabil'i ele geçirmesinin arkası sıra finansal mesail ve engellemeler zımnında tahminî 200 matbuat kuruluşu faaliyetlerini durdurdu.

Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele almasından geçmiş iletişim araçları mensuplarının yüzdelik 30'undan fazlasını hanımlar oluştururken şu an ise çabucak beş altı eş gazeteci çalışmalarını sürdürüyor.

Taliban'ın ülkede bilge olmasının arkası sıra onlarca iletişim araçları mensubu ülkeyi bırakma etmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?