Dünya

AB'den Şeyh Cerrah'ta konutlarını boşaltmaları maksut Filistinli aileye dayanak noktası ziyareti

Avrupa Birliği Filistin Toprakları Temsilcisi Sven Kuehn Von Burgsdorff beraberindeki heyetle İsrail'in karışma altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde mevcut evleri için boşaltma sonucu verdiği Filistinli aileyi görüşme etti.

AB'den Şeyh Cerrah'ta konutlarını boşaltmaları maksut Filistinli aileye dayanak noktası ziyareti
20-12-2021 16:50
Kudüs

Avrupa Birliği (AB) Filistin Toprakları Temsilcisi Sven Kuehn Von Burgsdorff'un birlikte AB ülkeleri, BM organları ve İsrailli doğruluk örgütlerinden temsilcilerin bulunmuş yer aldığı astronomi Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli ailelere müteveccih İsrail'in türel ve bürokratik uygulamaları gönül rahatlığı bilim aldı.

Heyet, İsrail'e ilişkin Kudüs Belediyesinin 29 Aralık'a derece konutlarını boşaltma etmeleri sonucu verdiği Salim ailesini görüşme etti.

Filistinli Fatma Salim, AB heyetine "anne ve babasının 1948'den buyana bu evde yaşadığını, kendisinin 1952 senesinde bu evde doğduğunu ve çocuklarını da gine bu evde dünyaya getirdiğini" anlattı.

"Filistinlilerin burada yaşamaya hakkı var"

Von Burgsdorff, ziyaretin peşi esna meydana getirdiği matbuat açıklamasında, gördükleri karşısında telaşlı bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"Bir ailenin üç nesildir yaşamış yer aldığı bu ev, boşaltma tehdidi altında. Noel Bayramı'nın arifesinde, kışın yaklaştığı bu zamanlarda buna bükülmek zor. AB ve benzeşim fikirdeki ortakları yerine görüşümüz; bu topraklar nehiy altında, bu yerleşme planları gayrikanuni ve bu şahısların (Filistinlilerin) burada yaşamaya hakkı var."

"Bu haklı, adaletli ve insanca değil"

Buradaki Filistinlilerin, 1948'e derece Batı Kudüs'te yaşadığını, sonra Doğu Kudüs'e sığındıklarını ve demin de gine evlerinden boşaltma edilme tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya kaldıklarını tamlayan Von Burgsdorff, şunları kaydetti:

"Bu haklı, adaletli ve insanca değil. Ben bunu Noel Bayramı arifesinde söylüyorum. Bizler AB ve benzeşim fikirdeki ortaklarımızla, kâffesi tarafların Kudüs'ün statüsü üstünde anlaşabileceği ve gelecekte Kudüs'ün başkenti olabildiği birlikte Filistin devleti mevzusundaki stabil desteğimizi vurguluyoruz. Bunu yerleşimleri genişleterek, burada canlı Filistinlileri evlerinden boşaltma ederek yapamayız."

Von Burgsdorff, zaman gördükleri karşısında "siyasi, türel ve insanca manada dehşete düştüğünü" laflarına ekledi.

İsrail, bunu hükümet marifetiyle yapıyor

Filistinlilerin iskan sorunları ve İsrail'in gayrikanuni yerleşme politikalarını izleyen doğruluk örgütü Ir Amim Dış İlişkiler Direktörü Amy Cohen, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, evleri gönül rahatlığı boşaltma sonucu maruz aileye domestik ve arsıulusal kurda dayanak özgülemek düşüncesince toplandıklarını söyledi.

İsrail'in 1950'de çıkardığı "Gaiplik Yasası"yla 1948'deki savaştan kaçarak konutlarını ayrılma fail Filistinlilerin mülklerini kamulaştırma ettiğini tamlayan Cohen, evlerinden kaçan Filistinlilerin de bu tarihte Doğu Kudüs'teki bu evlere yerleştirildiğini aktardı.

Cohen, 1948'de geride mülkleri küsurat İsraillilerin ise İsrail topraklarında toy mülklerinin tapularıyla tazmin edildiğine ayraç etti.

Ancak, İsrail'in 1970 senesinde çıkardığı "Yasal ve İdari İşler Yasası" ile İsraillilere 1948 öncesindeki mülkleri üstünde baştan doğruluk kanıt etmesinin önünü açtığını kaydeden Cohen, bunun tersine Filistinlilerin kamulaştırma edilen topraklarında doğruluk kanıt etmesinin ise olanaksız olduğuna dikkati çekti.

Cohen, "Burada türel anlamda yaşanmış olan birlik birlikte müsavatsızlık ve ayrımcılık. Bir tarafta, Filistinlilerin uğur boncuğu biçimde uğur boncuğu dünyalık üstünde doğruluk kanıt edemediği birlikte gestalt var. Buna karşın, tazmin edilmiş İsraillilerinse kaybetmiş yer aldığı mülkler üstünde de doğruluk kanıt edebildiği birlikte resim mevcut." niteleyerek konuştu.

Şu anda Şeyh Cerrah'taki mülkler üstünde doğruluk kanıt fail ve Filistinlileri bu evlerden çıkarmaya çalışanların da 1948 öncesindeki esas dünyalık sahibi İsrailliler değil birlikte biçimde varislerinden bu mülklerin emektar tapularını elde fail Yahudi yerleşimcilere ilgili gruplar olduğuna dikkati çekici Cohen, "İsrail yargısı ve Adalet Bakanlığının bu yerleşimci gruplara akıllıca zemini hazırladığını ve onlarla teşrikimesai yaptığını" belirtti.

Cohen, "İsrail hükümeti, bu evlerin tapularının yerleşimcilerin eline geçmesinde yüzdelik beniz iş birlikçi. Yerleşimciler birlikte tane başına akım etmiyor." dedi.

Ir Amim temsilcisi, Salim ailesinin Şeyh Cerrah'ta benzeşim durumla gönül rahatlığı karşıya küsurat 70 aileden elden bir tanesi bulunduğunu vurguladı.

İsrail'e ilişkin Kudüs Belediyesi, Filistinli Salim ailesinin Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde mevcut konutlarını 29 Aralık'a derece boşaltma etmeleri sonucu vermişti.

Filistinli Salim ailesi, 1948 yılından bu yana bu evde yaşadıklarını belirterek, İsrail makamlarının 29 Aralık'a derece lüp boşaltma edilmesi sonucuna itiraz ediyor. Mahalleye taşınan İsrailli yerleşimciler, Salim ailesinin evinin bahçesine lif belik çekmeye çalışmış, etraf ortada çatışma yaşanmıştı.

Filistinlilerin İsrail bürokrasisi ve ahbaplık sistemiyle mücadelesi

İsrail'in 1967 senesinde Doğu Kudüs'ü nehiy etmesiyle Tel Aviv yönetiminin tanımladığı şehremaneti sınırı süresince küsurat Filistinlilere sürekli celse verildi.

Bugün nehiy altındaki Doğu Kudüs'te canlı kestirmece 350 bin Filistinli özlük aralarında "Makdisi" niteleyerek isimlendiriliyor; sürekli celse statüsünde İsrail hukukuna tabiler, vergilendiriliyorlar fakat İsrail'de seçilmiş ve seçilme hakkından yoksunlar.

İşgal altında canlı Filistinliler, sürekli celse statülerini kaybetmemek düşüncesince İsrail bürokrasisi ve ahbaplık sistemiyle de savaş ediyor.

İsrail, kentin tamamında kontrolü elinde tuttuğu düşüncesince kentin nüfus bilimsel dengesinde Yahudilerin lehine politikalarını "yeni yerleşme alanları, yapım izinleri, az faizli emniyet imkanları" üzere teşviklerle sürdürüyor.

Bunun tersine kentin doğusunda Filistinlilerin yaşamış yer aldığı bölgelerdeyse İsrail'in yaptırımları yaşamı zorlaştırıyor.

İsrailli insanoğlu hakları örgütü B'tselem'in tutanağına göre, İsrail, nehiy altındaki Doğu Kudüs'te 2004'ten bugüne Filistinlilere ilgili 3 bin 780 binayı "ruhsatsız" yer aldığı sebebi öne sürülerek yıktı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?