Dünya

ABD’deki Kongre baskınıyla ilgili 11 kişi "isyana teşvik eden komplo kurmak" ile suçlandı

ABD'de emektar ABD Başkanı Donald Trump destekçileri kabilinden Kongre binasına meydana getirilen baskınla ilgili aralarında "Oath Keepers" angın çok sağcı grubun önderi Steward Rhodes'un da bulunmuş olduğu toplanmış 11 kişiyi "isyana teşvik eden komplo kurmak" ile suçlandı.

ABD’deki Kongre baskınıyla ilgili 11 kişi
13-01-2022 23:53

ABD'de geçtiğimiz yıl 6 Ocak'ta emektar ABD Başkanı Donald Trump destekçileri çeşidinden Kongre binasına meydana getirilen baskınla ilgili sorun bitmeme ediyor. Savcılar, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) çeşidinden gözlatına tahsil edilen "Oath Keepers" anlı şanlı baş döndürücü sağcı grubun önderi Steward Rhodes'unda bulunmuş olduğu toplanmış 11 kişiyi baskındaki rolleri dolayısıyla "isyana teşvik eden komplo kurmak" ile suçladı.

Savcılar, Aralık 2020'de Rhodes'un 6 Ocak'ta Washington DC'ye yolculuk etmeyi planlamak düşüncesince şifreli enformasyon kullandığını belirterek, Rhodes ve diğerlerinin baskını sübvanse etmek düşüncesince alana tabanca getirmeyi planladıklarını tabir etti. teşkilat üyelerinin bazılarının baskın esnasında taktik donatı giyerek Kongre binasına koştuklarını aktaran savcılar, öbür üyelerin ise çabucak tabanca çekmek düşüncesince "hızlı dahil gücü" kendisine dışarıda kaldıklarını aktardı.

Söz konusu suçlama, "Amerika Birleşik Devletleri hükümetini devirmeye, yıkmaya yahut güçlükle bulunmayan etmeye" girişim kendisine tanımlanırken, sanıklar bu suçtan 20 yıla derece hapishane cezası alabiliyor.

ABD Başsavcısı Merrick Garland sabık hafta saldırının yıldönümünden müşterek güneş evvela meydana getirdiği açıklamada, hunriz Kongre baskınına müdahil herkesten matematik soracağına uydurma vermişti.

Adalet Bakanlığı, 725'ten çok kişiyi baskındaki kuvvet vakaları ilgili suçlarken, bahis konusu kişilerden kısaca 165'i suçunu ikrar etti ve minimum 70'i hapishane cezasına çarptırıldı. Kasım 2021'de müşterek murafaa ise, telli otobüs ve kürklü şapkası, boyalı yüzü ile elindeki 2 metrelik mızrakla kurultay baskınına dahil olan ve baskının sembolü biçimine mevrut “QAnon Şamanı” lakaplı Jacob Chansley'in 41 ay hapishane cezasına çarptırılmasına hükmetmişti.

Kongre baskını

ABD'de 3 Kasım 2020'deki ABD Başkanı Joe Biden'ın kazanılmış olduğu riyaset seçimlerinin neticelerini ikrar etmeyen Trump destekçileri, 6 Ocak 2021'de intihap sonuçlarının onaylanması düşüncesince oturumun yapıldığı tam Kongre binasını basmış, baskın esnasında protestocular ve asayiş güçleri ortada çıkan vakalarda 1'i manşet edinmek az daha 5 kişi yaşamını kaybetmiş, 140 manşet ise yaralanmıştı. Halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump, Senato'da meydana getirilen oylamada aklanmıştı. Trump, dü kat azil istemi ile yargılanan evvela başbuğ olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?