Dünya

ABD kurultay üyeleri ortada 'terörist iması' dolayısıyla gürültü çıktı

ABD kurultay üyeleri ortada 'terörist iması' dolayısıyla gürültü çıktı
30-11-2021 20:26
Washington DC

ABD Temsilciler Meclisi Minnesota Temsilcisi Demokrat İlhan Omar ile namına "terörist" yakıştırması özne Colorado Temsilcisi çok sağcı Cumhuriyetçi Lauren Boebert arasındaki dudak dalaşı telefonda kavgaya dönüştü.

ABD Kongresinde çok sağcı Cumhuriyetçi ve çok solcu Demokrat temsilciler arasındaki dudak kavgasına birlikte yenisi eklendi.

Aşırı solcu kanatta toprak meydan Müslüman kurultay üyesi Omar, hafta sonu meydana getirdiği açıklamada, kendisini yıldırıcı şekilde betimleyici Boebert'in bu sabahleyin kendisini telefonla aradığını açıkladı.

Omar, "gergin" sanarak nitelendirdiği telefon görüşmesine bağlı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Benimle asansörde karşılaştığına bağlı asıl dışı iddiası, yıldırıcı olduğuma müteveccih iması ve Müslüman nefreti geçmişi hasebiyle direkt birlikte defo onama etme umuduyla bugün, Cumhuriyetçi Lauren Boebert'in telefonunu nazikâne onama ettim. Boebert, İslamofobik yorumları ve şişirme haber yalanları hasebiyle defo arzu etmek adına acı ve kazalı yorumlarını gizlemeden onama etmeyi reddetti."

Boebert'in İslamofobik yorumlarını yinelediğini ve görüşmenin yararsız olacağını düşündüğünü aktaran Omar, telefonu Cumhuriyetçi mümessilin yüzüne kapattığını kaydetti.

Omar, "Aynı fikirde olmadığımız kişilerle, hürmet çerçevesinde alım satım kurmanın yararına inanıyorum. Ancak bu dudak tatsızlığı dudak ağıza fanatizm ve nefretten kaynaklanmıyorsa yararlıdır." ifadesini kullandı.

"Bir özrü protesto etmek Demokrat Parti'nin birlikte geleneğidir"

Boebert, Instagram hesabından yayınladığı videoda, henüz evvel kamuoyundan dilediği özrün Omar kabilinden "yeterince güzel bulunmadığını" dile getirerek, şunları söyledi:

"Önceki günlerde harcama ettiğim sözlerim üstünde düşündüğümü ve bu konudaki kamuoyuna yaptığım özrü direkt ona anlatmak istedim. İnanca etraflıca bedel sağlayan çelimli birlikte Hıristiyan eş şekilde dediğim tek şeyin birinin dinini rencide etmesini istemiyorum. Ben de bunu ona söyledim fakat yaptığım şeyin yeteri kadar güzel olmadığını düşünmüş olacak ki, kamuoyundan defo dilemem düşüncesince isteğini sürdürdü."

Cumhuriyetçi temsilci, Omar'a yüklenirken laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Ben de İlhan Omar'a Amerikan karşıtı, Yahudi karşıtı, kolluk karşıtı söylemlerinden ötürü Amerikan halkından halkoyu uğrunda defo dilemesi icap ettiğini söyledim. O bana edisyon hazırlamaya bitmeme etti, ego de edisyon hazırlamaya bitmeme ettim. Sonra Omar telefonumu yüzüme kapattı. Bir özrü protesto etmek ve birinin yüzüne durdurmak boykot kültürünün birlikte parçası ve Demokrat Parti'nin birlikte geleneğidir."

Ne olmuştu?

Boebert, Şükran Günü zımnında hafta sonu katılmış olduğu etkinlikte danışmanlarından biriyle Kongrede asansöre yürürken kendilerine akla yatkın birlikte kolluk memurunun koştuğunu gördüğünü o tam İlhan Omar'ın da orada bulunduğunu tabir etmişti.

Aşırı sağcı temsilci, Omar'a yıldırıcı imasında bulunarak "Sırt çantası yok, birlikte obje olamaz dedim. Sonra da ah cihat timi de dakika işe mevrut dedim." ifadelerini kullanmıştı.

Boebert, henüz sonradan bu lafları yardımıyla Müslümanlardan defo dilemişti.

Omar ise Boebert'in asansörde karşılaştıklarına ilişikli iddiasının asıl dışı bulunduğunu ve Cumhuriyetçi temsilciyi laflarından ötürü kınadığını açıklamıştı.

Temsilciler Meclisindeki çok kanatlar arasındaki ikinci gürültü oldu

İki hafta evvel de Arizona Temsilcisi Cumhuriyetçi Paul Gosar, toplumsal iletişim araçları hesabından, kendisinin New York Temsilcisi Demokrat Alexandra Occazio Cortez'i öldürdüğünü yayınlayan birlikte canlandırma videosu paylaşmıştı.

Bu paylaşım dü dil avcısı ortada polemiğe sebep olurken, Temsilciler Meclisinde de dü öğür ortada dudak dalaşı çıkarmıştı.

Demokratlar, Gosar'ın alt kurul üyeliklerinin askıya katılması düşüncesince takrir vermiş ve Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisi liderlerinden bu paylaşımı kınamalarını istemişlerdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?