Dünya

AB, Yunanistan sınırında göçmenlerin donarak ölmesinin soruşturulmasını istiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson, 19 düzensiz göçmenin Türkiye-Yunanistan sınırında donarak yaşamını kaybetmesi vakasının soruşturulması icap ettiğini söyledi.

AB, Yunanistan sınırında göçmenlerin donarak ölmesinin soruşturulmasını istiyor
03-02-2022 23:58
Brüksel

Johansson, AB Adalet ve İçişleri Bakanları Konseyi Toplantısı sonra "Yunan bakanla görüştünüz. Bununla ait neler söyleyebilirsiniz?" sorusunu yanıtladı.

Düzensiz göçmenlerin donarak ölmesini "korkunç" biçiminde nitelendiren Johansson, "Bununla ait hala aşırı az bilgimiz var." dedi.

"Bu katiyen olmamalıydı" ifadesini kullanan Johansson, şu biçimde bitmeme etti:

"Göçmenler belli AB'ye girmeye çalışırken yaşamını kaybetti. Bu mevzuyu burada mevcut Yunan bakana açtım. Konuyla ait bilgisi olup olmadığını sordum. Çok az bilgisi vardı. Ama bilmiş olduğu kadarıyla göçmenlerin Yunanistan sınırına akıllıca gelmediklerini söyledi. Durumu soruşturmalıyız ve henüz müşterek tomar bilinçlilik öğrenmeliyiz."

Johansson, akıbet olayın AB'nin aklık müşterek göç ve sığınma politikasının olmasının önemini gösterdiğini vurguladı.

AB değerlerinin altını çizen Johansson, şunları kaydetti:

"Evet, sınırlarımızı korumalı ve düzensiz varışları önlemeliyiz. Ama ayrımsız sürede bunu değerlerimize akla yatkın biçimde yapmalı ve sığınma başvurusu hakkını korumalıyız. Çok müşterek tomar insanoğlu ölüyor. Bu akıbet görüngü haricinde Akdeniz ve Atlantik rotasında da nice ferdin AB sınırlarına ulaşmaya çalışırken yaşamını kaybettiğini gördük. Bu da şahısların hayatlarını kaybetmesini engel olmak düşüncesince üçüncü ülkelerle henüz donanımlı müşterek teşrikimesai yapmamız icap ettiğini yayınlayan çelimli müşterek sebeptir."

Edirne'nin Paşaköy köyü Mandakoru mevkisinde evvel donarak ölen 11 düzensiz göçmenin ölmüş gövdesi bulunmuştu. Hastaneye kaldırılan 1 düzensiz göçmen de müdahaleye karşın kurtarılamamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, donarak yaşamını kaybeden göçmenlerin ayakkabıları ve elbiselerinin çıkarıldığını, Yunan hudut birlikleri çeşidinden arka itildiğini tabir etmişti.

Ekipler ayrımsız alanda zaman de donarak ölen 7 düzensiz göçmenin ölmüş bedenini bulmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?