Dünya

AB yönetimi, Belarus-Polonya göçmen kriziyle ilgilendiren diplomatik girişimlere başlıyor

AB yönetimi, Avrupa'ya göçme arayışıyla Belarus’tan Polonya’ya geçmeye etkin kişilerle ait diplomatik çabaları yoğunlaştırmaya hazırlanıyor.

AB yönetimi, Belarus-Polonya göçmen kriziyle ilgilendiren diplomatik girişimlere başlıyor
10-11-2021 19:38
Brüksel

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın bu kapsamda nice ülkeyi görüşme etmesi ve bu kapsamda doğacak hafta Ankara'ya gitmesi bekleniyor.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosunda meydana getirdiği konuşmada, AB ülkelerine devredilmek talip insanların bu yaz önce yerine Irak'ın kuzeyinden Bağdat'a, ordan da Belarus ve Litvanya'ya gitmeye başladığını hatırlattı.

Girişimleri kararında Irak hükümetinin Bağdat-Minsk uçuşlarını durdurduğunu anımsatan Borrell, ayrıksı Orta Doğu ülkelerinden Belarus'a uçuşların artmaya başladığını ve Irak, Suriye, Afganistan kabilinden ülkelerden nice ferdin taşındığını aktardı.

Borrell, "Kaynak ve transit ülkelerle diplomatik yerine görüşmeler yaparak bu akışı durdurmaları düşüncesince teşrikimesai yapmalarını istedik. Bugüne denli 13 ilgilendiren ülkeyle görüştük. Irak makamlarıyla ego bizzat görüştüm. Şimdi çabalarımızı genişletmeliyiz zira müşterek tane yahut biraz aktörün engelleme olduğu, müşterek noktadan diğerine seyahatlerden bahsedemiyoruz. Transit noktaları ve baş döndürücü sayıda iklim yolu şirketini havi degaje müşterek gezi acı bulunuyor." dedi.

AB'nin diplomatik girişimlerini sürdüreceğini tamlayan Borrell şöyleki bitmeme etti:

"AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ı istikbal günlerde Abu Dabi, Bağdat, Beyrut, Erbil'e gitmesi düşüncesince görevlendirdi. Daha nice toprak var. Schinas elan sonraları Ankara'ya da gidecek. Schinas, hususi yerine AB sınırlarına edisyon fail ve insanların yaşamına mülk bulunan bu krizi ele alacak."

Borrell başkaca olası acemi güzergahları da izlediklerini, 20'den müşterek tomar ülkedeki pervaz bağlantılarını izlem ettiklerini bildirdi.

AB yerine nice ülkede AB'ye özgürcesine girişlerin belkili olmadığına müteveccih bilgilendirme yapacaklarını aktaran Borrell, nice ferdin hata bilgiyle 6-7 bin dolarlık maliyetlerle Belarus'a gittiğini, paralarını boşa harcadıklarını anlatacaklarını söyledi.

Borrell, "Bu insanlara 'İnsan kaçakçılarına inanmayın. Gitmeyin, paranızı boşa harcamayın, hayatınızı tehlikeye atmayın' diyeceğiz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?