Dünya

AB, Çin'in Kuşak ve Yol girişimine 'alternatif' izlence hazırladı

AB, büyümekte bulunan devletlerde Çin'in İpek Yolu girişimine seçenek kazanmak kadar mecmu 300 bilyon avroluk altyapı yatırım programı hazırladı.

AB, Çin'in Kuşak ve Yol girişimine 'alternatif' izlence hazırladı
01-12-2021 16:05
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında AB'nin "Küresel Geçit" anlı şanlı toy stratejisini tanıttı.

Strateji kapsamında AB ve örgen devletlerin adaletli ve sürdürülebilir halde nitelikli altyapı yatırımları yapacağına dikkati çekici von der Leyen, "Halihazırda altyapı yatırım alternatifleri baş döndürücü sınırlanmış halde bulunuyor. Mevcut tercihler ise genellikle iri mali, politik ve içtimai neticeler doğuran satır araları içeriyor." diyerek konuştu.

Von der Leyen, devletlerin sürdürülebilir ve nitelikli projeleri düşüncesince güvenli ortaklara gerekseme duyduğunu belirterek, "Küresel Geçit, AB'nin evren çapında altyapıyı geliştirmeye müteveccih yatırım planı ve sefer haritasıdır." ifadesini kullandı.

Planın, demokratik bedel odaklı birlikte yaklaşım bulunduğunu özetleyen von der Leyen, bunun ayrımsız sürede AB'nin hayattaki ciddi çıkarlarına da yardım sağlayacağını vurguladı.

Von der Leyen, "Küresel Geçit, 2027 yılına denli 300 bilyon avroyu harekete geçirecek. Küresel Geçit, evren çapında yeşil ve sayısal transformasyon önceliklerini sübvanse etmek düşüncesince yatırım yapacak." değerlendirmesinde bulundu.

Planın, AB Komisyonu, örgen devletler ve Avrupa mali kurumları eş yaklaşımı bulunduğunu tamlayan von der Leyen, sürece hususi bu sahanın de yardım sağlayacağını söyledi ve "Çin yatırımlarını deneme fail devletlerin henüz dobra ve ayrımlı tekliflere gereksinimi var." dedi.

AB planının dobra yönetileceğini, saydam olacağını ve sürdürülemeyecek seviyelerde namus borcu miktarıyla sonuçlanmayacağına aksan karşılayıcı von der Leyen, Küresel Geçit'in, Çin girişiminin "gerçek birlikte alternatifi" bulunduğunu söyledi.

Plana göre, AB büyümekte bulunan devletlerin altyapı yatırımlarına 2027 yılına denli 300 bilyon avroluk pınar sağlayacak. Bu kaynak, sayısal dönüşüm, telekomünikasyon, ulaşım, erke ve afiyet üzere alanlara yöneltilecek. AB, bahis konusu alanlardaki yatırımlara makul şartlı finansman verecek.

Yatırımları kabul etmek için, hukukun üstünlüğü, çevre, demokrasi, insanoğlu hakları üzere muhtelif alanlardaki standartlara uzlaşma gösterilmesi gerekecek.

Söz konusu stratejinin finansmanının kısaca 135 bilyon avrosu AB sürdürülebilir kalkınma fonlarından, 18 bilyon avrosu AB bütçesinden ve 145 bilyon avrosu Avrupa’daki muhtelif para ve kalkınma kurumlarından sağlanacak.

Çin'in Kuşak ve Yol projesi, elçi devletler ortada erişim altyapısını imar etmek ve devletler arasındaki politik ve iktisadi ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında demir, kişmiri ve sayısal bağlantılar, köprüler, yer yağı ve tabii tabii taş yağı lambası borazan hatları, geri hizmet üsler, erke santralleri, iklim alanları ve limanlar üzere iri tesislere yatırımlar yapılıyor.

AB planının, Çin'in programına seçenek olması dikkati çekiyor ve Çin programının devletleri sürdürülemez seviyelerde borçluluğa sürüklediği anlatım ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?