Dünya

AB, Belarus'a gidecek göçmenleri pınar devletlerde kapatmak istiyor

AB, Belarus-Polonya sınırında akıbet günlerde yaşanmış olan düzensiz göçmen krizine hal bilmek şartıyla göçmenlerin geldiği devletler ve transit ülkelerle teşrikimesai gerçekleştirmek istiyor.

AB, Belarus'a gidecek göçmenleri pınar devletlerde kapatmak istiyor
09-11-2021 17:09
Brüksel

Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, göçmenlerin Belarus'a gidişini engel iktisap etmek amacıyla onlarca ülkeyle değini kurmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas'ın bu kapsamda kimi devletleri görüşme etmesi bekleniyor. AB yetkilileri, Schinas'ın ne devletleri ne devir görüşme edeceği dair çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Belarus yönetimini "göçmenleri çekmek ve AB sınırlarına gitmeye heveslendirme etmekle" suçlayan Birlik yönetimi, birlikte yandan da Belarus'a akıbet devirde ne ülkelerden ne çoğunlukla uçuşlar düzenlendiğini strateji ediyor.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, "Uçuşların sıklıklarına, pervaz rotalarına, Belarus'a ne denli uçağın gittiğine, ne kadarının arka döndüğüne, uçuşların doluluk oranına bakıyoruz." dedi.

Stano, Belarus'a hava yolu seyahatlerinin nerelerden yapıldığını sıralarken Irak, Suriye, Fas, İran, Katar, Güney Afrika, Hindistan, Sri Lanka, Venezuela, Rusya, Azerbaycan, Tunus, Cezayir, Libya ve Yemen kıl payı devletleri saydı.

AB Sözcüsü Stano, göçmenlerin Belarus'a vardıktan sonraları Belarus yönetimi çeşidinden Birlik sınırlarına akıllıcasına itildiklerini ve gayrikanuni biçimde Polonya, Letonya ve Litvanya'ya girmeye zorlandıklarını söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de cemaziyelevvel geceleyin meydana getirdiği açıklamada, AB üyesi ülkelerden Belaruslu yetkililere müteveccih esnetilmiş müeyyide rejimini onaylaması çağrısında bulunmuştu.

Von der Leyen, "AB, ilkin esmer listeye kabul etme yolu da engelleme iktisap etmek kıl payı insanoğlu kaçakçılığında çalışan bulunan üçüncü yurt hava yolu şirketlerine nite müeyyide uygulanacağını da inceleyecek." ifadesini kullanmıştı.

Belarus'tan AB ülkelerine 8 bine DOĞRU göçmen girdi

AB kaynaklarının verdiği bilgiye göre, 2021'de Belarus'a yandaki AB ülkelerine Belarus'tan hep 7 bin 935 insanoğlu geldi. Bu sayı, güzeşte sene 150 olmuştu.

AB ülkelerine bu sene mevrut 8 bine DOĞRU göçmenin 4 bin 216'sı Litvanya'ya, 3 bin 305'i Polonya'ya, 414'ü ise Letonya'ya girdi. Bu insanların çoğunun Iraklı yer aldığı belirtiliyor.

AB yönetimi, Belarus süresince şu anda üçüncü ülkelerden mevrut ne denli göçmen olduğuna müteveccih birlikte nüsha tabir etmiyor. Bazı ihsas bilgilerine cemaat olduklarını tamlayan fakat gine de nüsha vermekten mümteni AB yetkilileri, çabucak şu anda Belarus-Polonya sınırında 2 bin denli göçmenin bulunmuş yer aldığı bilgisini paylaştı.

Irak'tan Belarus'a uçuşlar durmuştu

Irak hükümeti, AB ile görüşmelerden sonraları ağustosta Belarus'a uçuşları iare namına durdurmuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ilkgüz başlangıcında Bağdat'ı görüşme ederek Irak'tan Belarus'a iare namına durdurulan uçuşların sürekli biçimde sonlandırılması düşüncesince Irak hükümetinden talepte bulunmuştu.

AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson da ilk teşrin başındaki açıklamasında, Irak hükümetini inandırma ederek Irak'tan Belarus'a gidişleri durdurduktan sonraları bu kere da Afrika'daki pınar ülkelerle bire birlikte amaçla görüşmeler yaptıklarını açıklamıştı.

AB, üçüncü devletlerde "farkındalık" görüntülemek istiyor

Belarus yönetimini "göçmenleri siyasal amaçları yoluna anahtar namına kullanmakla" suçlayan AB, göçmenlerin Belarus çeşidinden AB'ye erinç çekmek düşüncesince tuzağa düşürüldüğünü ve bu insanların hayatlarının tehlikeye atıldığını savunuyor.

AB, bu çerçevede özelikle pınar devletlerde "farkındalık" yaratarak göçmenlerin Belarus'a, ordan da AB sınırlarına gitmesini engellemeyi hedefliyor.

AB yetkilileri, göçmenlerin Belarus'a ve AB sınırlarına geldiklerinde "başlarına neler gelebileceği" erinç hem pınar devletlerin yetkililerini tıpkı zamanda Belarus'a gitme niyetinde olanları "bilgilendirmeyi" planlıyor.

Sınırdaki göçmen krizi

Avrupa ülkelerine kıymetlendirmek talip baş döndürücü sayıda düzensiz göçmenin Belarus üstünden AB üyesi Polonya'ya devrolmak istemesi, Belarus ile Polonya sınırında tansiyonu yükseltmişti.

Çoğu Irak menşeli yer aldığı belirtilen, aralarında avrat ve evlatların da bulunmuş yer aldığı binlerce düzensiz göçmen, Belarus'tan Polonya'ya tahavvül etmek kıl payı hudut noktasına akıllıcasına ilerlemeye başlamıştı.

Göçmenlerin birlikte bölümü tek müdahaleye verilen kalmadan Belarus hudut noktasını geçmiş, birlikte bölümü da hudut boylarındaki ormanlık bölgeye akıllıcasına ilerlemişti. Düzensiz göçmenlerin Belarus-Polonya sınırındaki bekleyişi sürüyor.

Polonya, Belarus’u düzensiz göç akınına müsaade vermekle, Belarus ise Polonya’yı sınırda göçmenlere orantısız kuvvet kullanarak karışma etmekle suçluyor.

AB-Belarus gerilimi

AB ile Belarus arasındaki gerilim Ağustos 2020'de Belarus'ta planlı ve Aleksandr Lukaşenko'nun kazanılmış yer aldığı açıklayan cumhurbaşkanlığı seçiminin peşi sıra tırmanmıştı. AB, Belarus'ta seçime alavere dalavere karıştırıldığı nedeni öne sürülerek intihap sonucunu tanımadığını açıkladı.

AB, seçimlere alavere dalavere karıştırıldığı öne sürülen sebebi haricinde Belarus'ta muhalefete edisyon uygulandığını belirterek bu ülkeye yaptırımlar uyguluyor. Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun da engelleme yer aldığı yaptırımlar, gezi kısıtlaması ve varlıkların dondurulması kıl payı uygulamaları içeriyor.

AB devletleri başkaca 23 Mayıs'ta Atina-Vilnius seferini işleyen Ryanair geçici uçağının bomba suç duyurusu ilişkin Belarus’un başkenti Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki Belarus yurttaşı aykırı Roman Protaseviç'in gözaltına katılması zımnında Belarus hava yolu şirketlerine AB hava alanını kapattı.

AB, Belarus yönetimini Irak kıl payı ülkelerden göçmenleri getirerek AB devletleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndermek, "düzensiz toprak kayması anahtar namına çekmek ve Birlik'i bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?