Gündem

50 yıldır oto teybi biriktiriyor

Nevşehir'de canlı zahmetli Tarih öğretmeni Faruk Demirci, dört dörtlük 50 yıldır oto teybi biriktiriyor. Demirci'nin evinin bodrumunda 3 binden aşkın oto teybi bulunuyor.

50 yıldır oto teybi biriktiriyor
29-11-2021 16:25

Nevşehir'de canlı ve 13 yaşından itibaren elektronik cihazlara alçalma sardığını kail Faruk Demirci, “Öğrencilik yıllarımdan başlayarak gereksiz kaldığım zamanlarda, tatillerde, gereksiz günlerimde bu işe uğraşı kendisine başladım. Şu anda elektrikle etkin kâffesi cihazların tamiratını yaparım. Radyo, teyp, televizyon, taşıt teybi ve buna benzeşim kâffesi elektronik cihazların tamiratını yapıyorum. Bu işi rastgele bir ticari amaçla yapmıyorum, uğraşı kendisine huzursuz cihazları hazırlamaya çalışıyorum. İstanbul'dan kargo ile radyo geldi. Tamiratını yaptım ve gere gönderdim. İkincisi geldi onunda tamiratını yaptım gönderdim. Şu anda üçüncüsü yolda” halinde konuştu.

“Söküp leffetmek hoşuma gitti”

Kendi evinin altında mevcut bodrum katını ağız ağıza depoya döndüren ve odasının birinde de onarım işlerini yaptığını tamlayan Faruk Demirci, “Bu işe ilkin kendisine 13 yaşlarında başladım. O çevrim babam bir teyp almıştı. Ben de merakımdan o teybi dolu söktüm ve gene topladım. Söküp leffetmek hoşuma gitti. Bozuk bulunan hurda teypleri toplamaya başladım. O günden bu güne derece ihtimal de nice tamircinin yapılamaz söylediği cihazları yaptım. Bu biçimde kendimi geliştirdim” dedi.

1982 senesinde gün öğretmeni kendisine Van'a atandığını ve orada da bu işin peşini bırakmadığını tamlayan Demirci, “Van'da bir elektronik dükkânına gereç kabul etmek düşüncesince gitmiştim. Oradaki ustayla tanıştım. Boş zamanlarımda o ustayla iş ortaklığı halinde çalıştım. Van, benim düşüncesince bir yerde turnusol kâğıdı oldu. Van'da kendimi bildim. Kendimin neler bildiğini bildim. Daha ilkin ne derece amatörce iş yaptığımı Van'da anladım. Kendime özgüven geldi ve işi profesyonelce hazırlamaya başladım“ halinde konuştu.

“Sayısını çaker bilmiyorum”

Evinin altındaki bodrumunda 3 binden çok teyp bulunduğunu kail Emekli Tarih Öğretmeni Faruk Demirci “Şuanda evimin altında 3 binden çok oto teybi var. Saymadım sayamadım, Saymakta da zorlanıyorum. Şu cihazları benden bir kalıt veya anı kendisine onlara bırakmayı düşünüyorum. Ben gittikten sonradan evlatlarım erbap çıkacaklar sanarak düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Eski hızla gelişen teknolojinin elan birinci sınıf bulunduğunu da laflarına ekleyen Demirci konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"Eski uygulayım bilimi bulunan teyplerin tamirini beğeniyle yapıyorum. Çünkü emektar uygulayım bilimi elan sağlamdı. Şu anda piyasada mevcut Çin malları var. Bu mahsulat az buçuk elan kalitesiz. O sebeple emektar cihazlar elan kaliteliydi. Daha sağlamdı.”

Asım Çapacı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?