Gündem

40 yıldan fazladır bakırı döverek eşsiz eserler ortaya çıkarıyor

Afyonkarahisar'da sert doğrama ve bakır süslemeciliği işleyen 78 yaşındaki Yakup Çetinkaya, 40 yıldan fazladır meydana getirdiği bakır işlemeciliği ile eli uz ressamların meydana getirdiği semiz boya resimlere adeta taş çıkartıyor. Çetinkaya, çoğu kez görünüş resimlerini

40 yıldan fazladır bakırı döverek eşsiz eserler ortaya çıkarıyor
20-02-2022 13:04

Küçük Sanayi Sitesi'ndeki iş durumunda tekaüt bulunmasına karşın mesleğini sürdüren 3 bebek babası 78 yaşındaki Yakup Çetinkaya, çekiçle bakır vurma sanatıyla ortaya çıkardığı görünüş resimleriyle görenleri adeta sarhoş ediyor. En ıvır zıvır ortak görünüş resmine bile 2 bin çekiç vurarak biçim sağlayan Çetinkaya'nın 15-20 bin çekiç darbesiyle ortaya çıkardığı görünüş resimleri iyice beğeniliyor. Resim çizme kabiliyetinin olmadığını tamlayan Çetinkaya'nın bakırı çekiçle işleyerek meydana getirdiği görünüş resimleri ise eli uz ressamların tablolarına adeta taş çıkartıyor.

Yarım asra yakındır bakır işlemeciliği ile uğraştığını tabir fail Çetinkaya, “Meslek hayatım 64 seneyi buldu. Ben bakır ve sert işleriyle uğraşıyorum. Türkiye çapında 500 yöresinde bakırlı kapılarım var. Bir dost tahin makinesi yapıyor, ona tezyinî gayeli bakır dövüyorum. O da 60 ülkeye ve Türkiye'nin gelişigüzel adına bu makineyi gönderiyor. Bakır süslemeciliği mesleğini ego kişi kendime öğrendim” dedi.

“Genellikle görünüş resmi, dağ, bulut, kuş yapıyorum”

Bakır işlemeciliği sanatına manzume lisesinde okurken iptila sardığını dile getiren Çetinkaya, ortak bakır resmi 2-20 bin ortada mütebeddil çekiç darbesi ile işlediğini vurguladı. Bu mesleğe gençlerin de iptila sarması icap ettiğini tamlayan Çetinkaya, laflarını şu şekilde sürdürdü: “Sanat mektebinde okurken aşırı resimler çektim. Elime sabık kağıda resimler yapıyordum. Şimdi onların meyvesini alıyorum. Hiçbir yere bakmadan bakırın tersinden çizmeden en ıvır zıvır ortak bakıra 2-3 bin yöresinde çekiç vuruyorum. Büyük ortak bakıra görünüş resmi yaptığımda ise 15-20 bin yöresinde çekiç vuruşu yapıyorum. Genellikle görünüş resmi, dağ, bulut, kuş yapıyorum. Çam ağacı, palmiye ağacı yapıyorum. Allah bana hakeza ortak kabiliyet vermiş. Ben bu işi öğretmeyi aşırı istiyorum ancak çoluk nesil bu işi nabız etmiyor. Ben bu işi kendim buldum, kimesne öğrenmeden benimle beraberce gidecek anlaşılan bu foto işi. Aşağı fevk bakır işini 40 senedir yapıyorum.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?