Gündem

2021 'dünyada en sıcak beşinci yıl' kendisine kayıtlara geçti

Alete alakadar sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1970 yılından beri dünyada ölçülen en sıcak beşinci sene 2021 yılı oldu.

2021 'dünyada en sıcak beşinci yıl' kendisine kayıtlara geçti
12-01-2022 11:29
İstanbul

Hava sıcaklıklarının saat normallerinin üstünde gerçekleşmesi dolayısıyla 2021 yılı, alete alakalı sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı 1970 yılından beri dünyada ölçülen "en sıcak beşinci yıl" kendisine kayıtlara geçti.

Dünyanın akıbet zamanlarda iri sorunları ortada kürevi istinas önceki sıralarda toprak alıyor. Küresel ısınmaya ilişkin meydana mevrut hava değişikliği dolayısıyla dünyada sıcaklıklar artarken susuzluk yaşanıyor.

2021 en sıcak beşinci sene oldu

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezinin (ECMWF) ERA5 kürevi kıymetlendirme verilerine göre, dünyada "2016" en sıcak sene kendisine kayıtlara geçmişti.

2021 yılı ise ölçümlenen en sıcak beşinci sene kendisine kaydedildi.

ERA5 kürevi kıymetlendirme verilerine uyarınca en sıcak seneler şöyleki oluştu:

SıralamaEn sıcak yıllar1.20162.20203.20194.20175.20216.20187.20158.20109.201310.2005

"2021'de 1 derecelik müşterek artışla erinç karşıyayız"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Demirhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, iklimin zarfında yaşanılan meteorolojik koşullardan ayrımlı kendisine derinlemesine dönemli averajları anlattığını söyledi.

İklimin doğrudan mütebeddil müşterek obje olmadığını tamlayan Demirhan, "İklim doğrudan mütebeddil müşterek obje değil. İklim hâlâ derinlemesine dönemli, müşterek trendden müşterek eğilimden bahseder." diyerek konuştu.

Demirhan, atmosferde belli gazlar bulunduğunu ve bunların limonluk gazları kendisine adlandırıldığını anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bunlar öğütücü diş dişi karar, bir fazla aşırı dokunca bulunan gazlar aslında. Bizim düşüncesince hayır alışılagelen koşullarda. Fakat bunları insanoğlu kaynaklı kendisine bol atmosfere göndermeye başladığımız devir bunlar atmosferde limonluk tesiri yapıyorlar. Bu gazların salınması endüstri devrimiyle bu arada başladı. Sanayi devrimiyle bu arada atmosferde gerçekte küçük ufak kılıç hava değişiminin etkilerini görmeye başlamıştık. Karbondioksit, metan, ozon, su buharı kabilinden gazlardır bunlar. Bu gazlar atmosferde artmaya başladıkça dünya da adım adım ısınmaya başlıyor. Çünkü dünyadan atmosfere akıllıca çıkması gereken, soğumamızı sağlayıcı ışınım üzerimizde battaniye kabilinden bulunan limonluk gazları kabilinden engellenir. Bunlar atmosferle dünya ortada kalır. İşte bundan dolayı dünya daima kendisine ısınmaya bitmeme ediyor. 2100 yılına genişliğinde Paris Anlaşması'yla 1,5 etap sıcaklıkların çoğalması öngörülüyordu. Fakat 2021'de 1 derecelik müşterek artışla erinç karşıyayız."

"Global sayı farkı sıcaklıklar artıyor"

2020 yılının dünyanın en sıcak yılları ortada toprak aldığını hatırlatan Demirhan, 2021 senesinde sıcaklık averajının 0,1 etap hesabına çıkıldığını vurgulayarak, "2021 yılı Avrupa bazında yedinci en sıcak, kürevi beşinci en sıcak sene oldu. Sıcaklık daima artmaya bitmeme ediyor ve 2000'li senelerden günümüze genişliğinde bulunan süreçte kılıç daima kendisine en sıcak yıl, en sıcak aha ikinci yıl, üçüncü sene diyerek bahsediyoruz. Sürekli kendisine sıcaklık rekorları kırıyoruz ve iri ihtimalle 2022 yılı da hakeza olacaktır. Global sayı farkı sıcaklıklar artıyor. Yenilenebilir erke kaynaklarına akıllıca yönlendirmezsek atmosferi hala hâlâ karbon içeren gazlarla müşterek sürüm hazırlamaya bitmeme edersek istinas da bitmeme edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de 2021 yılının 8 ayında sıcaklık rekorlarının kırıldığını hatırlatan Demirhan, şunları kaydetti:

"2021 senesinde daima kendisine sıcaklıklar artarak bitmeme etti. Sıcaklıkların artmasıyla bu arada afetlerde de artışlar yaşamışız. mesela yazları aşırı ağır miktarda baskın felaketleriyle erinç karşıya kaldık. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve tropikal iklimin az hâlâ başladığını söyleyebileceğimiz kuşakta Akdeniz Bölgesi, Güney Ege taraflarında kılıç ağır baskın felaketleriyle erinç karşıya kalmışız. Şimdi müşterek taraftan susuzluk var. Bir taraftan baskın felaketleri yaşıyoruz, aha bunların ikisinin sık sık görüleceği müşterek sene mümkün 2022."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?