Gündem

17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile İl Sağlık Müdürlükleri'nin gerçekleştirdiği denetimler kararında 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi.

17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi
24-11-2021 15:45
TİTCK ve İl Sağlık Müdürlükleri, döviz kurundaki yükseliş dolayısıyla birtakımı ilaçlara erişilemediği iddiaları hesabına sıklaştırdığı denetimlerini geceli gündüzlü sürdürüyor. Bugüne denli meydana getirilen denetimlerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi. Denetimler ecza depoları, çare istihsal tesisleri ve eczaneler kazanmak az daha üç bölgede kestirmece 200 yabanlık ekiple yürütülüyor. Denetimlerde en önce çare istihsal tesisleri, ecza depoları ve eczanelerin fiziksel stokları ile kayıtlarının ahenkli olup olmadığı arama ediliyor. Herhangi müşterek ihtilaf tespit edilmesi şeklinde ilişik firmalara mevzuat kapsamında yönetsel müeyyide uygulanıyor.

TİTCK mahsul denetmenleri, teşrinisani ayında İstanbul'da 24, İzmir'de 3, Ankara'da 19, Adana'da 7, Antalya'da 4 ecza deposu kazanmak az daha bütün 57 ecza deposunu denetledi. 17 kıta ecza deposu ile ilişik namına ilaçların fiziksel stok hali ile İlaç Takip Sistemi (İTS) kayıtları ortada uyumsuzluk bulunduğu tespit edildi.

Öte taraftan Türkiye genelindeki eczanelerde de denetimler, gine TİTCK'nın koordinasyonunda İl Sağlık Müdürlüklerince yürütülüyor. İl Sağlık Müdürlükleri, Türkiye genelinde icra ettiği denetimler sonucunda şimdiye denli 144 eczanede yanlışlık tespit etti.

Denetimlerde rüçhan namına eleştiri ilaçların eczanelerde bulunup olmadığı ve İlaç Takip Sistemi (İTS) ile fiziksel stok durumunun ahenkli olup olmadığı arama ediliyor. Ayrıca mukteza kayıt ve bildirimlerin vaktiyle ve mükemmel namına yapılıp yapılmadığı ve mamüllerin korunum şartları da inceleniyor.
Yapılan denetimlerde yanlışlık tespit edilen ecza depoları ve eczaneler karşı yönetsel prosedür başlatıldı. TİTCK müfettişleri, mahsul denetmenleri ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince 81 ilde meydana getirilen denetimler artarak bitmeme edecek.

Türkiye'de ruhsatlı/izinli tamamı ilaçların tedbir hali TİTCK kabilinden izlem ediliyor. Hasta mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla seviye güncellemesi dönemlerinde şimdi dip kazanmak az daha mevkut çevre araştırmaları yapılıyor. Kurum kabilinden ruhsatlı ilaçların eleştiri stok seviyeleri arama edilerek, çare fiyatlandırma emekleri yapılıyor. Sabim ve CİMER üstünden mevrut müracaatlar enstantane fotoğraf namına değerlendirilip sonuçlandırılıyor.

Ömer Faruk Karataş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?