Ekonomi

16 mesleğe şimdi doküman zorunluluğu getirildi

Ahşap mobilya ile ayakkabı imalatçıları, pentür operatörü, ocak semiz çizgi tasfiye personeli, gösteriş uzmanı ve kuaförün de aralarında bulunmuş olduğu 16 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesine eş olmayanlar 12 ay sonraları çalışamayacak.

16 mesleğe şimdi doküman zorunluluğu getirildi
31-12-2021 11:23
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralarında ahşap mobilya imalatçısı, ayakkabı imalatçısı, pentür operatörü, ocaklık semiz çizgi tasfiye personeli, görk uzmanı ve kuaförün de bulunmuş olduğu 16 dizge düşüncesince Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirdi.

"Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, iş kazaları açısından "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıftaki ahşap mobilya ile ayakkabı imalatçıları, ocaklık semiz çizgi tasfiye personeli, pentür operatörü, canlılık dağıtma şebekesi imtihan görevlisi, görk uzmanı, iltizamcı (ayakkabı), kuaför, mobilya döşemecisi, raylı düzenek araçları canlılık ihtimam ve onarımcısı, raylı düzenek araçları elektronik ihtimam ve onarımcısı, raylı düzenek araçları mekanik ihtimam ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon ihtimam ve onarımcısı, saraciye imalatçısı, sayacı, zeytinyağı istihsal operatörü meslekleri düşüncesince Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi.

Bu mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesine cemaat sıfır kişiler, bugünden itibaren 12 ay sonradan çalıştırılamayacak.

"Mesleki Eğitim Kanunu"na mucibince maharetlilik vesikası alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına ilişkin mesleksel ve beceri yetişek okullarından ve üniversitelerin mesleksel ve beceri yetişek verici mektep ve bölümlerinden izinli olup diplomalarında yahut maharetlilik belgelerinde tamlanan bölüm, düzlük ve dallarda çalıştırılanlar düşüncesince doküman şartı aranmayacak.

Bu kapsamdaki denetimler iş müfettişlerince yapılacak. Tebliğ hükümlerine karşıt davranan çalıştıran yahut çalıştıran vekilleri üzerine yönetimsel servet cezası uygulanacak.

Yeni katılan 16 meslekle birlikte, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıfta olup Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna cemaat dizge sayısı 204'e yükseldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?