USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Zam iptal edildi, fiyat farkını tek tek müşterilere iade etti

Kocaeli'de akümülatör bayiliği eden Rıdvan Bayazıt, şirketin yüzdelik 20 bindirimli fiyat listesini art çekmesi üzerine, şimdiki fiyattan sattığı topu topu aküler düşüncesince fiyat farkını müşterilere art iade etti. ‘Böyle esnaf kaldı mı?' dedirten ortak davranışa imz

Zam iptal edildi, fiyat farkını tek tek müşterilere iade etti
27-12-2021 11:08

Kocaeli'de akümülatör bayiliği işleyen Rıdvan Bayazıt, namına bildirilen bindirimli fiyat listesinin iptal edilmesi üstüne gündeş fiyattan sattığı tamamı aküler için, tek tek satı meydana getirdiği müşterileri aradı. Bayazıt, müşterilerinin tamamına ulaşmayı başararak müşterek geçmiş dizelge fiyatıyla bulunan fiyat farkını bire müşterek biçimde iade etti. misal müşterek davranışa imza atan 25 salname esnaf Rıdvan Bayazıt, tamamı esnafların bire müşterek duyarlılığı göstermesi icap ettiğini söyledi. Zam iptali üstüne paralarını art iade düzlük yurttaşlar ise halden şaşırdıklarını ancak müşterek o derece da kıvançlı olduklarını dile getirdi.

“Bu bizim hakkımız sıfır müşterek paraydı”

Ürünü bindirimli fiyattan alacakları düşüncesince alıcıya en gündeş listeden sattıklarını kail 25 salname esnaf Rıdvan Bayazıt, bindirim iptali sonrası fiyat farkını iade etmenin ehemmiyetli müşterek günah bulunduğunun altını çizdi. Böyle müşterek paranın özlük hakları olmadığını vurgulayan Bayazıt, “Akü ve metal yağ değiş işleri yapıyoruz. Ayın 16'sında semt distribütörümüzden yüzdelik 20 bindirimli dizelge mesajı geldi. Ayın 18'inden itibaren bu fiyat sıralaması üstünden olabileceği söylendi. Pazar günleri de çalıştığımız için, Pazar haset 3 adet akümülatör verdim. 2 tanesi boyut şekilde kesif revan aküler değildi. Pazartesi haset ego o aküleri gene ısmarlama ettim, 18'indeki listeden kılıç bu ürünleri gene aldık. Çarşamba günü, ayın 22'sinde anne bayimiz tarafından, semt distribütörümüzden yüzdelik 20 zammın art çekilmiş olduğu bilgisi geldi. Bu gün aralığında mahsul aldıysak fiyat farkını satmaca etmemiz istendi. Bunun üstüne ego de zammın art çekilmiş olduğu bilgisine taşıyan olunca satı yaptığım etraflı müşterilerimi aradım. Aküye tenzilat geldiği düşüncesince ve iskontolu fiyattan alacağımız düşüncesince etraflı fiyat farkını iade ettim müşterilere. Kimisinin IBAN numarasına gönderdik, kimisi geldi doğrudan aldı. Bu bizim hakkımız sıfır müşterek paraydı. Çünkü kılıç ürünü bindirimli fiyattan alacağımız düşüncesince alıcıya o fiyatla sattık. Ama bindirim art çekilince bu fiyatı iade etmem gerekirdi. Çünkü benim hakkım değildi. Herkes bu mevzuda duyar olmalı. Sonuçta raftaki ürünler, mahsus periyotlarda edilgin olduğu için tutarları müşterek günde değişmiyor” halinde konuştu.

“Ölüp gittikten sonradan ‘düzgün adamdı' densin yeter”

Esnaf olmanın bu duyarlılıkları kendilerine yüklediğini dile getiren Bayazıt, “Müşterilerden daima müspet reaksiyon aldık. Herkes, ‘Allah razı olsun, hakeza esnaf kaldı mı?' dedi. Kalması lazım. Esnaflık bizim 3 bin salname müşterek mutluluk geleneğimiz. Bizim toplumumuzun, dinimizin, medeniyetimizin bizlere yüklediği sorumluluklar var. Toplum düzelecekse ilk bireylerin düzelmesi lazım. Her nesne servet ev değil, gelişigüzel nesne itibar değil. Ben bu pencereden bakıyorum. Esnaflığa da itibar şekilde bakmıyorum. Bu dünyadan göçüp gideceğiz. Ölüp gittikten sonradan ‘düzgün adamdı' densin yeter. Başka müşterek isteğim yok” dedi.

İade etmiş olduğu meblağların ise müşterek önemi olmadığının ve esasi olanın insanoğlu doğrultmak bulunduğunu kail Bayazıt, “İade ettiğimiz meblağlar akünün ebatına, fiyatına gereğince değişti. Kimi 100, bazısı 150, bazısı ise 300 TL idi. Ben insanoğlu kazandım, itibar on paralık ehemmiyetli değil. ‘Önce iş, ilk insan' yaşama boşluk açım, esnaflığa boşluk felsefem bu” ifadelerini kullandı.

“Fiyatların düşeceğini kestirim ediyordum boydak iade alacağımı kestirim etmiyordum”

Fiyat farkını art düzlük müşterilerden birisi bulunan Cem Ortayazıcı ise fiyat düşeceğini kestirim ettiğini ancak rastgele müşterek iade alacağını on paralık kestirim etmediğini vurguladı. Diğer müesseselerin de bire müşterek hassasiyeti beklediğine yer veren Ortayazıcı, “Aküyü kesinlikle değiştirmem gerekiyordu. Fiyat araştırması yaptım, fiyatlar aşırı yüksekti. Buraya geldim ve gene fiyat sordum. 850 TL'nin aşağısında olmayacağını söylediler. Mecburdum ve aküyü değiştirdim. Fakat ondan sonra düzem düştü. Fiyatların düşeceğini kestirim ediyordum boydak iade alacağımı kestirim etmiyordum. Bir telefon geldi ve bana art iade yapılacağı söylendi. Gerçekten aşırı şaşırdım ve hoşuma da gitti. Böyle müşterek şeyin olması aşırı güzel. Bunu gayrı müesseselerden de bekliyoruz. 850 TL yekûn akümülatör parası vermiştim, 150 TL art iade aldım” dedi.

Mustafa Taşören - Mehmet Ekrem Ceylan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ