USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Zaha Hadid’in sonuç projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi

2016 senesinde yaşama veda fail dünyaca adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in imzasını haiz Irak Merkez Bankası Projesi'nin kalıp ve kalıp mühendisliği çözümleri Doka Türkiye çeşidinden sağlanıyor. Şirketin umumi müdürü Özatay, “Bu ehemmiyetli projede toprak almaktan alım çal?

Zaha Hadid’in sonuç projesi Irak Merkez Bankası’na özel kalıp sistemi
18-10-2021 10:29

Tamamlandığında hayattaki mimarlık başyapıtlar ortada yerini takanak Zaha Hadid tasarımını yaşama giymek için, muktezi kalıp mühendisliği çözümlerini elde kılmak gibi Doka Türkiye görevlendirildi. Yenilikçi birlikte tatlı tasarlanan Irak Merkez Bankası Binası, alışılmamış mimarlık teferruatları dolayısıyla özel mühendislik çözümleri müstelzim dayanıklı birlikte proje adına tanımlanıyor.

Bağdat'taki Dicle nehrinin yalman kıyılarında yükselen Irak Merkez Bankası'nın dünkü binası, adlı sanlı mimar kabilinden kurumun kalbindeki değerler bulunan ‘sağlamlık, istikrar, istikrar ve sürdürülebilirlik' kavramlarını anabolizma edecek biçimde tasarlandı.

Projeye özel dünkü birlikte kalıp yapısı üretildi
Projenin bu nitelikleri dolayısıyla değişik birlikte kalıp yapısını gerektirdiğinin altını çizen Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, “Dünyada berk aşırı imza projede arazi alarak bu konudaki yetkinliğini ispatlamış bulunan Doka, bu dev projeye özel analizör geliştirmesi düşüncesince yeğleme edildi” dedi.

Ender Özatay, proje düşüncesince bitirdikleri emekleri şu laflarla anlattı:
“Dünyanın en çetince demirli beton yapılarından birisi biçiminde de yorumlanan, 93 bin 552 metrekare toplanmış alanlı projede, Doka kadrosuna hamal binanın aşırı yönlülüğü dolayısıyla buna özel birlikte hal çoğaltma rolü verildi. Biz de bu binanın yapısına özel dünkü birlikte tırmanır kalıp kasten ürettik. Bir BIM tasarımından başlayarak, eğimli, dönen binanın değişebilir üstünlük ve şekilleriyle çalışmaya olanak sağlayan, aut duvarlar düşüncesince özel adına mamul ve 3D boyunca tamamlanmış birlikte kalıp yüzeyi oluşturduk. Adapte edilebilmektedir resim kalıp yapısı, binanın amorf yöntemini kumanda etmek düşüncesince kullanılırken, cihannüma bloğunun anne şaft duvarı düşüncesince hidrolik tırmanma sistemi mensur zamanını minimize eylemek düşüncesince kullanıldı.''

“Bu ehemmiyetli projede arazi almaktan alım çalım duyuyoruz”
Ender Özatay, berk aşırı ehemmiyetli projede vebal üstlendiklerinin altını çizerek, laflarını şu biçimde sürdürdü:
“Kazakistan'da Abu-Dhabi Plaza, Azerbaycan'da Port Bakü ve La Luna Hotel, akıbet adına da Özbekistan Taşkent'te yaşama geçirilen ve tamamlandığında Orta Asya'nın en faziletli binası olacak Nestone Projesi, emlak süresince ise İstanbul Finans Merkezi'nde bitmeme fail Ziraat Bankası binası, Vakıfbank binası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası binası, Kuzey Marmara Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İkitelli Çam ve Sakura kent Hastaneleri, Skyland İstanbul, ürünlerimiz ve çözümlerimizle arazi aldığımız projelerden bazıları. Irak Merkez Bankası Projesi, Ortadoğu'nun en şişman projelerinden birisi adına özen çekiyor. Böylesine ehemmiyetli birlikte projede hal ortağı kazanmak bizlere alım çalım veriyor. Bize mahsus itimatı herhangi birlikte projede şimdi da gelecek uygun ballanmak düşüncesince çalışıyoruz. Türkiye'nin ve mekân devletlerin en prestijli planlarında hal ortağı adına vebal üstlenmek, ekibimize şimdi iyisini muvaffak ballanmak düşüncesince güdeleme deposu oluyor.”

Projede iş güvenliği, Doka projelerinin herhangi birlikte birinde bulunduğu gibi, Avrupa standartlarında uygulandı. Projede çalışanlara yapı yeri eğitimleri sağlayan ve sertifikasyonlar düzenleyen Doka, operasyonel hizmetlerin hepsini eskiden hesabına getirdi.

Zaha Hadid'in ölmeden esbak akıbet eseri
Irak Merkez Bankası, tasarımları neva getiren ve mimarlık başyapıtlar adına ikrar edilen Irak menşeli Britanya yurttaşı adlı sanlı mimar Zaha Hadid'in akıbet emek vermesi adına biliniyor. Projenin resmi adına 2012 yılında, Londra Victoria & Albert Müzesi‘nde meydana getirilen tanıtımında mütekellim Zaha Hadid, düşüncelerini şu laflarla tabir etmişti:

“Irak Merkez Bankası düşüncesince dünkü idare merkezi tasarlamam istendiğinde içten minnet duydum. Irak'ta doğdum ve hala kendimi Irak'a aşırı benzeyen hissediyorum. Böylesine millî ciddiyete eş birlikte tasarımda Irak'ta emek vermeyi birlikte masuniyet adına görüyorum.''

Daha yüksekteki katlardan ışığın daima gelmesine müsaade sağlayan strüktürel birlikte aut iskelete mümas olacak biçimde açık itidalli katlardan elverişsiz zemine akıllıca eksilen çizimin, önce el 2011 senesinde ortaya çıkan 170 metrelik kulesi süresince kapsadığı mekânı tasarruf eylemek düşüncesince tasarlanmış. Dicle nehrinin önemine ve dünya ticaretinin şekillenmesindeki rolüne daima birlikte referansla, veznedar binasının podyum seviyesi, nehirden yansıyan ışığı imitasyon eden, mütebeddil aut iskeletle ışığın iç mekanlarda parıldamasına müsaade vererek kaba ve okşayıcı peyzajları birleştiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ