USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun sunumunu bekliyor

Yurt içre ağustos kocaoğlan ödemeler dengesi ve aylakçılık verilerinin beraberinde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapacağı sokum strateji edilecek.

Yurt içi piyasalar Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun sunumunu bekliyor
11-10-2021 08:49
İstanbul

Küresel piyasalarda, sabık hafta eğri birlikte ilerleyiş izlenmesinin ardından, çağ dünya içre ağustos kocaoğlan ödemeler dengesi ve aylakçılık verilerinin yanında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapacağı lokma tatlısı izleme edilecek.

Geçen hafta Avrupa'da vadeli tabii kavara kontratının 162 avroyla üstün dereceli seviyelere yükselmesi ve Brent petrolün varil fiyatının 83,5 dolarla tahminî 3 senenin zirvesini görmesi, enflasyonist endişeleri besledi. Enflasyon beklentilerindeki yükseliş dolayısıyla tahrifat faizlerindeki mafevk taraflı ilerleyiş de bitmeme etti. Haftanın ikinci yarısında ABD'de namus borcu tavanı dair geçim sağlanması ve Rusya'nın erke fiyatlarını yatıştırıcı açıklamaları değme ne derece riziko iştahını desteklese de ABD'nin istihdam tutanağından alengir sinyaller gelmesi fiyatlama zorluklarının sürmesine sebep oldu.

ABD'de ekincilik dışı istihdam, eylülde 194 bin isim artarak 500 bin nefis etraf beklentilerinin enikonu altında kaldı. Ülkede aylakçılık payı ise eylülde yüzdelik 5,2'den yüzdelik 4,8'e gerileyerek Mart 2020'den bu yana en az seviyeye indi.

Analistler, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) servet politikasını tespit noktasında dikkate almış olduğu ehemmiyetli göstergelerden istihdam verilerinin, iş gücü sahası ve ekonomideki dengelenme sürecine bağlı belirsizliklerin birlikte müddet hâlâ bitmeme edeceğini gösterdiğini, fakat bankanın dünya malı alımlarının hızını kısıntı planında birlikte başkalık yapmasının beklenmediğini söyledi.

Bu hafta çarşamba haset açıklanacak ABD'de mal şişkinliği verisinin öneminin arttığını vurgulayan analistler, ayrımsız devir Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 21-22 Eylül'de gerçekleştirdiği güruh detaylarının da anlaşılan olmasıyla Fed'in servet politikasına müteveccih sefer haritasının hâlâ belirgin anlaşılabileceğini tabir etti.

Açıklanan istihdam verileri sonra sabık hafta cuma namazı haset New York borsasında azalma yaşansa da endekslerin haftalık bazda yükseliş kaydetmesi dikkati çekti. Haftalık bazda Dow Jones endeksi yüzdelik 1,22, S&P 500 endeksi yüzdelik 0,79 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 0,09 bedel kazandı. Geçen hafta 93,6-94,5 bandında akım etmesinin arkası esna 94,1 düzeyinden kapanış önleyen dolar endeksi, acemi haftaya da ufki başladı. ABD'nin 10 salname tahrifat faizleri cuma namazı haset yüzdelik 1,62 ile sonuç 4 ayın en efdal seviyesini imtihan etmesinin arkası esna çağ yüzdelik 1,61 seviyesinde bulunuyor. ABD'nin dizin vadeli kontratlarının ise acemi haftaya düşüşle başladığı görülüyor.

Avrupa tarafında sabık hafta tabii kavara tedarikinde yaşanmış olan mesail gündemin mafevk sıralarında arazi alırken, alanda açıklayan veriler de kazançlı toparlanmanın mergup kurda olmadığını teslim etti. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) müstevli sürecinde devreye tahsil edilen desteklerin sona ermesi düşüncesince müheyya olunduğu mesajını vermesi de haftanın öne çıkan gelişimleri ortada arazi aldı. Enflasyon beklentilerinin yükselmeye bitmeme etmesi ile avro, dolar karşısındaki bedel kaybını mafevk caba beşinci haftaya taşıdı. Bu gelişmelerle haftalık bazda İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,97, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,65 ve Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 0,33 bedel kazandı. Avro/dolar paritesi sabık hafta 1,1530 ile Temmuz 2020'den bu yana en az seviyesini görmesinin arkası esna çağ 1,1570 seviyelerinde bulunuyor. Avrupa'da dizin vadeli kontratlar ise acemi haftaya düşüşle başladı.

Asya'da Çin'de gayrimenkul sektöründe yaşanmış olan namus borcu krizi gündemde kalmaya bitmeme ederken, Avustralya'nın en şişman kenti Sydney'de 107 devir devam eden kusursuz kapanma çağ sona erdi. Öte taraftan dolar/yen paritesi 112,7 ile Aralık 2018'den bu yana en efdal seviyeyi gördü. Yendeki kilo vermenin dış satımcı şeriklik hisselerini desteklemesi ile Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa andıran yüzdelik 1,6 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 2,2 yükseldi.

Emtia bölümüne bakıldığında, Brent petrolün varil fiyatı sabık hafta yüzdelik 4'ün üstünde bedel kazanmasının arkası esna çağ de 83,5 dolarla Ekim 2018'den bu yana en efdal seviyesini gördü.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma namazı haset yüzdelik 0,08 bedel kazanarak 1.398,00 puandan kapanırken, haftalık bazda endeksteki zayi yüzdelik 0,25 düzeyinde gerçekleşti. Dolar/TL ise sabık hafta zamanı zirvesini 8,9755'e taşımasının ardından, çağ bankalararası sektörün açılışında 8,9450 seviyelerinde iş görüyor.

Analistler, arsa yağı özellikle edinmek az daha incelmemiş konu fiyatlarının efdal seyretmesiyle enflasyonist kaygıların gündemde kalmaya bitmeme ettiğini, makroekonomik verilerin alengir sinyaller vermesinin de servet politikaları açısından belirsizliklerin sürmesine sebep bulunduğunu söyledi.

Enflasyonist kaygılar paralelinde yükselen tahrifat faizlerinin seyrinin cankulağı izleme edilmesi gerektiğine ayraç fail analistler, çağ dünya haricinde data gündeminin rahat olduğunu, dünya içre ise ağustos ayına bağlı ödemeler dengesi ve aylakçılık payı verilerinin izleme edileceğini, başkaca TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapacağı sunumun doğacak devre servet politikalarının seyrine müteveccih emare vermesi açısından ehemmiyetli olacağını belirtti.

Analistler, beceri manada BIST 100 endeksinde 1.370 ve 1.355 seviyelerinin destek, 1.420 puanın dayanım konumunda bulunduğunu bildirdi.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete dahil olan ekonomistler, akan işlemler hesabının ağustosta 190 milyon dolar bariz vermesini bekliyor. Ekonomistlerin sene sonu akan bariz beklentilerinin averajı ise 20 bilyon 390 milyon dolar oldu.

Piyasalarda çağ izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos kocaoğlan ödemeler dengesi

10.00 Türkiye, ağustos kocaoğlan aylakçılık oranı

14.00 Türkiye, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunumu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ