USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yüksek teknolojili besin ürünü üretimini artıracak Agrigenomik Merkezi açıldı

Bakan Varank, "Yaklaşık 55 milyon liralık bütçesi bulunan bu plan ülkemizin potansiyelinin şimdi dobra değerlendirilerek şimdi çok efdal teknolojili besin ürünü imal edilmesine görev edecek." dedi.

Yüksek teknolojili besin ürünü üretimini artıracak Agrigenomik Merkezi açıldı
05-10-2021 18:39
Ankara

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye finansal teşrikimesai çerçevesinde akçalanmış edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Rekabetçi Sektörler Programı" kapsamında mensur edilen "Agrigenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyan Merkezi"nin açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, A ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldı.

Bakan Varank, buradaki konuşmasında, Türkiye'de Ar-Ge, inovasyon ve hızla gelişen teknolojinin bulunduğu herhangi eş yerde Bakanlık namına ulama koymaya çalıştıklarını belirterek, ulusal uygulayım bilimi hamlesi vizyonuyla yürüttükleri çalışmaların esas gayesinin ülkenin kazançlı ve teknolojik bağımsızlığını elde etmesi olduğuna ayraç etti.

Bu doğrultuda, Türkiye'yi ekincilik karışma hepsi sektörlerde ciddi teknolojilerin pazarı değil üreticisi gerçekleştirmek az daha dip eş güç harcama ettiklerini aktaran Varank, sonunda ülkenin rakiplik enerjisini ve nedeniyle vatandaşların refahını tasarruf etmek istediklerini söyledi.

Varank, açılışı meydana getirilen bu projenin de Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve gayrı paydaşlarla yürüttükleri çabaların en elleme örneklerinden birisi olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Projeyi, AB ile eş finansman sağladığımız, Bakanlığımızın yürütücüsü bulunduğu 'Rekabetçi Sektörler Programı' kapsamında destekliyoruz. Bildiğiniz az daha ülkemiz, zirai arsa büyüklüğü ve besin dalının ürettiği ilişik bedel itibarıyla dünyanın önce 10 ülkesi ortada arsa alıyor. Yaklaşık 55 milyon liralık bütçesi bulunan bu plan de ülkemizin potansiyelinin elan da elleme değerlendirilerek elan eş tomar efdal teknolojili besin ürünü imal edilmesine fariza etmiş olacak. Agrigenomik biyoteknoloji uygulamalarının besin üretimi dalında kullanılmasını sağlayacak bu tarz yardımıyla KOBİ'lerimizin rakiplik enerjisini tasarruf etmek istiyoruz."

"Bitki ve hayvanların fizyolojik süreçleri elan elleme anlaşılacak"

Agrigenomik uygulamanın nebat ve efsanevi genlerinin tanımlanarak birbirleri ve çevreleriyle etkileşimlerinin artırılması bulunduğunu aktaran Varank, bu tetkikat yardımıyla nebat ve hayvanların fizyolojik süreçlerini elan elleme anlayarak elan doğurgan ve birinci sınıf toy mahsulat geliştirmenin beklenen bir vaziyete geldiğini anlattı.

Varank, merkezin bu bölgelerde etkin KOBİ'lere uygulayım bilimi tasarımı, ön örnek üretimi ve sınav denli mevzularda akademinin desteği ile disiplinler arası eş tatlı fariza sunacağını dile getirerek, "Tesisimiz başkaca eş gurk merkezi fonksiyonunu da adına getirecek. Başta bu bölgede etkin akademisyenlerimiz edinmek az daha hepsi girişimcilere finansal ve uran destek sunar sağlayacak. Burada geliştirilecek metodlar yardımıyla hem üreticilerimiz emeğinin kıymetini artıracak aynı zamanda tüketicilerimiz elan dosdoğru ve emin besin ürünlerine akla yatkın fiyatlarla ulaşmanın şeklini bulmuş olacaklar." ifadelerini kullandı.

"Sürdürülebilir besin sistemimizi elan da iyileştirmemiz gerekiyor"

Bakan Varank, evren genelinde kalan popülasyon ve global müstevli etkisiyle besin ürünlerine bulunan alakanın çabucak arttığına da dikkati çekerek, hudutlu tarla ve mütenakıs su kaynaklarının ilişkin eş de hava değişikliği problemi eklenince doğacak devirde daim kalan bu talebi karşılamanın zorlaşmasının beklendiğini anlattı.

Gıda üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması düşüncesince tarımda verimliliğin artırılmasının yiyecek bulunduğunu vurgulayan Varank, bunun da sektördeki teknolojik altyapının geliştirilmesiyle beklenen bulunduğunu tabir etti.

"Bundan sonradan oluşabilecek benzeri hallerde memleket namına aşırı elan şen olabilmek düşüncesince sürdürülebilir besin sistemimizi elan da iyileştirmemiz gerekiyor." diyen Varank, merkezin bu piyasanın bu denli vaziyetlere adaptasyonu dair aşırı ehemmiyetli görevler ödeme edeceğini bildirdi.

"Tarımın çevresel kadem izlerini azaltacak formül ve teknolojiler de çalışılacak"

Varank, "Burada geliştirilecek teknolojilerle hava değişikliğinin, dokuncalı böceklerin ve rahatsızlıkların etkilerine huzur dayanabilen mahsulat geliştirilerek bildirme güvenliği sübvanse olacak. Bunun yanı sıra anadan görme tarımın çevresel kadem izlerini azaltacak formül ve teknolojiler de çalışılacak." diyerek konuştu.

Yeşile ve çevreye duygulu tutum anlayışını bundan sonradan aşırı elan azimli eş biçimde yürütüm sonucu aldıklarını da anımsatan Varank, Paris İklim Anlaşması'nı kazançlı kalkınma hakkını da gözetecek biçimde aşırı elan azimli eş biçimde uygulayacaklarını söyledi.

Bakan Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Yatırım, üretim, istihdam politikalarımızda kırkyıllık değişikliğe kere anahtar eş süreçten bahsediyoruz. Bugün açılışını yaptığımız merkezin finansmanını sağlayıcı AB Katılım Öncesi Yardım Aracı IPA da bu bölgede tercih ettiğimiz ehemmiyetli araçlardan birisi. Baktığımızda bugüne derece IPA kapsamında planlı planlara 800 milyon ekü dayanak noktası verdik. Bu projeler, oluşturdukları kazançlı katkının yanı sıra ülkemizin AB mevzuatı ve standartlarıyla uyumuna da ehemmiyetli katkılar elde etmiş oldu."

"Biz sizi sübvanse etmek düşüncesince buradayız"

Varank, Gıda Sektörü Anadolu Teknoloji Platformu ve Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depo ve Borsası Projesi'nin detaylarından da bahsederek, bunlar denli nice yenilikçi projeyi destekleyerek ekincilik ve besin dalının gelişimi düşüncesince aralıksız demeden çalıştıklarını anlattı.

Bakanlık namına yenilikçi fikirlere herhangi eş devir kapılarını açtıklarının altını çizen Varank, "Desteklemek düşüncesince de nice programımız var. Biz sizi sübvanse etmek düşüncesince buradayız." diyerek konuştu.

Varank, geçmişi tarıma yaslanan kazançlı sistemlerin geleceğinde de tarımın aşırı ehemmiyetli eş noktayı bulunduğunu dile getirerek, bundan dolayı izlemsel sektörlerden birisi bulunan besin ve ekincilik dalında Ar-Ge yatırımlarını aşırı altın bulduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından, Bakan Varank ve Bakan Pakdemirli, merkezin açılışını gerçekleştirerek, laboratuvarları görüşme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ