USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yüksek aidat mağduru olmamak düşüncesince site genel kurullarına ortaklık ehemmiyet taşıyor

Konut sitelerinin genel kurul dönemleri yaklaşırken aidat artışlarıyla karşılaşılmaması düşüncesince ev sahiplerinin toplantılara iştirakı ehemmiyet taşıyor. Aksi şekilde aidat artışları, genel kurula dahil olan az sayıdaki malikler çeşidinden karara bağlanabiliyor.

Yüksek aidat mağduru olmamak düşüncesince site genel kurullarına ortaklık ehemmiyet taşıyor
26-10-2021 11:20
Ankara

Büyük illerde hane sitelerinin sayısı gelişigüzel güzeşte gündüz artarken buralarda oturan kıvrım maliklerinin aidat ve idare değişikliği üzere sorunları da kesif pıtrak gündeme geliyor.

Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır, AA muhabirine, sitelerin salname genel kurullarının çoğu kez kasım, aralık, hanuman ve küçük ay aylarında yapıldığını, acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını zımnında yapılamayan genel kurulların da bu zamanda gerçekleştirileceğini söyledi. Çok konutlu bazısı sitelerin ise salgını mazeret ederek halen genel kurul kaydetme dolayısıyla gitmediğine ayraç fail Sağır, bunu geri oruçlu bulduğunu bildirdi.

Sağır, kıvrım maliklerinin bu genel kurullara behemehâl alınması gerektiğine dikkati çekerek, "Katılamıyorlarsa menfaatlerini temessül edecek yakınlarına, komşularına vekalet vermeleri durumunda olur. Genel kurullara ortaklık bulunmadığı devir mevrut ad sayısı ne olursa olsun rutin işlerle ilişik dilenen değişmeyen alınarak borçlanmaya gidilebilir yahut aidatlara bindirim yapılabilir. Daha sonradan 'Aidatlarımız bozukluk baş döndürücü yüksek?' deniliyor. Bunun düşüncesince kıvrım maliklerinin toplantıya katılıp, genel kurulun ruzname maddelerinde aidatın çoğalma oranlarının bozukluk kaynaklandığını irdelemeleri lazım. Genel kurullardaki kararlar, sitenin idare planındaki kanunlara mucibince alınıyor. Birinci görüşmede çokluk sağlanmazsa ikinci görüşmede yalnızca çoklukla değişmeyen veriliyor. 5 ad bile ergin olsa maksut aidat çoğalma kararını alabilirler." dedi.

Sağır, genel kurullarda demirbaş alımı ve restorasyon üzere arttırma envestisman kararları düşüncesince ise hepsi kıvrım maliklerinin aynı ve yer oranı çoğunluğu ile verecekleri kararın aranması gerektiğini, tahsil edilen kararlara katılmayan kıvrım maliklerinin 1 ay içre bu kararlara itiraz hakkı bulunduğunu anımsattı.

Toplantıya katılmayan gelişigüzel kıvrım malikinin sonucu öğrenmesinden itibaren müşterek ay içre itiraz edebileceğini, genel kurul davetiyesi eline ulaşmayan kıvrım sahipleri düşüncesince de itiraz süresinin 6 ay bulunduğunu aktaran Sağır, bu itirazların barış hususiyet mahkemelerinde yapılabileceğini dile getirdi. Sağır, müşterek tane müşterek kıvrım malikinin başvurusuyla bile genel kurulun ilişik maddesinin bozulabileceğini tabir etti.

Kat maliklerinin genel kurulda tahsil edilen kararları kendilerine bildirme ettirmesinin ehemmiyet taşıdığını da vurgulayan Sağır, "Kat malikleri, teftiş ve çalışkanlık raporlarını da dobra incelesinler. Aidat artışında müşterek sınırlama bulunmuyor fakat aidat artışlarının anne gayrimenkulün ufki yahut amudi mimarisi olmasına, antre depar belgesi sayısının fazlalığına mucibince yüzdelik 50 ila 80'i arasındaki oranı çoğu kez personel giderlerinden kaynaklanıyor." sanarak konuştu.

Sağır, site idare değişimlerinde genel kurulda kıvrım maliklerinin, hem aynı hem yer oranı itibarıyla çoğunluğunun sağlanması icap ettiğini belirterek, ortaklık olmaması zımnında çokluk sağlanamayan genel kurullarda barış hususiyet mahkemesi çeşidinden yönetime idareci (kayyum) atanabileceğini söyledi. Yahya Sağır, bu vaziyette site dışından, siteyi on paralık tanımayan birinin yönetime eski olabileceği uyarısında bulundu.

"Kiracılar süreli giderleri öder"

Kiracıların ödemesi müstelzim giderlere de duruluk getiren Sağır, şunları kaydetti:

"Kiracıların, gider materyali ile süreli iş ve tamir giderlerini karşılaması gerekiyor. Kiracının zamanında etkin personelin tazminatının ödenmesine de gene müstecir engelleme oluyor. Merkezi sıtma var ise sıtma sistemi giderlerini müstecir öder fakat demirbaş alınacaksa asansör, çatı, havuz motoru yahut bap motoru yenilenecekse bunları kıvrım maliki ödemeli. Kiracıların demirbaş yatırımını banko ödememesi lazım. Kiracı ödeyeceği şeyi dobra bilmeli lakin genel kendisine aidatta müteselsilen mesul mülk sahibidir. Bir dava oluşursa mesul o olur."

Sağır, aidat haricinde sitenin cazibe ve su giderlerini içeren eş yararlanma ederinin de istem edilebildiğine dikkati çekerek, bu giderlerin de ofis gereksiz olsa bile kıvrım maliklerince ödenmesi icap ettiğini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ