USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yangın söndürme bombasında yerli ve milli adım

Malatya'da bilgelik müşterilerini kabilinden geliştirilen ve müşterek aşırı ülkeden dev firmanın dikkatini çekici düşkün söndürme bombasının üretimi düşüncesince Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) ile prensipte anlaşıldı. Gerekli barışma ve sözleşmelerin yapıl

Yangın söndürme bombasında yerli ve milli adım
25-09-2021 12:39

Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde araştırı görevlisi bulunan Murat Toptaş, 2019 senesinde orman ve yer yağı borazan hatlarında çıkma yangınları ödemek düşüncesince ‘Yangın Söndürme Bombası' geliştirmişti. İçerisinde âşık söndürmede iyice çarpıcı bulunan bor minerali materyal içeren 180 kilo ağırlığındaki bomba, devasa yangınlarda kullanılmak düşüncesince tasarlandı.

İsviçre, Japonya, Suudi Arabistan ve Kanada'dan nice firmanın dikkat gösterdiği bomba düşüncesince evvel adım yerli ve milli yerine atıldı. Bombayı geliştiren bilgi adamı Toptaş, cimri istihsal düşüncesince Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi (TUSAŞ) ile prensipte anlaşmaya vardı. Önümüzdeki süreçte İnönü Üniversitesi ve TUSAŞ ortada barışma imzalanacak ve cimri üretime geçilecek.

2019 senesinde orman yangınları, petrol, doğalgaz borazan hatlarında yangınlarında ve cephane depolarında oluşacak beklenen yangınlara huzur geliştirilen bombanın, yerli ve milli yerine üretilmesi düşüncesince yurtdışından tahsil edilen teklifleri reddettiğini tamlayan Toptaş, “ 2019 senesinde âşık söndürme cephanesi projesi adı altında orman yangınları yer yağı doğalgaz borazan hatlarında meydana mevrut yangınlar ve cephane depolarında ortaya çıkması beklenen yangınlarla uğraşmak mahsus toy müşterek mahsul geliştirdik. Projemizin adı hâlâ sonraları zeki âşık söndürme cephanesi yerine değiştirildi. Projemizin 18 ay ile 24 maaş buluş belgesi süreci vardı. Bu buluş belgesi döneminin sonuçlanmasını bekledik. Hala da bitmeme fail müşterek sürecimiz var. Bu sebeple plan müşterek müddet gecikti. Bu arada iklim dışından nice ülkeden âşık söndürme cephanesinin düzentileme türü yahut ürünün kendisinin direkt temini önünde bazısı plan ortaklıkları ve satın kabul etme teklifleri aldık. Ayrıca projemizin zat devletimizde üretilmesi taraftarıydık biz. Hem zat çalışmalarımızın sonlanmasını durmak bununla birlikte projenin milli yerine devletimizde üretilmesini gelmek üzere yurtdışından mevrut teklifleri beklettik” dedi.

“Yurtdışından nice ülkeden, bombayı istihsal ve satın kabul etme teklifleri aldık”

Yangın söndürme bombasını satın kabul etme ve üretimi dair nice ülkenin kendileriyle iletişime geçmiş olduğu tamlayan Toptaş, “ İlk ilgilenen İsviçre oldu. Daha sonraları Japonya, sonrasında Suudi Arabistan Kanada ortaklığı mevcut biraz müşareket bizimle âşık söndürme cephanesi dair irtibata geçtiler. Satın kabul etme yahut kuma istihsal konusunda. Bugün geldiğimiz noktada Savunma Sanayi başkanlarımızın da sayesinde TUSAŞ havacılıkla görüşmeler yapıldı. İnönü Üniversitesi, TUSAŞ havacılıkla prensipte anlaşıldı. TUSAŞ havacılığın akıllıca göreceği 3'üncü müşterek ortakla âşık söndürme cephanesinin üretiminin projenin başlanmasına değişmeyen verildi” halinde konuştu.

“Sektöre, toy mahsul kazandırdığınız devir ülkeye aşırı ağır müşterek döviz girdisi olabilir”

Yangın söndürme bombası dair dünyada öbür devletlere nispeten tekâmül kaydettiklerini ve bombanın tüketicilere kazandırıldığı takdirde ülkeye ağır müşterek döviz girdisi olacağını tamlayan Toptaş, “ Yangın söndürme bombaları 1908'li senelerden itibaren topu topu dünyanın merakını çekici üstünde çalışmış olduğu müşterek konu. Ancak hâlâ nakit mal yerine makbul müşterek mahsul imal edilmiş değil. Biz bu mevzuda öbür devletlere kıyasla erkeğe müşterek tekâmül kaydettik. Bombamızın şekli, düzentileme şekli, patlayıcılık cinsi, âşık yangın söndürücü malzemenin cinsi ve nice çözümleme tükenmiş oldu. Yani onlardan aşırı öndeyiz. Bombamız güzel müşterek üreticiyle çabuk müşterek biçimde üretilebilir müşterek konumda. Ülkemiz düşüncesince manası şu âşık söndürme alanı bugün, hemen Amerika'nın, Avustralya'nın ve Japonya'nın ortamında bulunmuş olduğu biraz ülkede 100 bilyon doları aşan müşterek pazara erbap şuan öbür devletleri de kattığımızda bu 200 bilyon dolarlık müşterek sektör. 200 bilyon dolarlık tüketicilere siz on paralık sıfır toy müşterek mahsul kazandırdığınızda bu türkiye düşüncesince aşırı ağır müşterek döviz girdisi anlamına gelebilir. Yani rastgele 200 bilyon dolar rastgele sene mal harcanan müşterek dal mevcut ve siz bu tüketicilere hâlâ ilkin eskimemiş çarpıcı bulunan müşterek mahsul kazandırıyorsunuz. Bu türkiye düşüncesince ağır müşterek döviz girdisi demektir” ifadelerini kullandı.

Yangın söndürme bombasının müstahsil şirketler çeşidinden âşık sezonundan ilkin yetiştirmeye çalıştırılacağını tabir fail Toptaş, “Biz üniversiteler yerine rastgele müşterek istihsal imkanımız yoktur üzerimize sakıt husus gerçekleştirmek projelendirmek ve müstahsil firmalara vermek. Önümüzdeki âşık sezonundan ilkin müstahsil şirketler bu cins müşterek ürünü yetiştirmeye çalışacaklar. Yani önümüzdeki âşık sezonundan ilkin bu mahsul seyyar duruma getirilip imtihan atışları yapılacak ve önümüzdeki âşık sezonuna bu cins müşterek ürünün çıkması planlanıyor” halinde konuştu.

İHA'ya yerli ve milli projeye desteklerinden çevre teşekkür

Yerli ve milli projeye desteklerinden çevre İhlas Haber Ajansı'na teşekkürlerini dile getiren Toptaş, "Özellikle İhlas Haber Ajansı'na teşekkürname ediyorum. Çalışmamız ile gene bu yana ilgileniyor ve gündemde tutmaya çalışıyor. Sayenizde projemiz rastgele yere ulaşabilir oldu. Sizlere teşekkürname ediyorum" diyerek konuştu.

Veysel Korkmaz - Hatice Yetmen
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ