USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Vergi kanunlarına bağlı kombinezon içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi

Meclis Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bildirme edilerek yasalaştı.

Vergi kanunlarına bağlı kombinezon içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda onama edildi
14-10-2021 22:39
TBMM

Buna göre, amme gurur ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen zirai dayanaklık etmek ödemeleri üstünden durdurma edilerek öğrenim edilen sağlık vergisi, çiftçilerin tashih zamanaşımı süresi bünyesinde tarha izinli vergi dairelerine başvurmaları ve sorun açmamaları, açık davalardan vazgeçmeleri şartıyla, öğrenim tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile ret ve iadeli edilecek.

Bu düzenlemeden müstefit gelişmek düşüncesince vazgeçilen davalarla alakadar hâlâ evvela bırakılmış ve anayasa yolu tüketilmemiş kararlar uyarınca, taraflara bildiri edilip edilmediğine bakılmaksızın muamelat yapılmayacak, idarece de açık davalar sürdürülmeyecek, faiz, usa vurma giderleri ve vekalet tutarına hükmedilmeyecek, hükmedilmişse ödenmeyecek. Hakkında mukannen kaymakamlık sonucu bulunanların iadeli talepleriyle alakadar alegori bu hükümranlık uygulanmayacak.

3 bin 600 liradan indinde tomar vergi yahut vergi cezasına ilişki etmiş bulunduğu takdirde ilanın, Gelir İdaresi Başkanlığı yahut alakadar idarenin resmi genel ağ sitesinde de duyurulabilmesine olanak tanınıyor. Bu konudaki kökler ve esasları belirlemeye, Hazine ve Maliye Bakanlığı izinli kılınıyor.

Kanunla, salname sağlık vergisi beyannamesinin mart ayında verilmesine bitmeme edilmesi sağlanıyor.

Tarımsal dayanaklık etmek ödemeleri sağlık vergisinden ayrıklık olacak

Kanuna göre, girintisiz çıkıntısız usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, sağlık vergisinden ayrıklık tutulacak.

"Küçük esnaf" alegori anlatım edilen ve 850 bin yöresinde bulunan bu memur grubunun kazançlarının ayrıklık edilmesiyle salname bildirge vermemeleri sağlanacak.

Sosyal zımni üreticiliği ile taşınabilir cihazlar düşüncesince infaz geliştiriciliğinde menfaat istisnası getirilecek. Buna göre, genel ağ ortamındaki toplumsal ağ sağlayıcıları üstünden metin, görüntü, ses, videoteyp neredeyse içerikler paylaşan toplumsal zımni üreticilerinin bu çalışmalarından elde ettikleri hasılatlar ile zeki telefon yahut tablet neredeyse taşınabilir cihazlar düşüncesince infaz geliştirenlerin elektronik infaz paylaşım ve satı platformları üstünden elde ettikleri hasılatlar sağlık vergisinden ayrıklık tutulacak. Bu istisnadan faydalanılabilmesi düşüncesince Türkiye'de yerleşmiş bankalarda indinde aritmetik açılması ve bu faaliyetlere değgin topu topu hasılatın yalnız bu aritmetik eliyle öğrenim edilmesi yiyecek olacak.

Bankalar, bu kapsamda oluşturulan hesaplara dökme meyve ücreti üzerinden, nakil zamanı bakımından yüzdelik 15 oranında sağlık vergisi tevkifatı gerçekleştirmek ve Gelir Vergisi Kanunu'nun "muhtasar beyanname" ve "vergi tevkifatının yatırılması" başlıklı maddelerindeki esaslar çerçevesinde bildirme yazar ödemekle memur olacak. Bu meblağ üstünden başkaca tevkifat yapılmayacak.

Mükelleflerin, organizasyon kapsamı haricinde ayrıksı çalışmalarından meydana gelen menfaat yahut iratlarının bulunması istisnadan faydalanmalarına bariyer olmayacak.

İstisnaya değgin şartların taşınmadığının belirleme edilmesi şeklinde kem gerçekleşme etmiş bulunan vergi, vergi ziyaı cezası dinmek şekli ile teehhür faiziyle beraberce öğrenim olunacak.

Cumhurbaşkanı, düzenlemedeki tevkifat oranını gelişigüzel indinde çalışkanlık çeşidi düşüncesince değişik sıfıra denli indirmeye, indinde katına denli çoğaltmak şekli ile baştan belirleme etmeye izinli olacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2022'den itibaren elde edilmiş hasılatlara uygulanmak neredeyse düzenlemenin yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Tarım sahası ve çiftçilerin desteklenmesi düşüncesince amme gurur ve kuruluşları çeşidinden meydana getirilen tutma ödemeleri, sağlık vergisinden ayrıklık tutulacak ve bu ödemelerden rastgele indinde vergi kesintisi yapılmayacak.

Yıllık bildirge ile bildirilen sağlık üstünden gerçekleşme ettirilen sağlık vergisi, mart ve orak ayı aylarında kazanmak neredeyse dü denk taksitte ödenecek.

Düzenlemeyle akan vergilendirme periyodunun eskiden dokuz ayı, üçer maaş dönemler bakımından muvakkat vergi dönemleri alegori belirlenecek. Buna göre, akan vergilendirme devri içerisindeki üç, altı ve dokuz maaş periyodlar üçer maaş dönemler nedeni ile muvakkat vergi dönemleri ikrar edilecek. İlgili takvim yılı yahut aritmetik periyodunun akıbet üç maaş devri ise muvakkat vergi devri kapsamında sayılmayacak, özdek kapsamındaki mükellefler çeşidinden bu devre düşüncesince muvakkat vergi beyannamesi verilmeyecek. Bu düzenleme, 2022 yılı vergilendirme zamanına değgin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek

Vergiye ahenkli mükelleflerin vergi indirimden intifa koşulu bulunan "indirimin hesaplanacağı beyannamenin ilişik bulunduğu sene ile eski dü yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, meydana getirilen tarhiyatların kesinleşmesine değgin olacak.

Söz konusu müddet içre kesinleşen tarhiyatın iskonto meblağ sınırının yüzdelik 1'inden az olması yerinde da indirimden intifa koşulları ihlal edilmemiş sayılacak.

Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıldıktan sonradan kesinleşmesi yerinde yararlanılan indirimin mükelleften arka alınmasına değgin hüküm, özdek metninden çıkarılıyor. Kesinleşmiş tarhiyat bulunmaması kuralı, vergi beyannameleriyle sınırlandırılacak.1 Ocak 2022'den itibaren verilmesi müstelzim salname sağlık ve kuruluşlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak neredeyse yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Fiziki ortamdan özgür alegori elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilecek. Elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinin öteki vergi dairelerinin şubesi alegori belirlenerek mükelleflere aceleci ve çalışan işlev verilebilmesinin sağlanması, vergi dairesince meydana getirilen işlemlerin elektronik ortamda kurulan vergi daireleri çeşidinden da namına getirilmesini realizasyon edecek tensikat ika dair Hazine ve Maliye Bakanlığına salahiyet veriliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığının fariza sahasına değgin işlerde işlev alımı eliyle çalıştırılanlar ile işlev alımı yapılanların kuma ve yöneticileri de öğrendikleri esrar ve duyurulmayan kalması müstelzim öteki hususlar açısından yasaklara, bu görevlerinden ayrılsalar bile adapte kazanmak mecburiyetinde olacak.

Yabancı memleketlerde mevcut Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatlar, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmeksizin, vergi dairesi başkanlıkları yahut defterdarlıklar çeşidinden aracısız ülke dışı temsilciliklerine gönderilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve yükümlülük çeşidi ile düzeltmeye özdek ücreti değişik yahut beraberce dikkate alarak tashih yetkisinin devredilmesi ile düzeltmenin değgin olunan vergi dairesi dışındaki vergi daireleri çeşidinden yapılmasına müsaade vermeye ve uygulamaya değgin kökler ve esasları belirlemeye izinli olacak.

Uzaktan inceleme

Ticari faaliyetlerin icrasında mütebeddil iş noktayı kavramı, vergi incelemesine yan bulunan mükelleflerin iri çoğunluğunun elektronik defter ve doküman kullanması, sayısal alegori data ambarlama olanaklarının çeşitlenmiş olması, araştırmaların hâlâ baş döndürücü teknolojik ekipmanlar kullanılmak şekli ile yapılması, tetkik süreçlerinin sayısal ortama taşınması neredeyse gelişmelerin "uzaktan incelemeyi" belkili bir duruma getirmiş bulunduğu gerekçesiyle, vergi incelemesinin engin yapılabilmesine müteveccih tensikat yapılıyor. Bu düzenleme, 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin bildirmeye âşıklı bulunduğu bilgilerin, amme gurur ve kuruluşları çeşidinden Bakanlığa bağlanmış yahut elektronik alegori bildirilmesi durumunda, bu bildirimi mükellefler çeşidinden mamul ihbariye alegori ikrar etmeye, bu halde ikrar edilecek bildirimleri çalışkanlık konusu, sağlık unsuru ile mükellefiyet, vergi, iş noktayı ve iştirak türlerini değişik yahut beraberce dikkate alarak belirleme etmeye ve uygulamaya değgin kökler ve esasları belirlemeye izinli olacak.

Fiziki ortamda tutulan defterlerde mevcut doğrulama zorunluluğuna gibisi şekilde, Hazine ve Maliye Bakanlığının Ticaret Bakanlığı ile ortaklaşa yahut kendisi çeşidinden belirlediği usul, esasi ve süreler dahilinde bahis konusu defterler düşüncesince tevkici katılması yahut defterlerin onaylanması doğrulama mesabesinde sayılacak; tevkici katılması ve doğrulama işlemlerinde belirlenen usul, esasi ve sürelere uyulmaması şeklinde ise defterlerin doğrulama ettirilmemiş sayılacak.

Mükelleflere istimal mecburiyeti getirilen belgelerin, öngörülen mecburi detayları taşımaması şeklinde bu belgelerin vergi kanunları bakımından on paralık düzenlenmemiş sayılması uygulaması kapsamına elektronik doküman alegori düzenlenmesi müstelzim vesaik de müdahale ediliyor.

Yararlanılması, yeminli finansal müşavirlerce müdevven doğrulama tutanağı ibrazı şartına bağlanan muafiyet, istisna, dokunca mahsubu ve gibisi konularda, doğrulama tutanağının lazım müddet bünyesinde ibraz edilmemesi durumunda, mükellefe bildiri yapılmak şartı ile 60 günce indinde vade verilecek ve bu müddet içre verilmesi şeklinde doğrulama tutanağı vaktiyle bırakılmış sayılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ