USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor

Uzmanlar hem kalıtım bilimi bununla beraber ayrımlı rahatsızlıkların bozukluk bulunduğu huzursuz bacaklar sendromunun tanısının klinik mülakat ile koyulduğunu bundan dolayı hastanın ifadelerinde eksi bulunduğu takdirde kusur tanılar konulabildiğini belirtiyor.

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor
07-10-2021 12:37

Bacaklarda anlaşmazlık hissi, çekilme, korku benzeşim yorgunluk donör bulguların haremlik ettiği, engellenemeyen ve bazı bazı de çelimli biçimde bacakları oynatma dürtüsü ile tanım edilmesi çetince beraberinde dert çeşidine erbap olan, vakayiname bulunan ve tek devir kusursuz yerine düzelmeyen güçlükle tedavisi ile iyi neticeler alınarak hastalığın baskılanabildiği huzursuz bacaklar sendromu hakkında, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk bilgiler verdi.

“Uzman beraberinde doktor klinik görüşmeyle hastalığın teşhisini ferah ferah koyabilir”

Hastalık kendince ve tanısı ile ilgilendiren bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacaklar sendromu beraberinde hab hastalığıdır. Bunun tanısını bırakmak düşüncesince rastgele beraberinde elektrofüzyolojik teste, beraberinde hab testine lüzum yoktur. Uyku rahatsızlıkları konusunda bilirkişi beraberinde hekim, hastalığın tanısını parasız ile görüşerek, klinik görüşmeyle ferah ferah koyabilir. Huzursuz bacaklar sendromunda ne oluyor? Hasta akşam ezanı saatlerinde istirahate çekildiğinde, uykusu vardığında bacaklarında kendinin de kusursuz anlamlandıramadığı anlaşmazlık hissi, körpe sıfır beraberinde kalp hissediyor. Bunu, elektriklenme, çekinme, karıncalanma kabilinden beraberinde kalp ile tanım ediyor. Hasta bu körpe sıfır hissi giderebilmek düşüncesince ayaklarını akım ettirme yahut ayağa kalkıp dolanma gereksinimi hissediyor. Bazen bunu ovuşturma yaparak, bacaklarını ovalayarak yahut bir hale uyarınca yunak yahut antipatik uygulamalarla şikayetlerini geçirmeye çalışıyor” dedi.

“Demir tedavisi hastalığın tedavisinde noktayı baş döndürücü mühim”

Hastalığın ne nedenle ortaya çıktığına ilişkin bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalığın dü formu var, beraberinde numara ve ikinci biçim diyoruz. Birinci biçim zemininde rastgele beraberinde illet yapılmaksızın gelişen huzursuz bacak sendromu. Bunun de yüzdelik ellisi genetik. Bu da canlı yaşta başlıyor. Geç süregelen biçim ise 45 yaştan sonra, kalıtım bilimi özgülük taşımayan form. Bir de ikinci biçim var, bu da zemininde rastgele beraberinde illet bahis konusu olduğunda gelişen huzursuz bacak sendromu. Hastalığa tanı bırakmak düşüncesince rastgele beraberinde tetkike lüzum bulunmayan güçlükle hastalığın tanısını koyduktan sonradan behemehâl dem tetkiki yapmamız gerekiyor ve diri ardiye düzeylerini arama etmemiz gerekiyor. Demir tedavisinin, hastalığın tedavisinde noktayı baş döndürücü mühim. Çünkü illet sebebini bilmediğimiz beraberinde biçimde tün dopamin yetersizliği kararı ortaya çıkıyor. Dopaminin imalatında da demirin önemi baş döndürücü büyük. Demir tedavisi ahacık kusursuz da bu aşamada ehemmiyet kazanıyor. Tabii elden diri tedavisiyle baş başa rahatsızlığı yüzdelik beniz iyileştiremiyoruz” biçiminde konuştu.

“Başka hastalıklarla da baş döndürücü kalın karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan caba var”

Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacak sendromu tanısı klinik beraberinde tanı bulunduğu için, kısaca hastanın zat ifadesiyle koyduğumuz beraberinde tanı olduğundan, hastanın ifadesi de bazısı devir çıtırbom kalabildiği düşüncesince apayrı hastalıklarla da baş döndürücü kalın karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan caba var. Çeşitli romatizmal emraz huy rahatsızlıkları bellik fıtığı ile caba karıştırılabiliyor. Çocuklarda tamamı evren genelinde yüzdelik 2 yöresinde görülüyor” dedi.

“Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor”

Hastalığın tedavisi ve çözümü kendince mütekellim Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor. Parkinson rahatsızlığı ve tutarak hastalığında beğenilen ilaçları kullanıyoruz ki bu ilaçların da huzursuz bacaklar sendromu tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmış. Bu tedaviler ile baş başa ve dayanak noktası tedavileriyle baş başa hastalığın tedavisi sonuç aşama beniz güldürücü. Doğru tanı ve tedaviyle baş başa hastalar tek başağrısı yaşamadan hayatlarını bitmeme edebilirler güçlükle hastanın ilerleyici dönemlerinde tedaviyle ilgilendiren komplikasyonlar gelişebilir. Veya ilaçlara hoşgörü gelişebilir. Dolayısıyla bu sendromun tanısı ve tedavisi düşüncesince hab rahatsızlıkları konusunda bilirkişi beraberinde hekimin ve huzursuz bacaklar sendromuyla ilgilenen beraberinde hekimin düzen bağı takibinde ve klinik izleminde olması gerekir” dedi.

Emre Sertdemir - Mustafa Ayabakan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ