USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor

Uzmanlar hem kalıtım bilimi bununla beraber değişik rahatsızlıkların hastalık bulunduğu huzursuz bacaklar sendromunun tanısının klinik musahabe ile koyulduğunu bundan dolayı hastanın ifadelerinde nakıs bulunduğu takdirde kusur tanılar konulabildiğini belirtiyor.

Uzmanlar, huzursuz bacaklar sendromu tanısı konusunda uyarıyor
07-10-2021 12:37

Bacaklarda anlaşmazlık hissi, çekilme, irkinti benzer kırgınlık donör bulguların haremlik ettiği, engellenemeyen ve bazı bazı de çelimli halde bacakları oynatma dürtüsü ile tanım edilmesi çetin müşterek dert çeşidine ehil olan, vakayiname bulunan ve tek devir birlik namına düzelmeyen lakin tedavisi ile iyi neticeler alınarak hastalığın baskılanabildiği huzursuz bacaklar sendromu hakkında, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk bilgiler verdi.

“Uzman müşterek doktor klinik görüşmeyle hastalığın teşhisini ferah ferah koyabilir”

Hastalık karşı ve tanısı ile ilişik bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacaklar sendromu müşterek hab hastalığıdır. Bunun tanısını atmak düşüncesince rastgele müşterek elektrofüzyolojik teste, müşterek hab testine lazım yoktur. Uyku rahatsızlıkları konusunda bilirkişi müşterek hekim, hastalığın tanısını marazlı ile görüşerek, klinik görüşmeyle ferah ferah koyabilir. Huzursuz bacaklar sendromunda ne oluyor? Hasta akşam ezanı saatlerinde istirahate çekildiğinde, uykusu ulaştığında bacaklarında kendinin de birlik anlamlandıramadığı anlaşmazlık hissi, körpe sıfır müşterek ihtisas hissediyor. Bunu, elektriklenme, çekinme, karıncalanma üzere müşterek ihtisas ile tanım ediyor. Hasta bu körpe sıfır hissi giderebilmek düşüncesince ayaklarını akıntı ettirme yahut ayağa kalkıp gezinme gereksinimi hissediyor. Bazen bunu ovuşturma yaparak, bacaklarını ovalayarak yahut bir vaziyete layıkıyla yunak yahut ilgisiz uygulamalarla şikayetlerini geçirmeye çalışıyor” dedi.

“Demir tedavisi hastalığın tedavisinde noktayı baş döndürücü mühim”

Hastalığın ne nedenle ortaya çıktığına müteallik bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalığın dü formu var, müşterek numara ve ikinci biçim diyoruz. Birinci biçim zemininde rastgele müşterek maraz yapılmaksızın gelişen huzursuz bacak sendromu. Bunun de yüzdelik ellisi genetik. Bu da gailesiz yaşta başlıyor. Geç süregelen biçim ise 45 yaştan sonra, kalıtım bilimi özgülük taşımayan form. Bir de ikinci biçim var, bu da zemininde rastgele müşterek maraz bahis konusu olduğunda gelişen huzursuz bacak sendromu. Hastalığa tanı atmak düşüncesince rastgele müşterek tetkike lazım bulunmayan lakin hastalığın tanısını koyduktan sonradan kesinlikle koku tetkiki yapmamız gerekiyor ve sert hazne düzeylerini arama etmemiz gerekiyor. Demir tedavisinin, hastalığın tedavisinde noktayı baş döndürücü mühim. Çünkü maraz sebebini bilmediğimiz müşterek halde şeb dopamin yetersizliği kararı ortaya çıkıyor. Dopaminin imalatında da demirin önemi baş döndürücü büyük. Demir tedavisi ahacık birlik da bu aşamada ehemmiyet kazanıyor. Tabii elden sert tedavisiyle beraberce rahatsızlığı yüzdelik beniz iyileştiremiyoruz” halinde konuştu.

“Başka hastalıklarla da baş döndürücü kesif karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan fark var”

Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Huzursuz bacak sendromu tanısı klinik müşterek tanı bulunduğu için, şu demek oluyor ki hastanın öz ifadesiyle koyduğumuz müşterek tanı olduğundan, hastanın ifadesi de bazısı devir çıtırbom kalabildiği düşüncesince bambaşka hastalıklarla da baş döndürücü kesif karıştırılabiliyor. Bunun düşüncesince bilmeyerek cerrahi müdahale bulunan fark var. Çeşitli romatizmal emraz huy rahatsızlıkları alamet fıtığı ile fark karıştırılabiliyor. Çocuklarda kâffesi evren genelinde yüzdelik 2 yöresinde görülüyor” dedi.

“Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor”

Hastalığın tedavisi ve çözümü karşı mütekellim Nöroloji Uzmanı Gökçen Akar Öztürk, “Hastalık kronik. Hiçbir devir ağız ağıza ortadan kalkmıyor. Parkinson rahatsızlığı ve tutarga hastalığında geçer ilaçları kullanıyoruz ki bu ilaçların da huzursuz bacaklar sendromu tedavisinde kullanılabileceği kanıtlanmış. Bu tedaviler ile beraberce ve dayanaklık etmek tedavileriyle beraberce hastalığın tedavisi sonuç aşama beniz güldürücü. Doğru tanı ve tedaviyle beraberce hastalar tek başağrısı yaşamadan hayatlarını bitmeme edebilirler lakin hastanın ilerleyici dönemlerinde tedaviyle ilişik komplikasyonlar gelişebilir. Veya ilaçlara müsamaha gelişebilir. Dolayısıyla bu sendromun tanısı ve tedavisi düşüncesince hab rahatsızlıkları konusunda bilirkişi müşterek hekimin ve huzursuz bacaklar sendromuyla ilgilenen müşterek hekimin disiplin takibinde ve klinik izleminde olması gerekir” dedi.

Emre Sertdemir - Mustafa Ayabakan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ